Çocukların eğlenceli vakit geçirerek oynadıkları en güzel oyunlardan biri de Saklambaç oyunudur. Saklambaç oyunu özellikle akşamları bir araya gelinerek oynandığında ve kalabalık gruplar halinde oynandığında son derece zevkli olur. Saklambaç oyunu en az 2 kişilik bir oyundur ama oyunun zevki kalabalık oyuncu grubu olduğu zaman daha eğlenceli olur.
Saklambaç Oyunu Nasıl Oynanır ve Saklambaç Oyunun Kuralları Nelerdir
Saklambaç oyununda ilk önce bir EBE seçilmelidir. Ebe seçiminde,
-Portakalı soydum
-Ben bir yalan uydurdum
-Duma duma dum
gibi bir tekerleme ile oyuncular arasında sayılır ve tekerlemenin sonuna gelen oyuncu ebe olmaktan kurtulur. Son kişi kalana kadar tekerleme saymaya devam edilir. En sona kalan ebedir.
Ebe seçimi tamamlandıktan sonra artık sıra gelir saklanmaya. Ebe gözleri kapalı şekilde bir yere (ağaç, duvar, vb) yüzünü dönerek 20’e kadar sayar. Bu sayım esnasında diğer saklanacak oyuncular sessizce bir yerlere saklanır.
Saklanılacak yer genelde kuytu bir ağacın arkası veya bulunması zor bir yer olur. Ebe gözleri kapalı olarak sayımı bittiğinde gözlerini açar ve “önüm arkam sağım solum ebe der“. Bunun denmesinin sebebi ise saklanma yeri olarak ebenin dibinde bir yeri seçecek uyanıkların engellenmesidir.
Ebe, etrafını dikkatli bir şekilde aramaya başlar. Ebenin arkadaşlarını bulmaktan başka bir görevi daha vardır o da bulduğu kişiyi doğru tahmin etmektir. Ali’yi görüp de Emre diyen ebe için çanak çömlek patladı denir ve ebe tekrar gözlerini yumarak saymaya başlar, herkes yeniden saklanır. Bu yüzden ebe, saklanan kişiyi çok iyi görüp ismini net bir şekilde söylemesi gerekir. Ebe, oyuncuyu görüp ismini doğru bir şekilde söyledikten sonra, gözlerini kapatıp saydığı yere saklananlardan önce gelip SEBE demesi gerekir. İlk yakalanan yani ebelenen kişi yeni ebe olup saymaya başlar. Oyun böylece devam eder. Yalnız ebeden önce saklanan kişi gelip de SEBE derse, yakalanan kişilerden birini kurtarma hakkı elde eder ve ebenin tüm saklananları bulması zorlaşır. Bu yüzden ebe, saklananları bulup hızlıca sebelemelidir.
Örnek: Ali, Kuzey, Leyla, İdil ve Berkay saklambaç oynuyorlar diyelim. Bu 5 kişi ilk önce bir tekerleme yardımıyla ebe seçer. Tekerleme sonunda en sona Leyla kaldı diyelim. Leyla arkadaşımız gözlerini kapatır ve yüzü bir duvar ya da ağaca bakacak şekilde 20’e ya da 30’a kadar sayar. Sayımı tamamladığında “önüm arkam sağım solum ebe der”. Sonrasında etrafını dikkatlice arar. Oyunda strateji olarak ebe, sebeleme noktasından pek uzaklaşmadan aramaya çalışır. Çünkü saklananlardan biri ebeden daha hızlı bir şekilde hemen ortaya çıkıp ebeyi sebeleyebilir. Ebe olan Leyla, İdili gördüğünde “İdil Sebe” der ve idili sebelemiş olur. Hızlı koşan ve atak olan oyunu kazanır. Bu yüzden ebeye tavsiyemiz sebeleme yerinden pek de uzaklaşmadan saklananları aramasıdır. Ebe tüm saklananları bulduğunda oyun tamamlanır. Oyunda ilk sebelenen oyuncu bir sonraki oyunun ebesi olur.