iyimi boyle bilgi sitesi

İklim Değişikliği

Eğitim 27 Eylül 2019
İklim Değişikliği

İklim: Yeryüzünün bir kısmında uzun yıllar boyunca gözlenen hava olaylarının ortalamasına iklim denir. Dünya’nın farklı bölgelerinde farklı iklimler yaşanır. Kutup iklimi, ekvatoral iklim, karasal iklim ve çöl iklimi gibi iklim çeşitleri vardır. Türkiye’de Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklim görülür. Dünya üzerinde iklimler zamanla değişmektedir.

Klimatoloji: İklimle uğraşan bilim dalına klimatoloji (iklim bilimi) denir.
İklim Bilimci: İklimle uğraşan bilim insanlarına klimatolog (İklim bilimci) denir.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Nedir?

Nedenleri

Dünya üzerinde yaşayan insanlar, iklimlerde değişmeler meydana getirmeye başlanmıştır. Dünya üzerindeki kaynakları hızlıca tüketen insanlar, iklim üzerinde ve doğa üzerinde olumsuz etkiler oluşmaya başlamıştır. Özellikle, atmosfere salınan sera gazları hava sıcaklığının artmasına buda iklim değişikliğine neden olmaktadır.

Sonuçları

Sera gazlarının salınımı sonucu küresel ısınma meydana gelir. Küresel ısınma ile dev buzullar erimekte, deniz seviyelerinde önemli oranda artış oluşmaktadır. Mevsimsel değişiklikler ile beraber sel, kasırga gibi doğal afetler günümüzde daha sık yaşanmaktadır. Küresel ısınmayla ilgili sorunları insanoğlu mutlaka çok kısa süre içerisinde çözmelidir.

İklim Değişikliğini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

1– Ormanlar ve yeşil alanlar korunmalıdır. Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır. Orman yangınlarına karşı mutlak önlem alınmalıdır.
2– İnsanlar küresel ısınma ve çevrenin korunması konusunda bilgilendirilmelidir.
3– Yenilenemez ve etrafı önemli ölçüde kirleten enerji kaynakları (Fosil yakıtlar, nükleer enerji) yerine, yenilenebilir enerji kaynakları (Rüzgar, güneş, hidroelektrik, vb) kullanılmalıdır.
4– Enerji tasarrufu yapılmalıdır. Enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı elektrikli araçlar kullanılmalıdır. Gereksiz yere taşıt, elektrik, su kullanılmamalıdır. Her türlü israftan kaçınılmalıdır.
5– Atıkların içerisinde geri dönüşümü mümkün olanlar (kağıt, metal, plastik, cam …), geri dönüştürülerek doğal kaynakların kullanımı mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.
6– Binaların ısı yalıtımına önem verilmelidir. Binadaki ısı kayıpları için önlemler alınmalıdır.

Fen Bilgisi Öğretmeni: Seda Bahçeci

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.