Kapadokya Türkiye’nin en önemli turistik bölgelerinden biridir. Özellikle balon turları denilince ilk akla gelen yer Kapadokya bölgesidir. Eşsiz doğa güzelliğiyle ziyaretine gelenleri büyüleyen Kapadokya’da, balon turları çok meşhurdur. Rengarenk balonlar bölgenin turistik simgesi haline gelmiştir. Sabah saatlerinden itibaren hava rüzgarsız ve yağışsızsa, gökyüzü rengarenk balonlar ile süslenir. Adeta bir masallar şehridir.
Her yıl ortalama 1 milyon kişinin bindiği balonlar, içi gazla şişirilmiş hava araçlarıdır. Kapadokya’da dünyanın en iyi balon şirketlerini görebilirsiniz. Güvenilir bir balon firmasıyla uçuş yapabilirsiniz.
Balonlar Ne Kadar Yüksekte Uçarlar?
Ulaşılabilecek yükseklik o günün hava koşullarına göre belli olur. Balon uçuşlarında patron, hava şartlarıdır. Hava şartları ne derse o olur. Sivil Havacılık Otoritesi’nin balonların çıkabileceği maksimum yükseklik için belirlediği sınırlar hafta içinde 6000 feet; hafta sonunda ise 8000 feettir.
Balonlar Hangi Malzemeden Yapılır?
Uzun ömürlü, direnme gücü yüksek şerit şeklinde perde dokumalar ve paslanmaz çelikten yapılmış halatlar kullanılır. Sepetler ise geleneksel tarzda hafif olması sebebiyle hasırdan yapılır.
Balon Nasıl Şişirilir?
Balon yolcuğuna başlamadan önce sıkı bir denetimden geçen balonlar uçuş için hazırlanır. Uçuş bölgesinde balonlar dikkatli bir şekilde şişirilir. Balonun kubbe diye adlandırdığımız gövdesi, sepete ve yakıcı sistemlere bağlanmış halde yere serilir. Güçlü bir fan ile kubbenin içi belli bir doygunluk noktasına kadar soğuk hava ile doldurulur. Daha sonra ısıtıcılar devreye alınarak balon içindeki hava ısıtılmaya başlanır. Balon içerisindeki hava ısındıkça kubbe, sepet üzerinde yükselmeye başlar ve yana yatırılmış halde duran sepeti dik konuma getirir. Artık fizik kanunlarına göre uçmak için hazırsınız.
Balonlarda direksiyon olmadığına göre bu balonlar havada nasıl yönleniyor? Bu sorunun cevabını balonla gökyüzüne çıkmadan öğrenmek istiyorsanız, balonla uçan biri olarak hemen size basit bir şekilde açıklayalım. Balonlar yönlendirilemez. Ama balonu yükseltilip alçaltılarak farklı hava katmanlarına geçiş yapılabilir ve farklı katmanlardaki farklı yönlerdeki rüzgarlar yakalanarak limitli bir yönlendirme yapılabilir. Yetenekli ve tecrübeli bir balon pilotu bu yöntemlerden faydalanır. Bu yöntem aynı zamanda balon indirilirken de yapılabilir. Eğer gökyüzünde bulunduğunuz katmanda rüzgar yoksa yönlendirilme yapılamaz. O katmanda beklenir ve rüzgar tekrar çıktığında yönlendirilme yapılabilir. Benim bindiğim balon yolculuğu aslında 45 dakikaydı ama yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. 30 dakika havada asılı beklemek zorunda kalmıştık ama bu bekleyiş çok eğlenceliydi. Bu balon yolculuğunda öğrendiğim en önemli şey, bir balon her zaman iniş yapabilir ama uygun bir yere iniş yapabilmesi için az da olsa bir rüzgar esintisi gereklidir.
Ne Kadarlık Bir Alanda Uçuş Yapılır?
Uçuşlar genellikle 6 ile 28 km’lik bir alan içerisinde yapılmaktadır. Ama yerdeki hesap gökyüzündeki hesaba bazen uymaz. Balonlar rüzgarın estiği yönde ve hızda ilerleyebilir. Kapadokya balon turlarında hedef, kalkış yerine tekrar iniş yapmaktır. Ama bazen Göreme’den kalkan bir balon Ihlara Vadisi’nde iniş yapabilir. Ama bu çok nadir bir durumdur. Kapadokya bölgesindeki deneyimli ve yetenekli balon pilotları, yolcularını güvenli bir şekilde iniş noktalarına ulaştırırlar.
Gökyüzüne çıktığınızda ilk söylenen şey “verilen paraya değdiğidir :)” Yer yüzeyinden bakarken göremeyeceğiniz arazi yüzeylerindeki farkları ve dokuları balonla uçarken çok daha net görürsünüz. Yer yüzeyini ve gökyüzünü bu şekilde huzurlu ve sessiz bir şekilde gözlemleyebileceğiniz başka bir araç daha yoktur. Balonda iken köpeklerin havlamasını, kuşların ötmesini duyabilir ve hatta yerdeki insanlarla konuşabilirsiniz. Adeta bir kuş gibi gökyüzünde uçabilirsiniz. Uçmanın en doğal yöntemlerinden biridir. Peribacalarının eşsiz güzelliği ve gökyüzünün görkemiyle hayatınızın en güzel anlarını yaşayabilirsiniz.
Balona Binerken Yanımızda Ne Getirmeliyiz?
Akıllı telefonunuzun şarjını tam doldurun; bol bol çekim yapacaksınız. Biraz daha profesyonel düşünen arkadaşlar fotoğraf makinesi yada kamerasını getirmeyi sakın unutmasın. Ayrıca, uçuş esnasında güneş gözlüğü ve şapkaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Hava şartlarına uygun kıyafetler seçmelisiniz. Yolculuklar genellikle 1 saati aşmadığı için yanınızda yiyecek getirmeyin. Zaten uçuş öncesi balon tur firmaları sizlere yiyecek şeyler ikram edecektir.
Balonla En İyi Ne Zaman Uçulur?
Genellikle sabahın erken saatleri en uygun uçuş zamanıdır. Çünkü sabah erken saatler, rahat ve dengeli bir uçuş, yumuşak bir iniş ve maksimum kaldırma gücü için sakin ve serin hava şartları sağlar. Bu vakit, aynı zamanda fotoğraf çekmek için de en uygun vakittir. Gün doğumunun muhteşem güzelliğini görebilirsiniz.
Kimler Balonla Uçabilir?
6 ile 90 yaş arası herkes balonla uçabilir. Yolcuların sadece uçuş süresince sepette ayakta durabilecek güçte olmaları yeterlidir. Ama aşağıdaki koşullara sahip olanların uçmaları tehlikeli olabilir.
♦ Kırılgan kemik yapısına sahip olan kişiler
♦ 6 yaşın altındaki çocuklar
♦ Koltuk değneği desteğine ihtiyaç duyanlar
♦ Yakın bir geçmişte ameliyat geçirmiş kişiler
♦ Kalça veya bel bölgesinde şiddetli ağrıları olanlar
♦ Hamile olanlar ya da hamilelik şüphesi taşıyanlar
♦ Akli dengesi yerinde olmayan kişiler
Balon uçuşlarında dahili olan hizmetler
–Yolcu sigortası
–Otelden alma ve tur bitiminde geri bırakma
–Klimalı Minibüsler ile kalkış noktasına ulaşım
–Uçuş öncesi ikramlar
–Ortalama 1 saat uçuş
–Uçuş sonrası şampanya ikramı
–Adınıza uçuş sertifikası
Balon Turu Fiyatları
Kapadokya balon turu fiyatları genel olarak 150-200 Euro civarındadır. Maliyeti yüksek bir organizasyon olduğu için bu fiyatlar normaldir. Daha ucuz firmalarla uçabilirsiniz ama güvenli olmayabilir. Bu yüzden kaliteli bir firmayı seçmenizi öneririz.
Bu keyifli uçuşun size ne kadara mal olacağını merak ediyorsunuz elbette. Hemen hemen tüm firmalar birbirine yakın ücretler belirlerken TL, Euro ve Dolar şeklinde değişiklik gösterebilir. Evlilik teklifleri, doğum günü kutlamaları için ekstra ücretler de talep edilebilir.