Kehribar aslında bir fosildir. Kehribar, bir çam türü olan Pinus succinifera ağacının fosilinden oluşur. Milyonlarca yıl evvel taşlaşarak meydana gelen organik bir maddedir. Açık sarıdan kızıla kadar birçok renkte bulunabilir. Kehribar, şekilsiz olup saydam, yarı saydam veya opak olabilir. Kolay kırılabilen bir taştır. Dünya kehribar yataklarının %90’nı Rusya’nın Kaliningrad Bölgesi’nde bulunmaktadır. Kehribar en çok Rusya, İskandinavya, Polonya, İsveç, Ukrayna, Hollanda, İngiltere ve Sicilya gibi ülkelerde bulunur.
Kehribar Taşı Nasıl Oluşur?
Değerli ve bir o kadar da pahalı olan kehribar, tabiatın en güzel kokulu bitkilerinden çam ağacının özünü taşıyor. Kehribar oluşumu esnasında, taşın içerisine çeşitli küçük böcekler, çiçekler ve yaprak kalıntıları girip fosilin içerisine yerleşiyorlar. Bunun sonucunda kehribarın içinde sonsuza kadar kalıp doğal bir görüntüye sahip oluyorlar. Kehribar taşı, saydam bir görüntüye sahiptir.
Kehribarı Diğer Taşlardan Ayıran Özellikler
-Denizin yüzeyinde yüzebilecek kadar az yoğunluktadır.
-Altın rengine, acık kahverengiye, bal rengine, mavi yeşil karışımlı renge, beyaz, turuncu gibi renklere sahiptir.
-Saydam bir yapıya sahip olduğundan çok yumuşak ve hafiftir.
-Isıtıldığında etrafına çam kokusu yayar ve bu şekilde manyetik ve elektriksel özelliği ortaya çıkar.
-Kehribar; süs eşyası, tesbih ve ağızlık olarak kullanılır.
-Birçok hastalığa iyi gelmiştir.
Kehribarın Sağlık Alanındaki Faydaları
-İnsanlarda özellikle ruh sağlığı yönünden önem taşır. Melankolik (hüzün, mutsuzluk, yalnızlık) ruh halini önler. Özellikle sol ele ya da bileğe takıldığında depresyonu engeller. Etrafındaki negatif olumsuz enerjiyi dağıtır ve pozitif enerjiye dönüştürüp olumlu hale getirir.
-Ağrıyan yerlere sürüldüğünde ağrıyı azaltır. Özellikle romatizmal ağrılarda etkilidir.
-Gerdanlık olarak takıldığında boğazdaki ve tiroit bezlerindeki enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur. Guatr hastalığının oluşmasını engeller.
-Soğuk algınlığı, astım, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir.
-Alerjiyi önler.
-Sindirim sisteminin ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
-Nazara karşı da etkili olduğu düşünülmektedir.