Sanki sevimli bir oyuncak, o kadar tatlı bir hayvan ki gerçek olduğuna inanamazsınız. Yuvarlak burunu, küçücük kulakları ve dışarıya fırlayacakmış gibi duran gözleri bu minik hayvanı oldukça sevimli yapıyor. Aslında insanlara karşı oldukça yakın davranan kirpileri çevremizde bol miktarda görmek mümkündür. Uzaktan baktığınız tüm bedeni dikenle kaplı bir hayvan olarak pek sevimli görünmez ama onu elinize aldığınızda ve sevimli suratını bir kere gördüğünüzde artık ondan ayrılamazsınız. Kirpinin bu halini görenlerin ilk tepkisi genellikle “keşke benim olsa” oluyor. Kim böyle tatlı bir hayvanı olsun istemez ki? Aslında evcil hayata uyum gösterebilen bir canlıdır. Ama yinede doğada özgür yaşamalıdır. Şimdi kirpileri biraz daha yakından tanıyalım.
KİRPİLER: İşitme ve koku alma duyuları çok gelişmiş hayvanlardır. Ortalama bir kirpi 30 cm boyuna ulaşabilir. Ağırlığı ise cinsiyete, yaşa ve yaşadığı koşullara bağlı olarak 400-1250 gr. arasında değişiklik gösterir. Nemli ortamları çok severler, favori mekanları çalılıklardır. Barınmak için toprak da oyuklar açabilirler ama genellikle kaya kovuklarını tercih ederler. Kirpi yuvasında yapraklar bulunur, yuvalarına, yaprak ve yosunları taşımak için dikenlerini kullanırlar. Beğendiği yaprakların üzerinde yuvarlanarak, dikenlerine saplanmasını sağlarlar ve yaprak ve yosunları yuvalarına taşırlar. Ülkemizin tüm bölgelerinde kirpi görebilirsiniz. Geceleri daha çok hareketlidir, beslenmek için yuvasından çıkar ve çalılıklarda gezinir. Kirpiler bir doğumda 4-5 tane minik yavru kirpi doğurabilirler. Bu yavru kirpiler çok ama çok sevimlidir. Anne kirpinin gebeliği yaklaşık olarak 5 hafta sürer. Kirpiler aslında çok hareketli hayvanlardır, koşabilir, tırmanabilir ve yüzebilirler. Kış aylarında havalar soğuduğunda ise kış uykusuna yatar.
Kirpilerde Beslenme, Kirpiler Ne Yerler: Kirpiler ne yemez ki, doğada bulduğu her türlü böceği yer. Kirpiler Arıcılık ile uğraşanlar için büyük bir sorundur. Geceleri ava çıkan kirpiler bal arıların düşmanıdır. Kovanlarınız yerden 20 – 25 cm yüksek değilse Kirpi gece gelip uçma tahtasını tıklar, ne oluyor diye güvenlik için dışarı çıkan arıları yapışkan diliyle tek tek yer. Ayrıca salyangoz, kurbağa, solucan, küçük fare ve yılan yavrularını afiyetle yerler. Ama ev ortamında kirpi beslemek çok zordur. Örneğin kirpinize sakın süt vermeyin, laktoz sindirimi yapamayan kirpiler süt içerlerse ölürler. Bazı kirpiler kedi maması ile beslenebilmektedir. Ama yine de bir kirpi doğal ortamında olmalıdır. Nesli tükenme noktasında olan kirpileri doğal ortamından ayırmamak gerekir. Türkiye’de koruma altındaki hayvanlardan biridir; Resmi Gazete’de yayınlanan “Çevre ve Orman Bakanlığı’nca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları” listesinde belirtilmiştir. Ayrıca kirpilerin doğal ortamından uzaklaştırılması, satılması, evlerde evcil hayvan olarak bakılması yasaktır. Konuyla ilgili ihbarlarla Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlükleri ilgilenmektedir