iyimi boyle bilgi sitesi

Oksijen Satürasyonu Nedir

Sağlık 10 Şubat 2016
Oksijen Satürasyonu Nedir

Oksijen satürasyonu (kandaki oksijen doygunluğu), oksijen doygunluğuna ulaşmış hemoglobin miktarı demektir ve Oksijen satürasyonu seviyesi sağlıklı bir insanda %95 ile %100 arasındadır. Oksijen doygunluğu düzeyleri hastaya takılan bir cihaz aracılığıyla tıp uzmanları tarafından tespit edilebilir. Oksijen satürasyonunu ölçen bu cihaza Pulse oksimetre denir ve pulse oksimetre cihazları, Beer-Lambert yasasına göre çalışmaktadır. Oksimetre, 660-940 nm dalga boyunda olan ışığın absorbsiyonu ilkesine göre kanın oksijene doygunluğunu ölçer. Ölçüm için hastanın başına, kulak memesine, parmak ucuna ya da ayak parmaklarına ışıklı bir sensör yerleştirilir. Bu sensör sayesinde kandaki oksijen miktarı hakkında bilgi edinilir.

Düşük Satürasyon Nedir?

Oksijen seviyesinin %90’ın altına düşmesi genellikle anormal bir durumdur ve bu nedenle endişeye sebep olur. Oksijen doygunluk seviyesindeki azalış desatürasyon olarak isimlendirilir. Düşük satürasyonun birçok sebebi vardır.
Kanınızdaki oksijen seviyesi fazla düştüğünde nefes darlığı ortaya çıkar. Bu durum hipoksemi denilen bir soruna sebep olur.

Düşük Oksijen Satürasyonunun Nedenleri

1- Hava Kanalı Tıkanıklığı: Kişinin solunum yollarının kısmen ya da tamamen tıkanmasından kaynaklanır. Bu tıkanma, yabancı bir maddenin kanalları tıkaması, alerjik reaksiyon, enfeksiyon, anatomik bozukluk ya da travma sebebiyle ortaya çıkıyor olabilir. Uyku apnesi sebebiyle kandaki oksijen seviyesi düşebilir. Uyku sırasında nefes periyodik olarak durur ve tekrar başlar. Kişi kısa süreliğine nefes almayı kestiğinden vücuda daha az oksijen alınır ve kanda oksijen satürasyonu azalır. Koah Hastalığı (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) da düşük satürasyona sebep olabilir.

2- İnce Hava: Yüksek rakımda(genelde 3000 metrenin üzeri) kişinin kan satürasyonunda düşüş olabilir.

3- Anemi: Bireyin kanında dokulara yeterli oksijeni taşıyacak alyuvarın olmamasından kaynaklanan medikal bir durumdur. Bu durum kanda oksijen seviyesinin düşmesine ve kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olur.

4- Amfizem: Ciğerlerdeki hava keseciklerinin sistematik şekilde yok olup, bu keselerdeki oksijen ve karbondioksit değişimin zorlaşması durumudur. Bu durumlarda kandaki oksijen satürasyon seviyesinde azalma görülür.

5- Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu: Ciğerlerdeki esnek hava kesecikleri olan alveollerde sıvı birikmesi olduğunda meydana gelen bir sendromdur. Bu sıvı birikmesi kandaki oksijen seviyesinde azalmaya neden olur.

6- Anestezik ve uyuşturucu ilaçlar: Anestezik bazı ilaçlar ve uyuşturucular kandaki oksijen satürasyonu düzeyinde azalmaya neden olur.

Düşük Oksijen Satürasyonu Belirtileri

Düşük oksijen satürasyonuna eşlik edebilecek bazı belirtiler vardır ve şu şekildedir:

1- Nefes Darlığı: Bu, düşük oksijen satürasyonunun karakteristik ve genel belirtisidir. Çoğunlukla aniden gerçekleşir, yoğun ve baskılı olur. Kişi solunumunun kendisine yetmediğini hisseder.

2- Siyanoz: Bu büyük ihtimalle oksijen doygunluğundaki düşüşün en bilinen ve ayırt edici belirtisidir. Siyanoz vücuttaki derinin ya da mukoza zarlarının mavimsi bir renge dönüşmesi anlamına gelen fiziksel bir belirtidir. Vücut dokusuna daha az oksijenin ulaşması sebebiyle oluşur. Bu mavimsi renk el ve ayak tırnak yatakları yanı sıra dudak ve dil üzerinde daha belirgindir.

3- Aşırı Yorgunluk ve Halsizlik Hissi: Enerjinin tamamen tükendiğini hissetme şeklinde gerçekleşir. Kişi çoğunlukla günlük aktivitelerini gerçekleştirmek yerine yatakta kalmayı tercih eder.

4- Zihin Bulanıklığı: Satürasyonu düşük olan kişi zihinsel karışıklık ve el becerilerinde azalma durumu yaşayacaktır. Kanda oksijen azlığı olduğundan beyne ulaşan kanda da daha az oksijen mevcut olacak ve bu nedenle zihinsel yavaşlamalar olacaktır.

5- Baş Ağrısı: Kanda oksijen doygunluğunun düşmesi şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.

Yorumlar

Yazıya 199. yorum yapılmış.

1 2 3
ilhan şimşek 13 Temmuz 2016

satürasyon 51 benim tedavisi nasıldır tehlikelimi bu durum ?

admin 13 Temmuz 2016

kandaki saturasyon değeriniz 50 ise şuan hastanede tedavi altında yatıyor olmanız gerekir. Saturasyon değeri normalde 95-100 arası olmalıdır.

Hakan 25 Ağustos 2016

Babam koah hastası koah krizine girdi saturasyonu 80 e dustu 15 gün tedaviden sonra su an 90-92 seviyelerinde yakın mesafelere yurumesinde bir sakınca olurmu

admin 25 Ağustos 2016

Merhaba Hakan, geçmiş olsun 92 saturasyon değeri iyi bir değer. Yakın mesafelerde yürüyüş yapabilir. Yürüyüş parkuru ormanlık temiz ve açık bir alan olmalıdır. Yolda egzoz gazlarının olduğu yerlerden uzak olmalıdır. Kirli havadan bir süre daha uzakta kalmakta fayda var. Sigarasız bir ortamda çok önemlidir.

mesut gürler 13 Ekim 2016

Merhaba ,
Babam koah hastası yakın zamanda atak geçirdi 73e kadar düştüç şimdi tedavi altında 95e çıktığını gördüm.
Merak ettiğim Babam hastaneye tedaviye bağlı kalmadan normal bir yaşam sürerek bu değerleri koruyabilir mi ? Sürekli oksijen makinesine veya bpab gibi cihazları mı kullancak.Kullanmadan hayat kalitesini yükseltmenin bir yolu yok mu ? Yürüyüş yaparken kendi konduksiyonunu arttıtmak adına bazen kendini zorlasa bir sakıncası olurmu. ( 50 m bir dinlenmek yerine 80 m de dinlenmek gibi) Koah haricinde tansiyon şeker kalp vs bir sorunu yok.
Bir de ellerinde titreme başladı son 1 senedir. Bu saturasyona-koah a bağlı bir şey olabilir mi ?
Teşekkkür ederim.

admin 13 Ekim 2016

Merhaba mesut, saturasyon düşüklüğü tamamen koah ile ilgilidir. Babanız uzun süre sigara kullandı sanırım. Sigara, egzoz dumanları ve kirli hava koşullarından uzak durmalıdır. Yattığı oda her gün havalandırılmalıdır. Oksijene bağlı olmadan saturasyon değeriniz minumum 85 in altına inmedikçe oksijen kullanmaya ihtiyaç yoktur. Evinize bir pulse oksimetri cihazı alabilirsiniz. Arada bir bu cihaz ile saturasyonuzu görebilirsiniz. Uyurken ve hareket halindeyken değerlerinizi not alın. Dışarı çıktığında bu cihaz ile dışarıda da ölçüm yapabilirsiniz Buradaki değerleri de not alın. Yürüyüş dilediği kadar kendini zorlamadan yapabilir. Ellerdeki titremenin birçok sebebi olabilir .Troid hormaonları ile de ilgili olabilir. Geçmiş olsun.

Taner Toraman 23 Ekim 2016

Benm kızım 29 haftalık dogdu ıkı aydır hastanrde yatıyor iki degişik akciğer geliştırıcı ilac kullanıldu şu an organlarfa sıkıntı yok ama satrasyon _85 ile 95 arasnda gıdıp gelıyor doktor bır hafta sonra tabırcu edeck makıne ile bu dogru birşey mi

sdcn 24 Ekim 2016

Merhaba Taner Toraman, muhtemelen cafain sitrat gibi ilaçlar ile akciğer gelişimi sağlandı. Entübe mi yani makineye mi bağlı yoksa sadece oksijen maskesiyle oksijen mi veriliyor. Eğer bebek makine olmadan tek başına nefes alabiliyorsa oksijen tüpü eşliğinde doktorunuz uygun görürse eve çıkabilirsiniz. Ventilatör ile çıkmak için erken olabilir. En doğru kararı doktorunuz verecektir. Bebek büyüdükçe saturasyon değeriniz düzelecek ve oksijen ihtiyacınız azalacaktır. Bebeği enfeksiyonlara karşı korumanız önemli. Eve çıkarsanız size yeni tavsiyelerde bulunabiliriz. Geçmiş olsun.

Sinem tonguç 3 Kasım 2016

Benim annem koah hastası 10 gün yoğun bakım ünitesinde yattı 1 aya yakindir evde simdi bibap makinası ve oksijen makinası kullanıyoruz parmağına oksijen ölçer alır dediler aldık ama değerleri kaç olacak bilgi verir misiniz

admin 3 Kasım 2016

Merhaba Sinem, parmaktan oksijen ölçen cihazlara pulse oksimetri cihazı denir. Bu cihazlarda 2 değer vardır biri kalbin dakikada attığı nabız sayısı, diğeri ise kandaki oksijen değeridir. Kandaki oksijen saturasyonu 90-100 arası normal değerlerdir. Kandaki oksijenin bu değerler arasında olması beklenir. Burada oksijen değerinin 100 olması çok iyidir. 90 değerinin altı için ise oksijen ihtiyacı gerekli olabilir. Geçmiş olsun.

Efsane 6 Kasım 2016

Merhaba ben Azerbaycandan yaziyorum beni akrabam dogumdan 4,5saat sonra saturasyon dusuklugu yasadi 4gundur cihaza bagli yasiyor saturasyonu en fazla 96 ya kadar yukseldi su anda 91 iyi olma sansi ne kadar ve mumkunse tedavi yontemi tesekkurler.

süheyla yıldırım 7 Kasım 2016

Merhaba benim kan değerlerimde satürasyon 12.18 kağıtta düşük gösteriyo fakat doktor bişi demedi demirle dvitaminine ilaç verdi nasıl bi sonuç satürasyonum saygılarımla

admin 7 Kasım 2016

Merhaba Süheyle, saturasyon değerinizi yanlış biliyor olabilirsiniz ya da ölçüm hatası olabilir. Saturasyon değeri 95-100 olması gerekir. 12 gibi bir değer canlı bir vücutta görülemez. 12 gibi bir değer ile 3 dakika yaşarsınız en fazla.

muharremakardere 7 Kasım 2016

Merhaba ,babam 90 yaşında ileri sevye alzheimer hastası 15 önce bilinç kaybı ve yenmemeye başladı ,bu süre zarfında mümkün olduğunca besledik, eve doktor geldi iyi ,dedi ancak iki gün önce gece du durumunu begenmedim ve 112 yi aradım numune acil e aldılar, tansiyon monitörde yok alinamiyor, nabız 88 ,kan gazlar çok düşük ,serum verdiler idrar çıkışı çok az ,köyü renk ,şeker 140,,,böbrekler yeterli çalışmamış ,damardan adrenalin vermek sureti ile tansiyon 87,,,,57 lere kadar çıktı, ertesi günde yogun bakim da yer açılınca ,aldılar ,bir gün sonra ki son durumu,adrelanin vermeye devam ,,,tansiyon 80 ,,,,50 gibi nabız 100 gibi ,,,,monitörde oksijen sevyesi 88 ,,,85 gibi ,,idrar çıkışı başlamış üre de düşme var ,oksijen veriyorlar ,damardan beslemeye başlamışlar, ,el bacaklarda mavilesme davam ediyor kan sulandirici vericeklerini söylediler, kalpte problem yok,benim kanımca ,umudu kesmistik biz ,ancak kandaki oksijen artıkca ,idrar çıksida başladı ,üre ,keratinin, sodyum,normale dönebilir zaten düşme var,tansiyon hala çok dusuk, 8/5,oda biraz yükselirse ,ümitsizliğe düşmemek gerekir diyor tabi yaş biraz fazla 90 küsür ,yorum yaparsanız sevinirim bilgisi olan kisiler ,,herkese geçmiş olsun

admin 8 Kasım 2016

Merhaba muharrem, Öncelikle geçmiş olsun. 90 yaş için bu tip sorunlar normal sayılır. Yoğun bakım koşullarında durumu daha iyiye gidebilir. Önemli olan sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hayata devam edecek hale gelebilmesidir. Umarım durumu çok daha iyiye gider. Yaş itibariyle durumu kötüye de gidebilir. Bu koşullarda hayırlısı demek en uygun olacaktır.

süheyla yıldırım 8 Kasım 2016

Benim cihazda ölçülmedi %satürasyon 12.18 yazıyo damardan kan alınarak yapıldı referans aralığı 20ile 55arası gösteriliyo farklı ozaman genel tahlilimin içinde yer alıyor bende netten arastırıp burda sorulunca bilgi almak istedim farkli mi oluyo cihazdaki veya kandan ölçülünce

Filiz 16 Kasım 2016

Bnm annemde aniden nefes daralmasi oldu hipertansiyon hastasi olmasina ragmn nefes daralmasi olusynca ilacsz normal seviyelerde tansiyonu.saturasyonu olculdu 50 ye dusmus birazda kilosu var ne yapilmasi gerekiyr

admin 16 Kasım 2016

Merhaba Filiz, anneniz ilk olarak fazla kilolarını hemen vermeye başlamalıdır. Organik ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Oksijen saturasyonu 50 olan bir kişi hastanede takip edilir ve değer yükselmedikçe taburcu edilmez. Göğüs hastalıkları doktoruna muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Ebru 16 Kasım 2016

Merhaba. Herkese geçmiş olsun. Benim ve annemin değeri 75-85 arasında. Babama koah teşhisi koydular, ayrıca akciğer ca hastası. Dün akşam satürasyonu 100’ün üzerinde idi. Neden bu kadar yüksek acaba?

Mustafa 26 Kasım 2016

Selamun aleykum.bnm babam rahatsiz 45 ysinda sigarasi yok.bronsiti var.bu sene 4 ay oldu hastaligi atamadi butun testleru yaptilar mikrop veya kotu bsey cikmadi biyopsi icin karar aldilar biyopsisi yapilmadi daha oksijeb seviyesi makineyle beraber 94 95 seviyesinde yanliz yurumeye basladi mj 3 dk icinde 85 lere kadar dusuyo.bnun en temel sebebi nedir acaba.??akcgerlerde uzun sreli rhatszlik sonucu tembellesne yada buzus me olmus olabilit mi ?

admin 26 Kasım 2016

Merhaba Mustafa, temiz havada yürüyüş faydalı olur ama malum kış şartlarında üşütmemesi lazım. Vücudu fazla yüklerinden kurtarmak mutlaka olumlu katkı yapacaktır. Öncelikle fazla kilolarından mutlaka kurtulması gerekiyor. Akciğer filmi ve BT sonuçları temiz ise yavaş yavaş artan tempoyla spor yapması ve 65-70 kg seviyesine kadar zayıflaması olumlu etki yapacaktır. Umarım biyopsi sonuçları temiz çıkar ve sağlığına kavuşur. Geçmiş olsun.

Ufuk 27 Kasım 2016

ezcanelerde saturasyon değeri ölçülebilirmi acaba

admin 27 Kasım 2016

Merhaba acil servislerde ölçüm yaptırabilirsiniz.

ferdi 5 Aralık 2016

merhabalar
geçen hafta satrasyon düşüklüğü için hastaneye başvurdum 63 65 civarları vardı doktor şaşırdı nefes darlığı cekmen hastaneye yatman lazım bunla dedi . ama bende ne nefes darlığı ne de başka bişi var koşmamada enqel degil nefes darşığı cekmiorum. doktorun dediğine göre elle alakalı bi fizik tedavi hastalığı varmış o olabilir dedi. bu seneki polis vve ast subaylık başvuruları yaptım sizce bu bir enqelmidir. elenme sebebimidir ne yapılır benim ne yapmam gerek

admin 5 Aralık 2016

Kan testi yapılarak kandaki oksijen değerlerinize bakılarak uygun bir tedavi yöntemi seçilebilir. Çok ciddi bir sorun gibi gözükmüyor ama testi yaptırmanız sağlıklı olacaktır.

Mesut korkmaz 5 Aralık 2016

Hocsm benim.3 yasinda sma tip1 hastasi oglum var. Solunum.sikintisinoldugu icjn teakestomi takildi.evde şuan cihazlara bagli ventiletor oksijen Bagli oksimetre cihazı ustteki 99 alttaki 108 bazen 125 lere kadar oluyor bu nasil değer hocam

admin 5 Aralık 2016

Merhaba Mesut bey, üsteki değer oksijen saturasyonudur. 99 değeri oldukça iyidir. Zaten cihazın üstünde gösterilen saturasyon değeri 95-100 arası en ideal olması gereken değerdir. Diğer alttaki dediğiniz değer ise çocuğunuzun 1 dakika içinde attığı kalp atış sayısıdır. 90 ile 140 değerleri arası normal değerlerdir. Sorunuzda belirtiğiniz değerler gayet iyi değerlerdir. Sma hastalığının tedavisi üzerine çalışmalar vardır. İnşallah en yakın zamanda SMA hastaları da şifalarına kavuşurlar. Geçmiş olsun.

ayten 13 Aralık 2016

merhaba. Babam 86 yasinda. idiopatik pulmoner fibrozis ve koah hastasi. oksijen cihazi kullanmaya basladik. Cihaza takili iken oksijen saturasyonu 96 civarinda. Cihazi 15 dk. takmadiginda 70 li rakamlara dusuyor. Babam oksijen maskesini cikardiginda cok kisa bir sure icinde panige kapiliyor, nefes alamadigini soyluyor hemen
maskeyi takmak istiyor. Ayakta durmakta zorlaniyor. Ancak destekle yuruyebiliyor. Yurumedeki zorlugu oksijen saturasyonundaki dusme ile ilgili olabilir mi? Gercekten durumu 5-10 dk icinde bu kadar kotulesiyor olabilir mi yoksa daha cok psikolojik bir durum olabilir mi? Tesekkurler

admin 13 Aralık 2016

Oksijen saturasyonu değeri 95-100 arası olmalıdır. Oksijen kullanmadığında pulse oksimetri cihazındaki saturasyon değeri 80’in altına iniyorsa bu kişiyi elbette olumsuz etkiler. Ayakta durmakta zorlanabilir. Size tavsiyemiz oksijen cihazı kullanmanızdır. Yavaş yavaş kullanımı azaltabilirsiniz. Ama saturasyon değeri 80’in altına inmemelidir. Zamanla solunum çalışmalarıyla cihaza daha az bağımlı olabilir. İnsan istediğinde birçok sorunu yenebilir. Zaman en iyi ilaçtır. Geçmiş olsun.

ayten 14 Aralık 2016

Cevabiniz icin tesekkur ederim. Solunum calismalariyla neyi kasteetiginizi tam anlayamadim. Biraz acarsaniz memnun olurum.

admin 14 Aralık 2016

Derin nefes alma çalışması yapabilir. Başlangıçta oksijen almadan kendi nefesiyle 5 dakika sonrası saturasyon değerini kaydedin. Sonrasında 1 hafta arada bir derin nefes alma çalışmaları yaparak, Akciğerlerini güçlendirsin. Her hafta 5 dakika oksijensiz saturasyon değerlerini kaydedin. 1-2 Ay sonra değerleri yükselmeye başlayacaktır. Bulunduğu oda sürekli havalandırılmalıdır. Sigarasız ve temiz bir hava sağlanmalıdır.

ayten 15 Aralık 2016

Verdiginiz degerli bilgiler icin tesekkur ederim. derin nefes calismalari cihaza bagliyken mi bagli degilken mi yapilmali?

admin 15 Aralık 2016

Cihaza bağlı derken oksijen maskesi takılı sanırım. Oksijen maskesi takılıyken ya da değilken de yapılabilir. Saturasyon değeri 90 altına inmesin.

Bahtiyar 17 Aralık 2016

Merhaba babam 52 yaşında akciğer kanseri idi ve ameliyat oldu sağ akciğer tamamen alındı.Ameliyattan sonra 2-3 ay hiçbir sıkıntısı yoktu ancak daha sonra nefes darlığı çekmeye başladı.Sol akciğer de koah olduğu söylendi ve satürasyonu ise 60-70 aralığında seyrediyor.Şuan evde yatıyor ve yatarken bir sıkıntı yok ama otururken ve yürürken nefesi daralıyor.Doktor sebebini araştırdı göğüsle alakalı birşey bulamadı ( nefes darlığı olur ama neden bu kadar yüksek diye ) en son kardiyoloji ye gönderdi.Kalpte delik olduğu ve deliğin kapatılması halinde daha iyi olabileceği söylendi.Ancak o konuda da şöyle bir sıkıntı var sağ akciğer olmadığı için kalp sağ omuz tarafına doğru kaymış ve ameliyat riskli.Ne yapmamızı önerirsiniz teşekkürler.

admin 18 Aralık 2016

Merhaba Bahtiyar bey, kalp doktorunuzun tavsiyesini uygulamanızı tavsiye ederiz. Sonuçta 52 yaşında henüz genç yaşta. 60-70 saturasyonla zor bir hayatı olur. Bu yüzden tedavi yolları denenmelidir.

zekiye 22 Aralık 2016

Merhaba ben erken doğum yaptım ve bebeğim 60 gün kuvezde kaldı bpd tanısı konuldu hala oksijene bağlı taburcu olduk evdeyiz ama saturasyon makinası yok endişeleniyorum ara ara oksijenden arıyorum saturasyonu dûşer ve anlamazsak diye korkuyorum duserse ne gibi sıkıntılar ortaya çıkar acaba bebekte bir hasar oluşur mu şimdiden teşekkür ederim

admin 23 Aralık 2016

Merhaba, bebeğin dudağında morarma olabilir saturasyon düşdüğünde. Uzun süre oksijen kullanacaksanız bir pulse oksimetri cihazı satın alabilirsiniz ya da kiralayabilirsiniz. Eğer imkanınız yoksa acil servisde ölçüm yaptırabilirsiniz. Doktorunuza sorun oksijen takviyesine ne zamana kadar devam edeceksiniz.

zekiye 24 Aralık 2016

Teşekkür ederim gözünün kenarındaki morluklar ne anlama gelebilir acaba

Firat atkaya 13 Ocak 2017

4 gun once 19 aylik cocugum astim nedeniyle tikanma yasadi ve el dudak ayaklar morardi hastanede tedavi altinda suan duzeldi hastaneye geldigimizde oksijen seviyesi 65 di acaba kalici bi hasar olusmusmudur

admin 13 Ocak 2017

Merhaba saturasyon 65 değerinde uzun süre yani 4-5 saat süre ile kalmadıysa kalıcı bir sorun oluşmaz.

meryem kara 24 Ocak 2017

Merhabalaf benim babam bagorsak dugumlenmesinden ameliyat oldu rahatsizligi oncesinde cigerinde hicbir sorun yoktuvancak ameliyat sonrasi nefes almasi zorlasti saturasyon 82 lerde şu an yogun bakimda sirt üstü yatamadigi icin tomografi de cekilemiyor siz ne tavsiye edersiniz simdiden tesekkur ederim

admin 24 Ocak 2017

Merhaba Meryem, ameliyat kaynaklı bir durum olacağını düşünmüyoruz ama enfeksiyon olabilir. Akciğerlerinin filminin çekilip saturasyon düşüklüğünün sebebi bulunmalıdır. Geçmiş olsun.

erhan 31 Ocak 2017

Merhabalar.Annem birkaç yıl önce post MIVSD ameliyatı geçirdi.Genel durumu normaldi.Geçen gece aniden fenalaştı saturasyon 60’a düştü, biliç bulanıklaşmaya başladı.On gün civarı yoğun bakımda kaldı ki birkaç gün entübe edilmişti.Şimdi oksijen cihazı dışında bbap da kullanıyor ve bu durumda bile 80 civarında cihaz takılı olmayınca 60lara düşüyor. Ne yapabiliriz, öneriniz nedir,?

admin 31 Ocak 2017

Saturasyon değerinin düşük olmasının sebebi bulunmalıdır. Akciğer ile bir sorun mu var. Yoksa dolaşım sistemi ile ilgili bir sorun mu var tam teşhis konulmalıdır. Yaş ve hastalığın durumuna göre tedavi planı uygulanabilir. Saturasyon değerini yükseltmek için tedavi mümkünse uygulanmalıdır.

Mehmet 31 Ocak 2017

Merhaba babam 75 yaşında KOAH hastası. Satürasyon 80 ile 90 arasında. Babam ısrarla hastaneye yatış istiyor çok kötüyüm diyor. Ama doktor yatış yapmadı ayakta tedavi verdi. Babam hala yatış istiyor kötüyüm diyor. Bu satürasyon seviyesi ile yatış gerekir mi doktorumuzu değiştirmeli miyiz?

admin 31 Ocak 2017

Merhaba Mehmet, saturasyon 80 değeri yatış gerektirir. Bu değerde uzun süre kalan hastanın kan değerlerinde sorunlar çıkacaktır. Başka bir hekim kontrolünü deneyebilirsiniz.

Mehmet 31 Ocak 2017

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. satürasyon sürekli 80 seviyesinde değil. Yanlış hatırlamıyorsam bir defa 82 bir defa 87 çıktı. 93 çıktığı da oldu. Ortalama 80 üzerinde seyrediyor. ayrıca 2 hekim değiştirdik evde oksijeni olduğu için yatışa gerek yok dediler. Şimdi evde günde 12 saat falan oksijen alıyor evde ek fıs fısi ve diğer ilaçları da var. Yine de hastaneye yatmalı mı? Böyle devam edebilir mi?

admin 31 Ocak 2017

Saturasyon düşüklüğünün sebebine yönelik tedavi imkanı yoksa evde takip edilebilir.

Nihal can 1 Şubat 2017

Merhaba anneannem 80 yasinda, akcigerinde pihti vardi, nefes darligi solunum yetmezligi ve asiri halsizlikle acile basvurduk, oksijen orani 65 2 gun sonra yogun bakimda uyutup solunum cihazina bagladilar ardindan bogazdan damar yolu da actilar, diger parametrelerin hepsi normal oksijen yukselmiyor. Risk orani nedir? Ne kadar daha uyutulur?

admin 1 Şubat 2017

Merhaba Nihal, saturasyon düşüklüğü tedavi edilmeden yoğun bakım ortamından çıkması uygun değildir. Br süre entübe olarak solunum cihazında izleyeceklerdir.

İbrahim 2 Şubat 2017

Mrb hocam ben saturasyon degerimde 95 94 aralığında yaş 30 erkeğim nefes darlığım var

Merve mor 2 Şubat 2017

Merhaba hocam
Ablam bu hafta içerisinde acil servisten satürasyonunu ölçtürmüş 60 çıkmış 21 yaşında ne yapmamız nasıl bir yol izlememiz gerekiyor

admin 2 Şubat 2017

Merhaba Merve, saturasyonu 60 olan bir kişi hastane koşullarında oksijen tedavisi alıyor olması lazım. Saturasyon 60 ile gündelik hayatınıza devam edemezsiniz. Mutlaka bir göğüs hastalıkları doktoruna muayene olması gerekir. Eğer ablanız gündelik hayatına devam ediyorsa acilde ölçülen saturasyon değeri muhtemelen yanlıştır. Tekrar ölçüm yaptırın.

Ridvan bal 4 Şubat 2017

Merhaba annem akciger kanseri saturasyonu oksijeni takmadiginde 82-88 arasinda geliyor oksijeni taktiginde ise 93-96 arasinda geliyor ama hic oksijeni takmiyor evde nefes darligi konusunda hic bir sikintisi yok hastanede iken oksijen takili oldugu halde saturasyonu en fazla 88 geliyordu sizce oksijeni takmalimi su anda evdeyiz ve nefes darligi cekmiyor

admin 4 Şubat 2017

Merhaba, saturasyon değerinin 90 altında olması istenilmez. Ama anneniz durumundan şikayetçi değilse ve oksijensiz saturasyon değerleri 85 in altına inmiyorsa oksijen kullanmayabilir. Geceleri uyurken saturasyon değerleri gündüze göre daha düşük olur(uykuda). Geceleri uyurken oksijen kullanmasını öneririz. Geçmiş olsun.

İpek Demiral 5 Şubat 2017

Sürekli nefes darlığım var…bir cok göğüs hastalıkları doktoru gezdim anksiyete kaynaklı olduğunu söylediler. ..oksimetre cihazım var genelde hep 97 98 99 ama disarda gezinirken tempolu bir şekilde 80 kusura kadar iniyor yürüyüş halinde bakıyorum. ..durduğumda ise hemen yükseliyor 98 99 oluyor yine…doktor kendini kasarsan da düşer diyor ama ben size de danışmak istedim. .bu arada 10 senedir panik atak ve anksiyete rahatsızlığım var ve artık dışarı dahi çıkamayacak duruma geldim.birazda bu nefes darlığından ötürü.

admin 5 Şubat 2017

Merhaba İpek, göğüs hastalıklarıyla ilgili bir sorununuz olmayabilir. Kardioloji muayenesi önerebiliriz. Tüm sağlıklı bireylerde uyku ve yürüyüş esnasında saturasyon değeri az da olsa düşer. Çok endişe edecek bir durum yok gibi ama bir kardioloji hekimine muayene olmanızı öneririz.

salih oğuz 7 Şubat 2017

Merhaba,
çok uzun yazdım yanlışlıkla sildim sanırım. babam akciğer kanseri 2.5 yıldır kemoterapi tedavisi görüyor. çok güzel sonuç aldık. ancak trafik kazası geçirdi. 15 gün yoğun bakım ve sonra evde yatarak tedavi sürecimiz oldu ve kırıklar falan çoktu. toparlanma çok yavaş oluyor. en son kemodan sonra çok kötü oldu. nefes alamaz duruma geldi. hastande tedavi oluyor saturasyon oksijen takılıyken 95-100 arası şuan ama maske çıktığında 55 i gördük. çok uzatmayayım benim merakım büzüşen akciğer ya da yıpranmış bir akciğer yenilenme eğilimi gösterir mi? akciğer de sıvı var ve biraz hava ile büzüşme var diyolardı..
teşekkürler

admin 7 Şubat 2017

Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Akciğerleri yaşa bağlı olarak kendini yenileyebilir. Yaş ilerledikçe kendisini yenileme özelliği azalır. Oksijen takılıyken saturasyon 100 görmesi aslında akciğerlerin kapasitesinin olduğunu ama zamanla toparlanmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Tedaviye devam edin. Zaman en faydalı ilacınız olacaktır.

Derya Kara 9 Şubat 2017

Merhaba, 31 yaşındayım, evli ve 1 çocuk annesiyim. 2. Bebeğim ne yazıkki 3 ay önce kanama ile erken doğdu ve onu kaybettik. 1 hafta sonrasında el tırnaklarında, dudaklarda morarma ile kadın doğumcumun yanına gittim ve satürasyonum 80 olarak ölçüldü. Dilmler, tomografiler, mr lar derken gögüs hastalıkları uzmanının yanına gittiğimde satürasyonum 69 du. Panikleyip acil yatış verdiler ama ben ne nefes darlığı ne başka birşey hissetmiyordum o zamanlar. Sadece derin bir acı ve üzüntü vardı içimde. Yatışla binbir işlem, kardiyak tetkik yapıldı. Bunların sonucunda Akciğerde pulmoner avm tanısı kondu. Tırnaklarımın hafif kambur görüntüsünden de bunun doğuştan olduğunu ama doğumla tablonun kötüleştiği kanısına varıldı. Gittiğim tüm Dr lar benim gibi bir vaka ile daha önce karşılaşmadığını söyledi. Hal böyleyken kitaptaki teoriye yada bana benzer ama benim gibi olmayan örneklere bakıp moral bozan konuşmalarına ne kadar kulak asmalıyım bilemedim. Akbiğerdeki 2 savm için Anjiyo yapılıp kapatıldı ama 3-4 rakam oynadı Satürasyon sadece. Bu sefer daha yaygın ve ulsşılamayacak yerlerde avm ler olduğunu ve organ nakli dışında birşey yapılamayacağı söylendi. Yatıyorken ve oksijensiz 85 en fazla 87 olan değerlerim ayağa kalktığım anda hızla düşüyor, 48 i gördüğümü biliyorum. Oksijen takılı iken en fazla 92 oluyor. Oksijen takılı ayağa kalktığımda yine düşüyor. Işin kötüsü oksijen tedavisine alışan vücut onun yoksunluğunu daha çok hissediyor şimdi. Önceden ölçüm cihazından bakmadan düştüğünü anlamıyordum. Şimdi kalp atışımdan, nefes nefese kalmamdan anlıyorum. Ne sormak istediğime gelirsek – nefes egzersizi bende işe yarayabilir mi – zamanla vücudumun tolere ettiği, bana göre “normal” değerlere geri gelir mi – lazer vs başka tedavi yöntemleri var mı – bu durum kalbimi çok yoruyor mudur, kalp yetmezliği riski var mı – 80-85 le uzun yıllar oksijensiz yaşayan insanlar var mı
Şimdiden çok teşekkürler, yazmak bile iyi geldi

admin 10 Şubat 2017

Merhaba Derya oldukça büyük sıkıntılar yaşamışsınız. Geçmiş olsun. Saturasyon 85 ile uzun süre sağlıklı yaşayan insanlar var. Hatta 1-2 tane tanıdığımda var oldukça iyiler. Sizde zaten çocukluğunuzdan beri düşük saturasyon ile yaşamışsınız. Vücut düşük değerlere zamanla alışıyor ama 85 değerinin altı orta ve uzun vadede sıkıntılar oluşturabilir. Kardioloji yönünden de sıkıntı oluşturabilir. Mümkün oldukça pulmoner avm lerinizi kapattırmaya çalışın. Ne kadar kapatılırsa o kadar iyidir. Kalp doktorları tarafından düzenli olarak kontrol altında olun. Düzenli spor ve sağlıklı beslenme ile akciğer kapasitesini arttırabilirsiniz.

Eda aydin 10 Şubat 2017

Merhaba oglumun satrosyon degeri 88 96 arasinda oluyor bronsit tedavisi gorduk bu normalmi ikibucuk aylik bebegim

admin 10 Şubat 2017

Merhaba Eda, bronsit tedavisi sonrasında saturasyon düşüklüğü görülebilir. 1-2 hafta içerisinde saturasyon değerleri 95 ve üzeri olacaktır. Geçmiş olsun.

Rasit yilmaz 11 Şubat 2017

Merhaba annem 59 yaşında. Meme cea hastası 2007 den buyana çeşitli tedaviler gördü. Kemiklerde meteztaz var hocam..ak cigerlerinde meteztaz suphesi var..Cea lari devamli yuksek ciktigindan Uzun dure Kemoterapi aldı .. yanliz ilk 8 ay önce strasyon değeri evde gece uyuriken 50 nin altına düştü.. ve kendini kaybetti. Hastanede 1 hafta tedavi gördü.. taburcu edildi .. 3 ay sonra tekrar strasyon ü 60 lara düşünce yedikule ye götürdük ciğerleri şu toplamış dediler ve enfeksiyon var dediler cogerlerindeki suyu çektiler. 10 gün tedavi gördü…eve oksijen makinasi vererek taburcu ettiler .. 20 gün önce oksijen makinesi takılı iken gece tekrar 70 lere düştü.. ve fenalaştı ve yoğun bakıma yatırdılar 20 günden fazla orda kaldı enfeksiyon tedavisi ve cigerlerinde ki suyu aldilar boğazına delik açtılar ve vantilator cihazi kullanmamız gerektiğini söylediler.. şu anda vantilator ve oksijen cihazına bağlı.. hocam ama hala gece uyurken oksijeni düşüyor uyanıkken hiç bir problem yok ama uyurken nefes alma yi yapamıyor uyanırken sorun yok uyuyunca özellikle düz yatınca makinaya bağlı iken bile daralıyorum diyor.. hocam özellikle uyurken olmasının sebebi nedir acaba çünkü tedavi gordugumua dr.lara ozellikle gece uyurken düşüyor dememe rağmen tam bir cevap alamadım. … kilosu 1 yıl önce 80 kg idi şu anda 53 kg hocam.. yardımcı olursanız sevinirim…tesekkurler

admin 11 Şubat 2017

Merhaba Raşit bey, kanser tedavisi tam anlamıyla yapıldı mı? Akciğerlere metastas yaptıysa tedavi edilmelidir. Öncelikli olarak kanser tamamen tedavi edilmelidir. Sonrasında akciğer ve diğer organlar iyileşme dönemine geçebilir. Geçmiş olsun.

Özkan çetinkaya 12 Şubat 2017

Ben 39 yaşında KOAH hastasıyım dün atak gecirdim Dr bana %5 kanda oksijen var dedi hava tedavi edildi ama ellerime kadar kızardı benim oksijen kaç olmalı

Hasan Başkan 21 Şubat 2017

Merhaba Babam 2014 Ağustos ayında adenokarsinom teşhisi ve plevral efüzyon ile 6 kür kemoterapi( carboplatin gemcitabin) aldı. 6 ay hastalığı dondu. 2015 ekim ayında nüks nedeni ile 3 kür Pemetrekset tedavisi gördü ancak ilerleme oldu. 2015 Ekim ayında Egfr mutasyonu belirlenince Tarceva 150 mg kullandı. 2016 temmuz ayında 10 gün ana kitleye Tomoterapi aldı Tarcevayı 2015 ekimininden 2016 Aralığına kadar kullandı. 2016 Aralık ayında takip edilen radyasyon pnömonisi ve hastalıklara bt de görülen uyanma nedeni ile 1 kür Taxol tedavisi aldı ancak 2 gün sonra düşük satürasyon değeri Pnömoni enfeksiyon tanısı ve hareketlerde yavaşlama nedeni ile hastaneye yattık 21 gün Tazeracin ve Meronem tedavisi gördü parkinsonu ve deliryum tablosu nedeni ile hastaneden çıktık evde 2 hafta ara ara oksijen kullandı aksef avelox molcef antibiyotik aldı ancak şubat başında satürasyonun aniden düşmesi ve oksijenle evde yükselmemesi nedeni ile tekrar hastaneye yattık. 3 haftadır teobag ve basamak basamak antibiyotik tedavisi görüyoruz. Şu an mopem ve moksefen teobag alıyor. Oksijeni 8 den alırken 88 91 arasını buluyor ara ara düşüyor. 3 ünite kan takviyesi aldı kısmen düzeldi. Hareketleri kilo kaybı yok. Şikayetimiz satürasyon düşüklüğü, halsizlik herhangibir ağrısı yok. 70 yaşında kalp ve bacağında stent var parkinsonu başlangıç aşamasında iken deliryumla beraber arttı. Yapacağı solunum topu egzersizleri ile ya da başka egzersizlerle oksijen seviyesini cihaz kullanmayacak seviyeye getirmemiz mümkün olabilir mi. Teşekkür ederim

admin 21 Şubat 2017

Merhaba Hasan oldukça sorunlu bir tablo var. Saturasyon düşüklüğünün sebebi enfeksiyon ise bakteri kültürü mutlaka alınıp ona göre antibiyotik başlanmalıdır. Akciğerlerde oksijen alımını azaltan sebep tedavi edildikten sonra solunum topu ve çalışmalarının faydası olur.

Fatih Alpağut 21 Şubat 2017

Merhaba;
Annem uzun süredir astın/bronşit rahatsızlığı bulunmakta. 4 ay önce nefes darlığı sebebi ile hastaneye götürdük ve solnum / oksijen cihazı ile Bipap cihazı verildi. 3 Günden bu yana; oksijen seviyesi – 95 iken maske çıkarıldığında 1 dk. içerisinde 65 e düşüyor. Maske ve oksijen takıldığında da hızla yükseliyor. Ayrıca annem çok halsiz ve iştahsız. Dün hastanede kan testi, akciğer filmi, EKG vb. tüm testler yapıldı fakat bir problem bulunamadı.
Bunun sebebi ne olabilir ? Tekrardan nasıl bir tedavi izlenebilir ? Bu tedavi için hangi hastane veya doktora gidebiliriz ? Teşekkür ederim.

admin 21 Şubat 2017

Merhaba Fatih, saturasyon düşüklüğünün 2 ana sebebi vardır. 1. si akciğer ile ilgili olabilir. 2. ise kalp ve dolaşım sistemiyle ilgili olabilir. Sizin sorununuz akciğer gibi görünüyor. Bu yüzden akciğer ile ilgili tüm tetkikler titizlikle yapılıp, sorunun sebebi bulunmalıdır. Sonrasında soruna yönelik kesin tedavi uygulanmalıdır. Bunun için iyi bir üniversite hastanesine muayene olabilirsiniz.

Celal tiyek 22 Şubat 2017

Merhaba, şuan 3yaşında oğlum doğumunun 3.günü kalp ameliyatı oldu. Bugüne kadar olan kontrollerimiz:ıvs:perımembranöz bölgede 10mmlik gradıentı 26mmhg olan geniş vsd, mıdmuskuler 5mmden L-R şanslı gradıentı 26mm olan küçük vsd
Satürasyon:75-76.bugünkü kontrolde 55-57arası çıktı.
Ne yapmalıyız ve ilerde nelerle karşılaşabileceğiniz hocam?

admin 22 Şubat 2017

Merhaba celal kardioloji konusunda size net bir şey söylemem ama vsd ve asd onarımları günümüzde oldukça başarılı olarak yapılıyor. İyi bir çocuk kardioloji hekiminin kontrolünde tamamen iyileşebilir. Bu konuda iyi bir hekim araştırmanızı öneririz.

engin ertekin 28 Şubat 2017

babam 85 yaşında oksijen deyerleri yüzde 93 bezen düşe biliyor normalda oksijen kaçta olmalı

admin 28 Şubat 2017

Pulse oksimetri cihazıyla parmaktan ölçülen saturasyon değeri yüzde 95-100 arası olmalıdır. Babanızın saturasyon değeri yaşına göre iyi.

Sidar kaya 2 Mart 2017

Merhaba SpO2 değeri %100 olur mu ? % 100 ün üstüne çıkarsa nasıl bi hastalık tablosu ortaya çıkar?

admin 2 Mart 2017

Merhaba saturasyon değerinin zaten yüzde 100 olması beklenir. Genellikle yüzde 95-100 dür. Saturasyon değerinin yüzde 100 ün üzerine çıkması imkansızdır.

Büşra toy 6 Mart 2017

Merhaba pnomoni tanılı bir entübe hastanın spo2 değeri 60 ve 70 arasında yarım saatten biraz fazla süredir kalması beyne bir zarar verir mi ? Ventilatör ile destek bırakılıp ambu ile dakikada 10 dan açılan oksijen ile miktar az da olsa artmış. Bunda sedatize eden ilaçların etkisi var mıdır? O süre zarfında hasta da hasar gelişmiş midir ? Bu okulumuzda bir vaka çalışması idi.yardımcı olur musunuz? Ta:110/60 nabzı:66 hasta siyonize değildir

admin 6 Mart 2017

Merhaba, bu konuda en iyi ve doğru bilgiyi anestezi yoğun bakımında görev yapan anestezi uzmanlarından alabilirsiniz. Size sadece şunu söyleyebilirim. Hastanın kan gazı bilgileri de önemlidir. Düşük saturasyon kan değerlerine olumsuz olarak yansımıştır. Elbette düşük saturasyon değeri beyine zarar vermeye başlamıştır. Hastanın sedatize olması sadece sponton solunumunu engeller sizdeki çalışmaya göre kişi zaten mekanik solunum altında.

rezzan 9 Mart 2017

merhaba benım oğlum 18 yaşında el parmaklarının tırnak kısımları aşırı derecede şişmiş bir kaç aydır böyle bunun kandaki oksijen degeri düşmesıyle alakası olabilirmi

Fatma Aynagoz 11 Mart 2017

annem ayzermır ayrıcakalp hastası ..bundan 1 yıl once bir ağırsolunum yetmezliği geçirdi. evde oksijen cihazımız var. su anda kendi solunumu normal fakat ara sıra oksijeni yinede tAkıyoruz. Bir zararı oluyormudur..

admin 11 Mart 2017

Merhaba Fatma, annenizin saturasyon değeri ile 90-100 arası ile oksijen vermenize gerek yoktur. Çünkü fazla oksijende zararlıdır. Oksijen tüplerindeki ya da cihazlarda genellikle yüzde 100 oranında oksijen vardır. İnsan bedeni havadaki yüzde 21 oksijenine uygundur. Gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Yadigar Aydın 13 Mart 2017

Merhabalar. Benim dedem 60 yaşında ve geçen sene Mart Ayında by-pass oldu ve sonra çok iyi bir şekilde toparlandı. Tansiyonu şekeri her şeyi düzenli bir şekilde gidiyordu, yürüyüşünü yapıyordu eskisinden sağlıklı hale gelmişti fakat arada geceleri yattığında boğazında hırıltı oluyordu hastanede bir saat oksijen takıyorlardı düzelip eve dönüyorduk hırıltı geçiyordu. 2 ay kadar kalp doktorunun tavsiyesi ile haftada üç sefer olmak üzere idrar söktürücü ilaç kullandı hırıltı hiç olmamaya başladı akciğerde küçük bir ödem varmış bu ilaçla ve bol su içmeyle bu hırıltılardan kurtulduk. By-passın üstünden tam 10 ay geçti ve 2017 ocak Ayında dedemin sağ eline uyuşukluk geldi hastaneye gittik ilk sefer anlamadılar eve gönderdiler eve gelince çok istifra etti eli yüzü sarardı ve uyuşukluk sağ bacağa da sardı ayağa kalkamaz hale geldi bu sefer ambulansla merkezdeki hastaneye geldik sağ tarafa Felç geldi denildi kalp pıhtı atmış 3-4 gün Yatıp çıkarsınız dedi Nöroloji doktoru. O gün Nöroloji servisine yattık akşamına dedem ilaç yutarken tıkandı hava makinesine bağlandı ve yoğun bakıma alındı tam 37 gün yoğun bakımda yattı. Yoğun bakımdayken makineden ayırdılar ama en fazla 10 saat kadar kendi nefes alabildi çok hızlı nefes alıp verdiği için doktor geri bağladığını söyledi. Daha sonra trakeostomi açıldı trakeostomi esnasında çok fazla balgam çıkarmış doktor öyle söyledi. 37 gün yoğun bakımda yattı yaklaşık 3 haftadır da palyatif servisteyiz işin ilginç tarafı trakeostomi açıldıktan sonra makineden ayrıldı sadece oksijende satürasyonu 98-99-100 bilinç ilk günden beri açık yutma özelliğini kaybetmedi Çorba içiriyoruz su içiriyoruz ama doktor iyileşmesinin hızlı olması için mideyi delelim diyor ağızdan beslersek bizim gibi doymazmış ve akciğere bir şey Kaçırabilirmişiz çok kararsısız lütfen bir yorum yapar mısınız dedem daha çok genç çok uzun oldu biliyorum ama özetlemek gerekirse 60 Yaşında doktor hastalığın tanısı için bulbus enfarktı diyor pıhtı solunum merkezindeymiş sağ taraf Felç trakeostomi açıldı ama ventilatöre Bağlı değil bilinç açık yutma özelliğini kaybetmedi… Ilerde trakeostomi kapatılır mı mide delinirse o da bir gün kapatılır mı trakeostomi kapatıldığında konuşabilecek mi ve böyle bir durumda fizik tedaviye başlayabilir miyiz bunları çok merak ediyorum şimdiden sağ olun

admin 14 Mart 2017

Merhaba Yadigar, öncelikle geçmiş olsun zor bir durum ama genel durumu iyi olduğu için iyileşecektir. Öncelikle trakeostomi geçici bir durum için açılır. Amacı akciğerleri rahatlatmaktır. Kapatıldığında eski haline gelir ve elbette yine konuşabilir. Eğer beslenme yeterli değilse burundan bir hortum ile mideye sonda gönderilebilir ve onunla beslenebilir. Tabii durum buna uygunsa.Değilse, mideye bir delik yoluyla da ulaşıp beslenebilir. Tüm bunlar hastanın iyileşmesinden sonra kapatılır ve düzelir. Okuduklarımıza göre doktorunuz gayet uygun tedavi yöntemlerini uyguluyor. Umarım en yakın zamanda iyileşir. Tekrar geçmiş olsun.

Fatma Aydoğmuş 24 Mart 2017

Merhaba ben gecen hafta içinde nefes darlığı ve nefes alamama nedeniyle acillestim ve ambulanta giderken saturasyon degerlerimin 50 te kadar düştüğü söylendi ve hastaneye gidince tomografi çekildi ve kalbimin çevresinde sıvı olduğu bunun da ciğerlerimden gelen bi sorun olduğu söylendi daha sonra bir gun boyunca hastanede kaldım ve sonra taburcu olmak istedim doktora iyi hissediyosan tabi cikarabilirim evet dedim ama ben sürekli kendimi halsiz yorgun ve bktkin hissediyorum sürekli uyumak istiyorum ama ilaclarimi kullanıyorum tekrar doktora gitmeli miyim ? Bu arada 19 yaşındayım

admin 24 Mart 2017

Merhaba Fatma, ilaçları kullandınız süre boyunca ve şikayetleriniz devam ettiğince bir hekimin kontrolünde olmalısınız.

Hakan Kahveci 28 Mart 2017

Hocam merhaba 38 yaşında erkeğim 1 Aydır alerjik bronşit tedavisi görüyorum evde parmak oksimetre var ve ölçüm yaptığımda 93-94-95-96 aralığında oynuyor sizce 93 kötü bir rakam mı ?Bu rakamı arttırmak için ne yapabilirim ?

admin 28 Mart 2017

Merhaba Hakan, pulse oksimetri cihazı ile ölcülen değerin yüzde 95-100 aralığında olması beklenir. 90 ile 95 arasındaki değerlerde kötü değildir ama yinede 95-100 arası olması istenir. Bir zararı yoktur. Zamanla tedaviniz bitince tekrar saturasyon değeriniz 95-100 arasına çıkacaktır. Bol yürüyüş yapmanızı öneririz.

Hakan Kahveci 28 Mart 2017

Hocam parmak oksimetreyi taktıktan kaç saniye sonra bakılan sonuç doğrudur

admin 28 Mart 2017

Alarm vermeden gösteriyorsa doğrudur. Genellikle 5-10 saniye içinde gösterir. Bir dakika boyunca gördüğünüz değeri doğru sonuç olarak kabul edebilirsiniz.

Hakan Kahveci 29 Mart 2017

Hocam astım hastası yada koah hastası olan birinin oksimetre değeri düşükmü çıkmaktadır

admin 29 Mart 2017

Merhaba Hakan akciğer kapasitesine göre durum değişir ama genel hastalığın duruma göre düşük olur.

Hakan Kahveci 30 Mart 2017

Hocam son soru yatar pozisyonda ölçülen değer düşükmü çıkar ve geceleri değerin düşük çıkması normal mi tşk ederim

admin 30 Mart 2017

Merhaba gece uyurken bazı kişlerde saturasyon değeri yüzde 3-4 civarında düşük olur. Bu normaldir. Uyurken düşer genelde.