Göz yapısı haliyle bütün insanlarda aynı özelliklere sahiptir. Çekik göz farkını yaratan etken göz kapaklarıdır. Çinliler, Japonlar, Moğollar, Eskimolar ve birçok ırktan kişilerin gözleri çekiktir. Çekik gözlü olan ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne doğru daha fazla inmiştir. Bu durumdan dolayı gözleri daha darmış gibi görünür.
Peki Bunun Sebebi Nedir?
Bu konuda bilim adamlarının bir teorisi var. Bu teoriye göre göz kapağının üzerinde katlı olarak duran bu ikinci kıvrım, bu insanların gözlerini yoğun olan kar tabakasının, göz kamaştıran ışığından korumak için, bir nevi kar gözlüğü gibi gelişmiş. Göz yoğun kar altında rahat görüntü alabilmek için kendini bu şekilde geliştirmiştir. Günümüzde Çinliler, Japonlar, Moğollar bu ülkelerde yaşayan çekik gözlüler artık yoğun karlı havalara maruz kalmıyorlar. Bu bölgelerde yaşayan çekik gözlü insanların ataları, son buzul çağında soğuklarıyla ünlü Sibirya bölgesinden yani Asya’nın kar ve buzla kaplı en soğuk bölgesinden güneye, bugün yaşadıkları yerlere göç ettikleri tahmin ediliyor.
Günümüzde halen buzullarda yaşayan Eskimoların gözleri de çekiktir. Bu özellik sayesinde gözleri soğuktan daha az etkilenir. Bu kadar soğuk hava koşullarında yaşayan insanların vücutları iklime uyum sağlamak zorundaydı. Soğuk hava koşullarında sadece gözler etkilenmemiş aynı zamanda burunda büyük ölcüde etkilenmiştir. Gözler ile birlikte burun da soğuk rüzgarlara en az maruz kalacak şekilde küçülmüştür. Çekik gözlü insanların burun delikleri, solunan hava ciğerlere gidene kadar ısınsın diye daralmış ve küçülmüştür.Çekik gözlülerin ciltleri çekik gözlü olmayan insanlara göre daha yağlı bir yapıdadır. Cilt yapısının yanında göz kapakları da diğer ırklara kıyasla daha yağlı olduğundan, daha sarkık durur ve bu oluşum gözü ve iç tabakalarını kara ve buza karşı korur. Bu koşullar altında bu insanlar çekik gözlü değil aslında düşük göz kapaklı insanlardır.