İnsanlarda üretilen üreme hücreleriyle yeni yavru bireyler oluşturulur. Üreme sırasında gerçekleşen olaylar şöyledir:
Erkek bireyde oluşturulan milyonlarca sperm, dişi bireyin üreme sistemine bırakılır. Dişinin yumurta hücresi ise yumurta kanalında ilerlerken sperm ile birleşmeyi beklemektedir. Birbirleriyle yarışan hareketli spermler yumurtaya ulaşmaya çalışır. Yumurta hücresine ulaşarak yumurtanın hücre zarını ilk delen sperm bu yarışın galibi olur. Ulaşan sperm ile yumurta birleşerek çekirdekleri kaynaşır. Bu olaya döllenme adı verilir.
Döllenme sonucu oluşan hücreye zigot adı verilir. Yumurta kanalında oluşmuş olan zigot, yumurta kanalından dişinin döl yatağına taşınır. Zigot ard arda mitoz bölünme geçirerek embriyoya dönüşür. Oluşan embriyo döl yatağına tutunur ve anne ile bu embriyo arasında göbek kordonu (göbek bağı) oluşur. Bu bağ sayesinde annenin kanından bebeğin kanına besin ve oksijen taşınırken, bebeğin kanından da annenin kanına karbondioksit ve atık maddeler taşınır. Embriyo büyüyüp gelişerek fetüs adını alır. Yaklaşık 9 aylık gebelik sürecinden sonra bebek gelişimini tamamlar ve dünyaya gelir.
(Yumurta ve Spermin özellikleri ve Dişi ve Erkek Üreme Yapı ve Organları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.)
Anne adayı gebelik süresince şunlara dikkat etmelidir:
1. Dengeli beslenmelidir.
2. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamalıdır.
3. Doktorun uygun gördüğü şekilde spor yapmalıdır.
4. Sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmamalıdır.
5. Radyasyona maruz kalmamalıdır.
6. Vücudunu sıkan ve dar gelen kıyafetler giymemelidir.
7. Stresten uzak durmalıdır.
Büyüme: Anne karnından başlayan, ergenliğin sonuna kadar görülen değişikliklerdir. Boy, kilo ve hacim artışı büyümedir.
Olgunlaşma: Vücudumuzdaki yapı ve organların belirli görevleri yapabilecek duruma gelmesidir.
Örneğin; 2 yaşındaki bir bebeğin doğumdan itibaren elleri büyümüştür. Ancak bu bebek düğme ilikleyemez ya da ayakkabısının bağlarını bağlayamaz. Çünkü elleri büyümüş ancak olgunlaşmamıştır. 7 yaşındaki bir çocuğun ise doğduğu andan bu yana elleri büyümüştür ve aynı zamanda düğme ilikleyebilir, fermuar çekebilir ya da ayakkabısının bağlarını bağlayabilir. Çünkü elleri hem büyümüş hem de artık belirli görevleri yapacak şekle gelmiş yani olgunlaşmıştır.
Gelişme: Büyüme ve olgunlaşma ile bazı özelliklerin kazanılmasıdır.
İnsanda Gelişim Dönemleri ve Özellikleri
1. Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş): İhtiyaçları anne ve babası tarafından karşılanır. Doğduğunda başını tutamazken zamanla oturur, emekler ve yürümeye başlar.
2. Çocukluk Dönemi (2-12 Yaş): Yürümeyi ve konuşmayı öğrenir. Meraklıdır, girişkendir. İlerleyen zamanlarda okula gider. Okul başarısı bu dönemde önemlidir.
3. Ergenlik Dönemi (12-21 Yaş): Hızlı fiziksel ve ruhsal gelişim görülür.
4. Yetişkinlik Dönemi (21-65 Yaş): Birey önemli kararlar alır. İş ve eş sahibi olur.
5. Yaşlılık Dönemi (65 yaş ve üstü): Birey emekli olur ve sağlık sorunları artar.