iyimi boyle bilgi sitesi

Magnezyum Eksikliğine Bağlı Gelişen 30 Sağlık Problemi

Sağlık 12 Ocak 2017
Magnezyum Eksikliğine Bağlı Gelişen 30 Sağlık Problemi

Günümüzde yapılan laboratuvar testlerine göre yediğimiz meyve, sebze, hububat, yumurta ve hatta süt ve etin bile bundan birkaç nesil öncesiyle kıyaslanamayacak kadar fakirleştiğini gösteriyor. Bugünün şartlarında mükemmel sağlık için şart olan mineral tuzlarından yeterli miktarı alamıyoruz. Prof. Dr. Canan Karatay kandaki magnezyum miktarınız 2 – 2,5 mg/dl aralığında olmalı diyor. Dr. Dean magnezyum üzerine birçok çalışmalar yapmıştır. Bazı sonuçlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Sağlıklı bir hayat diliyoruz.

Magnezyum Eksikliğine Bağlı Oluşan ve Mineral Takviyesine Yanıt Veren Sorunlar

1- Alzheimer Hastalığı: Magnezyum, beyin hücrelerinde birikme yapabilen kalsiyum ve ağır metaller yüzünden oluşan sinir sistemi iltihabı (nöroinflamasyon) bloke eder. Magnezyum, Alzheimer hastalığının görülme olasılığını düşürür.

2- Anjin: Anjin ağrısı kalp kaslarındaki şiddetli spazmdan kaynaklanır. Bu spazmlar aslında magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Kalp karıncıkları vücudumuzda en yüksek magnezyum miktarına sahip yerimizdir. Magnezyumun kalbin pompalama fonksiyonu için gerekli bir mineraldir.

3- Anksiyete ve depresyon: Çağımızın en büyük rahatsızlıklarından biri olan panik atak ve anksiyete, magnezyum eksikliğinde görülme riski daha da artıyor. Magnezyum sinir sistemini yatıştırıyor, kasları gevşeterek gerginliği alıyor. Anksiyete/kaygı ve panik atakların azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca ruh sağlığımızın iyileşmesine ve kendimizi iyi hissetmemize yarayan serotoninin oluşumu magnezyuma bağlıdır. Magnezyum açlığı çeken bir beyin alerjenlere açık hale geliyor.

4- Astım: Magnezyum eksikliği durumunda histamin üretimi ve bronşiyal spazmlar artıyor. Bu sebepten dolayı magnezyum eksikliği astıma yol açabiliyor.

5- Ateroskleroz: Kalsiyum birikintisiyle oluşan damar sertliğinin en büyük düşmanı magnezyumdur.  Kalsiyumun çözülmesini sağlamak ve kanda çözülebilir halde tutmak için magnezyum gereklidir. Magnezyum ve K2 vitamini, birlikte çalışıp kalsiyumu kemiklere yönlendirir.

6- Bağırsak Hastalıkları: Magnezyum eksikliğinde bağırsak hareketleri de yavaşlayarak kabızlığa sebep olabilir. Magnezyum eksikliği, kalınbağırsakta kolit, divertikül iltihabı ve Crohn hastalığı belirtilerinin oluşumunu tetikleyebiliyor.

7- Baş ağrıları: Boyun ve baştaki kaslarda oluşan gerginlik ve spazm gerek lokal uygulama gerekse ağızdan magnezyum takviyesi alma yoluyla ortadan kaldırılabilir.

8- Böbrek Hastalığı: Magnezyum eksikliğinin aterosklerotik böbrek yetmezliği oluşumunda payı var. Böbrek hastalarının doğrudan hücrelere geçecek şekilde pikometrik birim ölçüsüyle magnezyum almaları son derece önemli.

9- Böbrek taşları: Magnezyumun B6 vitaminiyle beraber alındığında  böbrek taşı oluşumunu önleyici ve tedavi edici etkisi vardır.

10- Diyabet: Magnezyum, insülin sekresyonunu destekliyor, karbonhidrat metabolizmasını sağlıyor ve insülinin glükozu hücre içine taşımasına olanak sağlıyor. Glükoz metabolizması için gerekli on enzimin yedisi yine magnezyuma bağımlı çalışıyor. Magnezyum olmadan ne insülin yapmak ne de sekresyonunu sağlamak mümkün.

11- Diş çürüğü: Magnezyum(Mg) eksikliği tükürükte sağlıksız bir fosfor-kalsiyum dengesi yaratır. Bu dengesiz durum dişlere zarar verir.

12- Enflamasyon (Yangı, İltihap): Gizli katil olarak bilinen Enflamasyon, Kalp krizi, kanser, alzheimer gibi hastalıklarla şaşırtıcı bir ilişkisi vardır. Yüksek kalsiyum enflamasyon yapıcı, magnezyum ise tam tersi anti-enflamatuvar (yangı alıcı, iltihap önleyici) mineraldir. Enflamasyonu tetikleyen faktörler magnezyum eksiliği ve rölatif kalsiyum fazlalığıdır.

13- Halsizlik: Mg eksikliği olan hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir şikayet halsizlik, çünkü vücutlarındaki düzinelerce enzim sistemi bu eksiklik yüzünden düzenli çalışamıyor.

14- Hazımsızlık: Yine magnezyum eksikliğinin sebep olduğu durumlardan bir tanesidir.

15- Hipertansiyon: Vücutta magnezyum eksik ve kalsiyum da gereğinden fazla ise, kan damarlarımızdaki kaslar spazm geliştirip kan basıncının artmasına sebep olabilir. Bu arada kolesterol de yükselirse, magnezyum yetmezliğine bağlı olarak gidip kan damarlarındaki kalsiyuma bağlanabilir ki bu da tansiyonun daha da yükselmesini sağlar.

22- İnsomni: Magnezyum kasların gerginliğini alır. Magnezyum (Mg) düzeyi yetersizse, uyku regülasyonundan sorumlu melatoninin üretim aşamalarında aksaklıklar meydana gelebilir.

23- Kas-iskelet sistemi sorunları: Yetersiz magnezyum diğer yandan kalsiyumda rölatif fazlalıkla birleştiğinde vücudun herhangi bir kasında uzun süreli kasılmaya yol açacaktır. Aşağıda verilen kas-iskelet sistemi sorunlarının hepsi magnezyum terapisine yanıt vermektedir:

Kas krampları,Fibrozit (bağ dokusunun iltihabı)

Fibromiyalji (inatçı adale ağrıları, yorgunluk)

Gastroentestenal spazmlar ve safrakesesi spazmları

Ruhsal gerilime bağlı olarak saçlı deri, boyun ve yüz kaslarındaki devamlı kasılma veya gerilme sonucu gelişen baş ağrıları

Kas spazmları, vücudun herhangi bir kasında oluşabilecek çekilmeler, Kronik boyun ve sırt/bel ağrısı gibi

24- Kolesterol Yükselmesi: Magnezyum, vücuttaki kolestrolün dengelenmesinde de önemli rol alır.

25- Migren: Serotonin dengesi vücuttaki magnezyum miktarına bağlıdır. Serotonin eksikliği migren ağrıları ve depresyona yol açabiliyor. Migreni oluşturanın beynin incecik kılcal damarlarını tıkayan kan pıhtıcıkları olduğu söylenir. Magnezyum, kalsiyumun kanı gereğinden fazla pıhtılaştırmasına engel olur. Damardan ve ağızdan alındığı takdirde magnezyum migreni önleyebilir ve geçirebilir.

26- Parkinson Hastalığı: Magnezyum, beyinde kalsiyum kalıntılarının yarattığı nöroenflamasyonu (sinir sistemi iltihabını) bloke eder.

27- Raynaud Sendromu: Magnezyum, el parmaklarında ağrı ve uyuşmaya yol açan spastik kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur.

28- Reflü: Yemek borusunun mideye giriş yerindeki kapakçıkta oluşacak spazm reflüye neden olabilir. Magnezyum yemek borusu spazmlarını ortadan kaldırır.

29- Sinir Sistemi Problemleri: Magnezyum vücuttaki şu sinir rahatsızlıklarını ortadan kaldırır. Yanma, Kas güçsüzlüğü,Uyuşma ve hissizlik, Paralizi ve hassasiyet, Karıncalanma, Seğirme

30- Spor Sonrası Toparlanma: Magnezyum laktik asit birikimini azaltarak, antrenman sonrası vücutta ağrı-sızıyı engeller.

Dip Not: Bu sağlık sorunları magnezyum eksikliğine bağlı olarak gelişebilmektedir. Ne yazık ki birçoğu yukarıda verilen tıbbi durumlar için uygunsuz şekilde reçete edilmekte olan ağrıkesiciler, diüretikler, antibiyotikler ile tedavi edilmeye çalışılıyoruz. Bugün gelişmiş Batı toplumlarında reçeteli ilaç kullanım istatistiklerine baktığımızda bu tespitin geçerliliğini ve durumun vahametini daha iyi anlayabiliyoruz. Magnezyum oldukça önemli bir mineraldir. Magnezyum eksikliğine sebep olabilen faktörler hakkındaki yazımıza Magnezyum eksikliğinin belirtileri linkinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.