Yapılan araştırmalara göre; depresyon, migren, hiperaktivite, insülin direnci, hatta obezitenin temelinde serotonin yer alıyor. Serotonin yükseldiğinde ya da yeterli olduğunda moraliniz de enerjimiz de yüksek oluyor. İnsan vücudundaki serotonin düzeyini, çeşitli hormonlar etkiliyor. Örneğin kadın vücudundaki östrojende artma, serotonin düzeyinde de bir artışa neden olur. Açlık, yorgunluk, stres, yemek, ışık ve ilaçların da serotonin düzeyini düşürdüğü tespit edilmiştir.
Serotonin nedir?
Vücut tarafından oluşturulan ve gıdalarda bulunmayan bir sinir taşıyıcısıdır. Vücut serotonini kendisi üretir. Fakat, serotonin üretimini destekleyen besinler tüketilerek vücudun serotonin üretmesine katkı sağlayabiliriz. Serotonin hakkında geniş bilgi için Mutluluk Hormonu Serotonin Nedir? linkini inceleyebilirsiniz.
Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır
Serotonin seviyesini yükseltmek için birçok ilaç bulunmaktadır. Antidepresanların çoğu serotonin seviyesini arttırıcı etkiye sahiptir. Ancak serotonin azlığı, ilaç kullanmanızı gerektirecek kadar ciddi bir boyutta değilse iyi bir beslenme programıyla serotonin seviyenizi yükseltebilirsiniz.
1- Triptofan Açısından Zengin Yiyeceklerle Beslenin: Temel aminoasitlerden biri olan triptofan, serotonin yapımında kullanılan tek besin maddesidir. Triptofan açısından zengin gıdalar ile beslenmek serotonin seviyesinde olumlu etki yapmaktadır. Hindi eti, süt, peynir, yoğurt, kırmızı et, yumurta, soya fasulyesi, badem gibi kuru yemişler serotonin hormonunun salımına olumlu etki yapar.
2- B6, B9 Vitaminlerini Almaya Dikkat Edin: B vitaminleri sağlığımız için çok önemlidir. B6 vitamini serotonin üretiminde ve diğer aminoasit nörotransmitterlerin üretiminde kullanılmaktadır. B6 vitamini açısından zengin yiyecekler tüketildiğinde serotonin hormonu salımını kolaylaştırır. Tam tahıl ürünleri, ay çiçek çekirdeği, ceviz, bezelye, patates, brüksel lahanası, kahverengi pirinç, muz ve avokado gibi besinlerle serotonin seviyenizi yükseltebilirsiniz.
3- Folik asit: Serotonin üretiminde folik asitlerin önemi büyüktür. Folik asit B12 açısından en zengin yiyecekler karaciğer ve kırmızı ettir. Bunlar dışında yumurta, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, bezelye, brokoli, lahana ve keten tohumunda da bulunmaktadır.
4- Meyveler: Muz, kivi, ananas, erik, greyfurt, portakal, mango, kavun serotonin üretimini arttırır.
5- Sebzeler: Mısır, brokoli, karnabahar, domates, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kabuğuyla fırınlanmış patates serotonin üretimi açısından olumlu etkide bulunur.
6- Bakliyatlar: Mercimek, nohut, bezelye, pişmiş fasulye serotonin seviyenizi yükselmesine yardımcı olabilir.
7- Süt ürünleri: Ete ürünlerine göre daha az olmakla birlikte serotonin hormonu üretiminde kullanılan “triptofan” içeren süt ve peynir çeşitleri serotonin hormonu seviyesini arttırmak ve korumak için tüketilebilir.
8- Çikolata: Birçok insan çikolata yediğinde kendisini çok mutlu hissettiğini söyler. Bu söylemlerinde son derece haklıdırlar. Çünkü çikolata içerisinde de bol miktarda aminler bulunur. Aminler serotonin hormonu üretimi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
9- Hindi eti: Yılbaşı gecesinde aklımıza gelen hindiler aslında serotonin hormonu seviyesini olumlu yönde etkiler. İçinde triptofan isminde bir çeşit amino asit bulunduran hindi eti tüketenler, tüketmeyenlere göre daha mutludur.
10- Yemiş ve tohumlar: Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran önemli besinlerden bazılarıdır.
Not: Yukarıda paylaştığımız serotonin hormonuna olumlu katkı sağlayan besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Serotonim seviyemi yükseltiyim derken kilo almayın. Ayrıca unutmamak gerekir ki, serotonim seviyesini düşüren etkenler ortadan kaldırılmadan sadece beslenmeyle büyük bir düzelme beklememeldir. En olumsuz etki olan stres ile mutlaka mücadele edilmelidir. Kendinize vakit ayırın ve olumsuzlukları üzerinizden atmaya çalışın. Bol mutluluk hormonlu günler dileriz.