Cep telefonları ve tablet bilgisayarlar, hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldiler. Her gün sürekli yanımızda taşıdığımız ve uzun süre elimizde tuttuğumuz telefonlar birkaç aylık kullanımdan sonra kirlenmeye başlıyor. Dokunmatik ekran oluyor size kirlimatik ekran. Hoparlör ve mikrofon delikleri içine mikrop kolonileri yerleşim kuruyor. Bir süre sonra telefonunuz pislik yuvası haline geliyor. Lafı uzatmayalım hemen konuya geri dönelim.
Peki daha temiz ve hijyenik bir elektronik cihaz için telefonlarımızı ve tabletlerimizi nasıl temizlemeliyiz? Yazımızda telefon temizliği yaparken neler yapmalı, neleri yapmamalı, izlenmesi gereken yolları anlatacağız.
Telefonun İç Temizliği
1- Cep telefonunuzu kapatın. Kullanıcı tarafından çıkartılabilen tüm parçaları dikkatli bir şekilde sökün. Sökülebiliyor ise telefonunuzun arka kapağını çıkartın ve pili telefondan ayırın. Dilerseniz telefonunuzun sim kartını ve micro sd kartını da çıkarabilirsiniz.
2- Telefonunuzu asla sert cisimlerle ve alkollü sıvılarla temizlemeyin. Bu sıvılar telefonunuzun boyasına ve içine sızarak elektronik devrelerine zarar verebilir. Kullanacağınız temizlik bezini hafifçe ıslatmak için sadece elektronik cihazlar için üretilmiş temizlik solüsyonlarını kullanabilirsiniz. Solüsyonu bezin üstüne sıkın, telefonun üzerine doğrudan sıkmayın. Bezin üzerine çok hafif sıkarak bezi nemlendirmeniz yeterlidir. Telefonunuzun pilini ve arka kapak iç kısmını yumuşak bir bezle ya da kulak pamuğu ile temizleyebilirsiniz. Temizlik yaparken temizlik bezine takılabilecek yerleri temizlerken dikkat edin. Pili yumuşak bir bezle sildikten sonra kamerayı da yumuşak ve kuru bir bezle temizleyin. Mikrofon ve hoparlör deliklerini de, içine herhangi bir cisim sokmadan temizleyin. Kirlenmiş bir mikrofon ve hoparlör deliği ses iletiminde kalite düşüklüğüne sebep olabilir.
Telefonun Dış Temizliği
1- İç temizlik işlemi bittikten sonra söktüğünüz parçaları yerine yerleştirip kapağı kapattıktan sonra dış temizliğe geçebilirsiniz. Dış temizliği yaparken çok hafif nemli bir bez kullanabilirsiniz. Ama kesinlikle çok ıslak bir bez kullanmayın. Nem telefonunuzun aralıklarından içeri girerek zarar verebilir. Dış temizliği yaparken tüm aralıkları ve yüzeyleri yumuşak bir bezle temizleyin. Dış temizliği de yaptıktan sonra son olarak ekranı temizleyin.
2- Telefonun son olarak ekranını temizlerken yumuşak ve çok hafif nemli bir bez kullanın. Bez olarak gözlük bezi yani micro fiber bez kullanabilirsiniz. Bu bezle ekrana baskı yapmadan yumuşak hareketlerle silin.
Elektronik cihazlar için üretilmiş olan temizlik solüsyonları, temizlik işlemini hem kolaylaştıracak, hem de bakterileri yok ederek daha güvenli bir temizlik işlemi sağlayacaktır. Artık telefonunuz daha temiz olduğu için güvenle kullanabilirsiniz. Ama telefonları hiç elimizden düşürmediğimiz için her ay temizlik işlemlerimizi tekrarlamak iyi olacaktır.