Çinko içeren besinlerin tüketilmesi sağlığımız açısından çeşitli faydalar sağlar. Çinko, vücudunuzda yara iyileşmesinden tat ve koku algılarınıza, protein ve DNA sentezine kadar büyük birçok alanda önemli roller oynar. Çinko aynı zamanda önemli bir hormon olan testesteron üretimine de yardımcı olarak, libidonun arttırılmasını da sağlayabilir. Çinko içeren besinlerin sağladığı en önemli faydanın biriside şüphesiz bağışıklık sistemine olan katkısıdır. Bu sebepten dolayı günlük çinko alımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çinkonun Faydaları Nelerdir
1- Çinko, iyi bir antioksidan kaynağıdır: Çinko etkili bir antioksidandır. İçerdiği antioksidanlar, stresle savaşmaya ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın gelişme şansını azaltmaya yardımcı olur. İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan kakao tozunda yüksek miktarda antioksidan bulunur. Kakao tozu içerdiği flavonoidlerin nedeniyle, kan akışını iyileştirmeye, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içeriğinde bol miktarda çinko bulunan mantarın da sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. Antioksidan miktarı nedeniyle bağışıklığı arttırmaya, kanserle karşı mücadele etmeye, kalbinizi korumaya ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
2- Çinko, bağışıklık sistemini güçlendirir: Vücudun, bağışıklık fonksiyonu için kritik olan T hücrelerini aktive etmek için çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko eksikliği olan kişilerin çeşitli hastalıklara daha duyarlı olma eğilimi vardır. İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan kefir ve yoğurt, probiyotik gıda olarak kullanılan süt ürünleridir. Hem kefir hem de probiyotik yoğurt sağlıklı sindirimi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
3- Çinko, göz Sağlığını korur: A vitamini ve çinko, göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. A vitaminin aktif hale getirilmesi için çinko alımının gerçekleşmesi gerekmektedir. çinko içeren besinler tüketmek gece körlüğünün azalmasını sağlar. İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan badem, gözleri koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içermektedir.
4- Çinko, üreme sağlığını destekler: Çinko hormon üretiminde önemli bir rol oynar. Kadınlarda hem üreme sağlığını destekleyen östrojen ve progesteron üretimi için gereklidir. Aynı zamanda hem erkek hem de kadınlar için birçok rolü olan testosteronu doğal yollarla arttırmayı sağlar. Çinko eksikliği sperm sayısının düşmesine neden olabilir. yapılan araştırmalarda sperm sayısı düşük erkeklerde çinko eksikliğidir.
5- Çinko, kalp Sağlığını korur: Çinko kardiyovasküler sistem içindeki hücrelerin sağlığı için gereklidir. Çinko, inflamasyonu ve oksidatif stresi de düşürmek için gereklidir. Çinko vücutta sağlıklı dolaşımını desteklemek, yüksek tansiyonu düşürmek ve kolesterol seviyelerini düzenlemek için kullanılır. İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan kaju fıstığı doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir ve yüksek miktarda protein içerir. Kaju fıstığı kalp hastalıkları ile savaşmaya, vücuttaki iltihabı azaltmaya, kemik sağlığını ve beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur.
6- Çinko, yaraların iyileşmesini sağlar: Çinko, yaraların hızlı bir şekilde kapanabilmesi sağlar. Vücudunuzda herhangi bir yara veya kesik varsa bunu kısa süre içerisinde tedavi edebilmek için çinko içeren besinleri tüketebilirsiniz.
7- Çinko, kanser ile savaşır: Kanser hastalıklarının beslenme üzerindeki yapıldığı bir araştırmada, içeriğinde bol miktarda çinko bulunan kabak çekirdeğinin hem ruh sağlığını iyileştirdiği hem de prostat ve meme kanserini engellediği ortaya çıkmıştır.
8- Çinko, sindirim sisteminin dostudur ve kabızlığı önler: İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan Nohut, tüm baklagiller gibi, vücudun yavaşça sindirebildiği ve enerji için kullanabileceği karbonhidratlar içermektedir. Nohut tokluk hissini arttırır. Sindirim sisteminizin hızlanmasına yardımcı olarak kabızlığında önüne geçer.
9- Çinko, kolesterolü dengeler: İçeriğinde bol miktarda çinko bulunan yulaf ezmesi aynı zamanda folat lif ve potasyum zengini bir gıda olduğu için kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Yulaf ezmesini yoğurtla veya mevsim meyveleriyle karıştırarak tüketebilirsiniz.