Serotonin, sadece mutluluk hormonu değildir. Serotonin bir nörotransmitterdir. Yani sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevlidir. Serotonin bir hormondur. Serotonin hormonu beyinde ve vücudun çeşitli noktalarında üretilir. Genelde merkezi sinir sisteminde ve mide-bağırsak kanalında bulunur. Merkezi sinir sistemindeki serotonin görevi kişinin ruh halini, iştahını, öğrenme yeteneğini, uykusunu, hafızasını, cinsel ve sosyal davranışlarını düzenlemeye yardımcı olmaktır.
Mide-bağırsak kanalındaki serotonin görevi ise sindirimi düzenlemektir. Yaygın olarak kullanılan antidepresan ve anti-anksiyete ilaçlarının birçoğu serotonin düzeyine etki eder. Bu ilaçlar salgılanan serotoninin hücreler tarafından tekrar emilmesini engelleyerek, serotonin seviyesini artırmaktadır. Serotonin eksikliği kişide depresyona neden olabilmektedir. Bu kişiler daha sinirli ve mutsuz olmaktadır. Ama serotonin eksikliğinin mi depresyona, yoksa depresyonun mu serotonin eksikliğine neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Peki Serotonin düşüklüğü neden olur.
Serotonin Düşüklüğünün Nedenleri
1– Beyin hücrelerinde üretimin az olması.
2– Reseptör bölgelerinin yetersiz olması.
3– Serotonin yapımında kullanılan triptofan maddesindeki eksiklik.
Beyin hücrelerinde üretimin az olması ve reseptör bölgelerinin yetersiz olmasına müdahale etmek zor ama triptofan maddesindeki eksikliği gidermenin bir yolu var. Triptofan amino asidi % 80-90 oranında kalın bağırsağın girişindeki probiotik bakterilerin besinleri sentezlemesi ve fermente etmesi sonucu oluşur. Probiyotik besinlerin tüketimi arttıkça triptofan amino asidi o kadar fazla üretilecektir. Doğal ev yapımı yoğurt ve kefir gibi ürünleri tüketmenizi öneririz.
Serotonin hakkındaki daha fazla bilgi için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.