iyimi boyle bilgi sitesi

Kabızlık Neden Olur

Sağlık 21 Ağustos 2017
Kabızlık Neden Olur

Kabızlık, bağırsak hareketlerinizin normalden daha az olduğu dönemlerde meydana gelir. Birçok kişinin başına zamanla gelen kabızlık sorununun birçok sebebi olabilir. Bu şikayetler genellikle uzun sürmez ve kısa süre içinde vücudunuz düzene girdiğinde kabızlık sorunu çözülmeye başlar. Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlar düzenli olarak günde üç defa tuvalete çıkarken bazıları haftada sadece bir veya iki defa tuvalete çıkar. Ancak 3 günden fazla süren kabızlık sorun oluşturmaya başlayabilir. Üç günden sonra dışkı sertleşir ve tuvalete çıkmak çok daha zor hale gelir. Bu durumda kabızlık ağrılı ve riskli bir hal almaya başlar. Kabızlığın oluşumunda bazı bakterilerin eksikliği etkilidir. Bifidobacterium bakterileri kalın bağırsağın tamamında dokulara tutunarak kolonize olan canlı mikroorganizmalardır. Bu bakteriler zamanla bağırsak florasında azalabilir. Bu durum kabızlığa sebep olabilmektedir. Dışkının oluşumunu, su tutmasını, kıvamının yumuşak olmasını, birikim yapmasını, zamanında dışarıya çıkmasını yöneten bu faydalı bakterilerdir. Kalın bağırsaklar canlı ve biyolojik bir organımızdır. Kalın bağırsakların çalışmasında bakteri florası çok önemlidir. Bu canlı organik muhteşem organımızın yüzeyini kaplayan mikro canlılar, dışkıda biriken tüm zararlı ve zehirli maddelerin bağırsak duvarından içeri girmelerini engeller.
Tüm zararlı maddeler ve toksinler, bağırsaklarda bir geçit açılması için çaba sarfederler. Mikroplar, parazitler ve mantarlar gibi tüm pataojenlerin tek beklentisi bağırsaklardan içeri girmektir. Bunu engelleyen probiotik olarak en güçlü formlardan biri ise Bifidobacterium bakterileridir. Dışkı mutlaka dışarı atılmalıdır. Bu posa dışarı atılmaz ise kalın bağırsaklarda sorunlar yaşanır. Ağrı ve tıkanıklık hissi insana eziyet verir. Dışkının sağlıklı bir şekilde dışarı atılmasında BİFİDOBACTERİUM bakterilerinin sayısının çok olması önemlidir. BİFİDOBACTERİUM bakterileri bağırsak florasında az olursa kabızlık yaşanır. Bu durumda dışkının atılımı güçleşir.

Kabızlığın Tedavisi

Öncelikle neden kabız olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bazı yiyeceklerde kabızlık yapabilmektedir. Örneğin muz, patetes gibi yiyeceklerin bol tüketimi de kabızlığa sebep olabilmektedir. Hareketsiz yaşam ve stres de kabızlığa sebep olabilmektedir. Eğer kabızlığınızı kısa sürede çözemezseniz, tedavi olarak yanlış bir yöntem olan lavman uygulanmaktadır. Lavman, doktorunuz uygun görürse uygulanabilir ama öncelik doğal yollarla kabızlığı yenmek olmalıdır. Çünkü lavman ,kalın bağırsaklarda az da olsa kalmış olan Bifidobacterium bakterilerinide söküp dışarı atar. Kalın bağırsak dokuları tamamen koruyucusuz kalır. En hızlı bir şekilde kalın bağırsaklar enfekte olurlar. Bu durumda bağırsakta yaralar açabilir.
Bazı durumlarda inçir ve kayısı gibi yiyecekler fayda sağlayabilmektedir. En etkili çözüm ise BİFİDOBACTERİUM bakterileridir. Bu bakterileri ise Kombiotik yoğurt mayasıyla elde edebilirsiniz. Hayatınızda ev yapımı yoğurt ve kefiri asla uzak tutmayın. Mutlaka beslenme programınıza ev yapımı yoğurt, kefir, turşu ve sirkeyi ekleyin. Kabızlığın en etkili tedavisi sağlıklı ve doğal beslenmedir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.