Bir insanın sahip olduğu en önemli şey nedir? Bunun cevabını tahmin etmek zor değildir. Nede olsa hepimizde iyi kötü biraz beyin var. Kraniyal sinirler ve omurilik sayesinde merkezi sinir sistemini kontrol eden ve çevresel sinir sistemini yöneterek hemen hemen insanın tüm işlevlerini düzenleyen beynimize ne kadar önem veriyoruz? Bu yazımızda en önemli organımız olan beynimize zarar veren gıdaları listeleyeceğiz.
1- İşlenmiş proteinlerin zararı: Yediğimiz et yüksek kalitede bir protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulması gerekir. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırırken, işlenmiş proteinler tam tersini yapar. Yani sinir sistemini tahrip eder. Beyin hücrelerimiz ve sinirlerimiz için çok zararlıdır.
2- Kızarmış yiyeceklerin zararları: Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini önemli ölçüde zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Yapılan araştırmalara göre doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise, ayçiçeği yağı olduğu tespit edilmiştir.
3- Trans yağların zararları: Her türlü trans yağdan uzak durulması gerekir. Trans yağlar hem bedenimiz hem de beynimiz için son derece zararlıdır. Trans yağlar bir çok ciddi soruna yol açar. Kalp sorunları, kolesterol ve obezite bunların en çok bilinenidir. Ama yapılan araştırmalara göre sadece bedenimize değil aynı zamanda beynimiz için çok zararlıdır. Trans yağlar, refleksleri öldürür, beyin işlevinin kalitesini düşürür. Ayrıca felç riskini de maksimum düzeye çıkarır. Alzheimer hastalığına davetiye çıkarır.
4- Çok tuzlu gıdaların verdiği zararlar: Tuz en büyük zararı kalbe verir. Ama fazla tuz aynı zamanda beynimiz içinde son derece zararlıdır. Yapılan araştırmalarda çok tuz kullananlarda zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.
5- Fast Food yemenin zararları: Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırmaya göre fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Fast food beslenme tarzı ve ürünlerini depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmada fast food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır. Genel sağlımız için fast yiyecek türlerinden uzak durmalıyız.
6- Şeker ve şeker ürünlerinin verdiği zararlar: Aşırı şekilde şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir. Öğrenme kabiliyetini zayıflatır. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir. Örneğin günlük hayatımızda her gün yediğimiz şekerli tatlılar, içtiğimiz çaylar beynimiz ve beden sağlımız için oldukça zararlıdır. Günlük şeker tüketimini mümkün olduğu kadar düşürmeliyiz.Yedimiz meyvelerden şeker ihtiyacını zaten fazlasıyla karşılayabilirsiniz.
7- Alkol kullanmanın verdiği zararlar: Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak bir şeyi kimse önemsemez. Alkor karaciğeri iflas ettirirken beyni tahrip eder. Uzun süreli alkol kullanımlarında kalıcı hasarlara da yol açar. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır.
8- Sigara içmenin verdiği zararlar: Nikotinin zararları saymakla bitmez. Beyinle ilgili olanına gelinsek, vücudunuzun en önemli organı olan beyninize kan gitmesini engeller. Bir organın yaşam kaynağı kandır. Bir organa kan ne kadar az ulaşırsa o organda zamanla kalıcı problemler ortaya çıkar. Yeterli ve kaliteli kan akımına sahip olamayan beyniniz yavaş yavaş ölür. Kılcal damarları tıkadığı için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve işlevini engeller. Bu da sinir sistemini tüketir.
9- Tahıllar verdiği zararlar: Tahılların hepsi beyin fonksiyonlarına zarar verir. Ancak bunun tek istisnası yüzde 100 tam kepekli tahıllardır. Yani tam tahıllar. Eğer çok tahıl tüketirseniz bu hızlı yaşlanmaya sebep olacaktır.
10- Yapay tatlandırıcıların verdiği zararlar: İnsanlar zayıflamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanırlar. Bu son derece zararlı bir yöntemdir. Bunların daha az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Uzun kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açarlar.