Bit ve pire arasında farklar olduğu gibi benzerliklerde bulunmaktadır. Tarih boyunca birçok canlının kabusu olmuşlardır. Bazı hastalıkların bulaşmasında önemli roller oynamışlardır. Özellikle pire ısırması çok tehlikelidir. Isırdığı canlılar arasında mikropların bulaşmasını sağlarlar. Sıtma, veba, tifüs gibi hastalıkları yayan pireler ile mücadele etmek hayati düzeyde önemlidir. Bazı kaynaklara göre ortaçağ döneminde Avrupa’da her 4 kişiden biri pirelerin yaydığı hastalıklar yüzünden ölmüştür. Günümüzde de oldukça tehlikeli olan bu 2 parazitin ortak özelliklerini ve farklılıklarını inceleyeceğiz.
Bit ve Pirenin Ortak Özellikleri
1- Bit ve pirelerin ikisi de kan emici parazitlerdir.
2- Bit ve pirelerin ikisi de küçük parazitlerdir. Gözle görünmesi oldukça zordur.
3– Bitler ve pireler saç diplerine yerleşirler ve bizi ısırarak kaşıntıya sebep olurlar.
4– Bit ve pirelerin kanatları yoktur.
5– Bit ve pirenin ısırdıkları yerler kaşınır.
6– Bitler ve pireler her gün yumurta bırakırlar.
7– Pirelerin boyları 1,5 milimetreden 3,5 milimetreye kadar değişiklik gösterir. Bitler de yaklaşık olarak aynı boylarda olurlar.
Bit ve Pire Arasındaki Farklar
1– Pireler zıplayabilir ama bitler zıplayamaz: Pireler 1-2 metre yüksekliğe kadar zıplayabilirler. Pireler genellikle kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların üzerinden bize ve evlerimize bulaşırlar. Pireler önde 4 ayağı denge için kullanırken arkadaki 1 çift ayağını ise zıplamak için kullanır. Ayaklarının uç kısımlarında çengel biçimi nedeniyle çok iyi tutunma ve kavrama yetileri vardır.
2– Pirenin öldürülmesi bite göre daha kolaydır. Bitleri öldürmek için tırnağımızla çok sıkı bir şekilde basmamız gerekir. Bitler çok zor ölürler.
3– Pire vücut üzerinde gezinir, kıyafetlerin dikiş yerlerine falan saklanır. Bit ise saç diplerine saklanır. Kısaca şöyle diyebiliriz; pire baş belasıdır. bit saç belası.
4– Bitler çok pasif ve yavaştır fakat pireler aktif ve çok hızlıdırlar. Pireler uzun ayakları ile çok hızlı hareket ederler. Pireler şu ana dek evrende bilinen en hızlı ivmelenmeye sahip canlılardır. Yerden fırlatılan bir uzay roketinden yaklaşık olarak 40 kat daha hızlıdır. Bu yüzden pireler ışınlanmış gibi anlık farklı yerlerde gözükür. Bitler ise dakikada ortalama 10 cm hızla hareket ederler. Bitlerin ayakları körelmiş haldedir ve oldukça yavaştırlar.
5– Pire kan emdikten sonra canlıyı terk edebilir. Bit sürekli canlısının üzerinde dolaşır, kolay terk etmez, yerleşik hayat yaşar. Pire hareketli olması ve zıplama özelliğine sahip olmasından dolayı daha çok tehlikeli ve bulaşıcıdır.
6– Bitler ortalama 2-5 hafta arası yaşarlar. Pireler uygun ortam bulursa 1-2 sene kadar yaşayabilirler.