iyimi boyle bilgi sitesi

Terrarium (Teraryum) Nasıl Yapılır?

Güncel Bilgiler 15 Mayıs 2016
Terrarium (Teraryum) Nasıl Yapılır?

Terrarium nedir?

”terra” kelimesi Latince de toprak demek, ”arium” ise akvaryum demektir. Yani teraryum, kısaca toprak akvaryumu demektir. Terrarium, son yıllarda ev dekorasyonu için kullanılmaktadır. Popüler bir dekorasyon ürünü olan Terrarium cam fanus içinde, tropikal görünümlü süs bitkilerdir. Terrarium, ofislerde masa üstünü, evlerde balkon ve cam kenarlarını süsler. Terrarium, her ne kadar süs eşyası olarak algılansa da aslında minyatür bir ekosistemdir.

Ekosistem nedir?

Bir alandaki canlı ve cansız varlıkların birbirleri ile olan ilişkilerine ekosistem denir. Birbirleriyle karşılıklı madde alışverişi yapacak şekilde etkileşim yapan organizmalar ekosistemin en önemli unsurlarıdır. Ayrıca kaya, toprak gibi çevresel faktörlerin birarada bulunduğu herhangi bir doğa parçası ekosistemin bir parçasıdır. Ekosistemlerde yaşam, enerji akışı ve besin döngüleriyle sürer.

Terrarium’un Tarihçesi

Terrariumİngiltere’den ilk terrarium örnekleri, 1800’lü yıllarda Londra’da yaşayan botanik meraklısı Dr. Nathaniel Ward tarafından yapılmıştır. Bir gün Ward, tesadüf eseri kavanozun dibinde kalan toprağın, ortamdaki nemli havanın etkisiyle filizlendiğini fark eder. Bunu daha egzotik hale getirerek kavanozların içine mikro ekosistemler, mikro iklimler gibi minik dünyalar oluşturmuştur. Günümüzde cam fanuslarda hazırlanan taş, toprak, çakıl, kaktüs, yosun, kurutulmuş bitkiler, minik minyatürlü figürler konularak tasarlanıyor.

Terrarium Malzemeleri

– Cam kaplar:  Büyük şekerlik cam kavanozları, fanus, akvaryum ya da büyükçe ampuller seçin. Kapların içinin derin ve geniş olmasına dikkat edin. İçlerini güzelce yıkayın ve kurulayın.

– Çakıl taşları: Kabın altına taşları belirli miktarda yerleştirin. Sadece görsellik için değil, ayrıca ekolojimizin temelini oluşturmak ve sulama yaparken drenajı sağlamak için  önemli bir detaydır. Böylelikle kabın altına biriken sular, neme çevrilerek bitkilerin çürümesi engellenmiş olur.

– Torf toprak: Çiçekçi veya bahçe malzemeleri satan dükkanlarda bulabileceğiniz organik bir topraktır. Bitkilerinizin yetiştirilmesinde kullanılan ve bitki için en ideal büyüme ortamını oluşturacak topraktır. Küçük çukurlar açarak bu çukurların içine bitkilerinizi yerleştirin.

– Sphagnum: Bu malzemeyi çiçekçi ya da bahçe malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Çakıl taşlarının üzerine dökerek filtre görevi yapacak olan bu canlı malzeme kendi ağırlığının 20 katı kadar su muhafaza edebilme özelliğine sahiptir.

– Aktif karbon: Akvaryumcudan  bulabileceğiniz bir ürün olup ayrı zamanda kendiniz de yapabileceğiniz bir malzemedir. Kömür parçalarını toz haline getirmeden, çakıl taşlarından daha da küçük şekilde kırıp kullanabilirsiniz. Aktif karbon, teraryumun havasını temizleyerek bakteri ve küf oluşumunu engeller ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

– Bitki: Çiçekçiden alabileceğiniz yosun, küçük yabani bitkiler, Crassula Lycopodioides, Haworthia Limifolia, Arizona Snowcap Kaktüs, Lithops, Crassula Perforata, Kalanchoe Daigremontiana, Aloe Juvena, Crassula Ovata Gollum Gelin Parmağı gibi bitkilerle terarruyumu oluşturabilirsiniz.

– Fısfıslı şişe: Son olarak teraryumunuzu tamamladıktan sonra botanik bahçenizi eşit miktarda sulamak için, fısfıslı şişeye su koyarak her yerine sıkın.

Terrariumun-yapilisiTerrarium’un Yapılışı

Öncelikle yapılacak olan cam kavanoz, fanus yada akvaryumu dikkatlice temizleyin. Çakıl taşlarını cam kabın altına eşit seviyede katman oluşturacak şekilde yerleştirin. Çakıl taşlarından sonra Sphagnum’u yerleştirin (sphagnumu bulamazsanız doğal elyaf da kullanabilirsiniz). Ardından aktif karbon yada kömür parçalarını ilave ederek en son katman olan torf toprağı da dökün. O işlem de bittikten sonra minik çukurlar açıp bitkilerinizi ekip sulayın.
Not:Ek olarak botanik bahçenizi isterseniz deniz kabukları, küçük oyuncak hayvan figürleri ve minyatür objelerle süsleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.