Galileo Galilei, 15 şubat 1564 yılında İtalya’da doğmuştur. İtalyan astronom, fizikçi, filozof ve matematikçi bir bilim adamıdır. Babası tanınmış ünlü müzisyenlerinden Vincenzo Galilei’dir. 5 kardeşi vardır ve kardeşlerin en büyüğüdür. Adını büyük büyük dedesinden alan Galileo, birçok dalda başarısıyla adını duyurmuş bir bilim adamıdır.
Galileo, 1581 yılında Pisa Üniversitesi’nde Tıp okuluna başladı. Fakat maddi durumu el vermediği için okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. 1583 yılında matematiğe yönelerek araştırmalar yaptı. Bu dalda başarısından dolayı Pisa’da profesör oldu. Sarkacın, yüzen cisimlerin ve kinetiğin Aristo fiziğinden farklı bir düşünceyle, matematiksel olarak ele alınması gerektiğini düşündü. Galileo, Pisa Kulesine çıkıp aşağıya ağırlıklar bırakarak, düşen bütün cisimlerin aynı ivmeye sahip olduğunu kanıtladı ve Aristo mantığının yanlış olduğunu gösterdi. Galileo, astronomiye de merak salarak bu alanda da birçok araştırma ve çalışma yaptı. Güneş merkezli astronomi fiziğini geliştirdi. Kendi ürettiği teleskobuyla birçok gök cismi üzerinde araştırmalar yaptı. Güneşi gözlemleyen bilim adamı, Güneş’in üzerindeki gölgelerin aslında etrafından geçen gök cisimlerinin gölgesi olmadığını, Güneş’in kendi lekesi olduğunu kanıtladı.
O zamanlar bir arkadaşının 8. Urban olarak Papa seçilmesinden cesaret alarak yazdığı ”İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar’‘ adlı kitabı, 1632 yılında yayınlandı. Fakat daha önce yapılan uyarılardan dolayı Roma’da mahkemeye çağrıldı ve kitabı bir yıl sonra yayından kaldırıldı. Maalesef hakkında öbür boyu evinde müebbet kararı alındı. 70 yaşında eve hapsedilen bilim adamı Galileo’nun gözleri kör oldu ve 1642 yılında vefat etti.
Galileo Galilei’in buluşları:
-Teleskop: Aslında Galileo’dan öncesi mercekleri kullanarak uzağı görme aletleri yapılmıştı. Fakat Galileo, daha da ileri giderek yıldızları ve gezegenleri inceleyecek kadar güçlü hale getirdi. 1609 yılında yaptığı teleskopla birçok astronomik gözlemler gerçekleştirmiştir. Ay’ın yüzeyindeki kraterler ilk kez tespit edilmiştir. Kendi yaptığı teleskobuyla Jüpiter’i incelerken, Jüpiter’in yakın çevresinde 3 küçük, parlak gezegen keşfetmiştir. Daha önce incelemelerinde bunların yıldız olduğunu düşünen bilim adamı, sonraki incelemeler sonucu, yıldız olmayıp Jüpiter’in etrafında dönen küçük gezegenler olduğunu keşfetti.
-Mikroskop: Gözle görülmeyen cisimlerin incelenmesi yönünde Galileo teleskobu icat etti. Bunun için teleskobun silindir kısmına mercekler yerleştirerek küçük maddelerin görülebilmesini sağladı. 1619-1624 yılları arasında da bu aletten çok sayıda üretti.
-Sarkaçlar ve Saatler: Galileo’nun sarkaçlar üzerinde yaptığı araştırmalar, modern saatin ortaya çıkmasında katkı sağladı. Bununla ilgili Galileo’un bir hikayesi vardır: Galileo, henüz küçük yaşlardayken kiliseye gider ve ayin sırasında bir adamın kafası kandile çarpar. Kandilin ileri geri sallanmasını seyrederken, kandil yavaşlasa bile hep aynı süre içinde ileri geri gittiği için bu durum Galileo’nun dikkatini çeker. Sonraki yıllarda da sarkaçların (yani ipe bağlı ağırlıkların) hareketini inceler ve bilimsel bulgular tespit eder. Eskiden saat yapımında sorun olarak karşılarına çıkan konularda Galileo’nun tespitleri yarar sağlamıştır. Bu sarkaçlarla ilgili buluşlarının saatlere uygulanması sayesinde var olan sorunlar ortadan kalkmış ve “tik tak tik tak” seslerini çıkaran modern saat yapılmıştır.
– Pusula: 1597 yılında kullanım açısından çok faydası olan, yön bulmada insanlara kolaylık sağlayan pusulayı ticari olarak piyasaya sundu.