Gece yanığı (zona) ya da bilinen diğer ismi ile Herpes zoster, su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Su çiçeğine neden olan varisella zoster virüsü, aynı zamanda zona hastalığına da sebep olmaktadır. Bu virüs, vücuda yerleştikten sonra bağışıklık sistemini zayıflatarak gece yanığı (zona) hastalığının çıkmasını neden olur. Başka bir deyişle, Varisella (su çiçeği) hastalığı sonrası varisella zoster virüsü, vücut sinir hücrelerine yerleşip hiçbir belirti vermeden yıllarca inaktif (etkisiz bir şekilde) kalabilir. Virüs, zamanla bağışıklık sisteminde oluşan bir zayıflık veya bozuklukla yerleştiği hücrelerden ayrılıp aksonlar boyunca ilerleyerek sinir bölgesindeki deride viral enfeksiyona yol açabilir. Zona, her yaş grubunda görülebilir. 50 yaş üstü kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca depresyon, yaşlılık, stres ve çeşitli hastalıklardan dolayı bağışıklık sistemini zayıflamasıyla hastalığına yakalanma riski artar.
Zona Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Zona hastalığı geçiren bir hastanın zona yaralarına temas eden kişi, su çiçeği virüsü kapar. Çocukluk döneminde su çiçeği geçirmeyen yada aşısını olmayan kişiler bu virüse karşı dayanaksızdır. Daha önce su çiçeği geçirmiş ya da aşısını yaptırmış kişiler, zona hastalığına karşı daha dirençlidirler.
Zona Hastalığının Belirtileri
Hastalığın oluşumundan bir süre öncesinde bölgede uyuşma ve kaşıntı olabilir. Daha sonrasında da bölgede ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler görülmektedir. Zona, baş ağrısı ve ateş yapabilir. Hastalık ilerledikçe bölgede kızarıklık, şeffaf su kabarcıkları meydana gelir. Bu kabarcıklar 2-3 hafta boyunca görülebilir. Bu kabarcıklar koyu renkli kan ile dolar ve kabuk bağlayarak iyileşme gösterir.
Zona Hastalığının Tedavisi
Tedavide doktorunuzun tavsiyesi üzerine antibiyotik ve gerek duyulursa ağrı kesiciler kullanılabilir. Soğuk pansumanlar uygulanabilir. Kaşıntı ve döküntülere iyi gelen ve ayrıca yaranın iz kalmaması için, uygun kremler kullanılabilir. Kremi, yaranın üzerine steril bir eldivenle sürmemiz gerekir. Böylelikle zona hastasının ikinci bir enfeksiyon geçirmesini önlemiş oluruz. Bu arada dikkatli olunması gereken bir konu da erken tanıdır. Bunun nedeni, zonanın sinirleri etkileyen bir hastalık olmasıdır. Erken teşhis ve sağlıklı bir tedavi süreci ile iz bırakmadan bu hastalık atlatılabilir.