iyimi boyle bilgi sitesi

Bebeklerde Konak Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Anne ve Çocuk 20 Ocak 2017
Bebeklerde Konak Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde genellikle doğumdan sonraki ilk haftadan itibaren görülmeye başlayan ve ilk aylarda daha sık görülen saçlı deride kalıntı-pullanma şeklinde olan bir tip deri döküntüsüdür. Bebeklerde görülen konağa tıp da; “İnfantil Seboreik Dermatit” denir. Bebeklerde konak oluşumu genellikle anneden bebeğe geçen hormonlardan kaynaklanır. Bu hormonlardan dolayı bebeklerin yağ bezlerinin aşırı çalışabilir. Bu durum bebekte saçlı bölgede konak görülmesine sebep olur.

Korkmanıza Gerek Yok! Konak Tehlikeli Bir Hastalık Değildir. Kısa Sürede Geçer.

Daha önceden bununla karşılaşmamış anneler bebeklerinin saçlı derisinde böyle lezyonları gördüklerinde ilk başlarda çok korkarlar; aslında bu lezyonlar herhangi bir alerjiden ya da kötü hijyenden kaynaklanmazlar. Ayrıca bebeklerde ortaya çıkan konak tehlikeli bir hastalık değildir. Genelde ilk aylarda görülür ve ilk 1 yaştan itibaren giderek azalır. Unutmamak gerekir ki  konak bulaşıcı değildir.

Bebeklerde Konak Belirtileri

-Saçlı deride kuruma.
-Tabaka tabaka kepek benzeri görünüm.
-Saçlı deri içinde sarımsı, yağlı döküntüler.

Bebeklerde Konak Tedavisi

Bebeklerde görülen konaklar için herhangi bir ilaç tedavisine gerek yoktur. Sadece bu dönemlerde bebeğin saç yıkamasına biraz daha özen göstererek ve doğal yağlar kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

1– Öncelikle bebeğinizin saçındaki kepek benzeri oluşumları yağ sürmeden veya yıkamadan yani bu lezyonları yumuşatmadan kesinlikle kaldırmayınız. Eğer bu lezyonları yumuşatmadan kaldırırsanız kanamalar görülebilir.

2– Bebeğinize duş aldırmadan 1 saat önce, saçlarına zeytinyağı yada diğer doğal yağlar ile masaj yapın. Bebeğinizin saçlarını yıkayana kadar bu şekilde bekleyin ve konağa sebep olan lezyonların yumuşadığını göreceksiniz.

3– Bebeğinizin duşu esnasında saçları yıkadığınız zaman masaja devam edin ve kepek görünümüne sebep olan lezyonları elinizle uzaklaştırabilirsiniz.

4– Konak olduğu dönemlerde günde 1 defa saçını yıkayabilirsiniz. Burada en önemli şey, her yıkamadan sonra saçlarını kuruttuktan sonra bebeğinizin saçlarını hafifçe ve dairesel hareketler ile tarayın. En sonunda saçların hepsini kaldırarak saç diplerinin hava almasını sağlayın.

Bebekteki konak sorunu için ne zaman hekime başvurmalıyım?

-Bebeğinizdeki konak bebeğinizin saçını yağlamanız, masaj yapmanız, günlük yıkamanıza rağmen geçmediyse.
-Saç diplerinden bu kepek benzeri lezyonlar kaldırılınca kanama oluyorsa.
-Konak yerlerinde şiş ve kızarık bir görüntü varsa.
-Konak yerlerinden pis koku geliyorsa, akıntı varsa.
-Bebeğin vücudun da başka yerlerinde konak benzeri lezyonlar varsa.
Hekiminize başvurunuz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.