Yolunuz Hatay yönüne düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biriside arsuz ilçesinin plajlarıdır. İskenderun’a 33 kilometre uzaklıkta bulunan Arsuz, Amanos Dağları ile Akdeniz’in masmavi berrak suları arasında bir sahil şeridinde yer almaktadır. 40 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle keşfedilmeyi bekleyen tatil yörelerinden biri olan Arsuz, eşsiz doğa güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, yemyeşil yaylalarıyla, eğlence merkezleriyle, temiz deniziyle her bütçeye uygun bir turizm cennetidir. Arsuz plajının en önemli özelliklerinden biriside, sıcak denizidir. Kasım aylarına kadar herkes bu sıcak sularda yüzebilir. Bebekler içinde Türkiye’nin en uygun yüzülebilecek yerlerinden biridir. Sıcak deniz suyunda çocuklarınız ile ailece eğlenebilirsiniz. Doğal dalga kıranlara sahip arsuz plajında çok fazla dalga olmaz. Yumuşacık kumlarında güneşlenebilirsiniz. Deniz kenarında gün batımını deniz manzarası ile seyrederek yemek yenebilecek otantik restorantlar ve eğlence merkezleri vardır. Arsuz’da kamp yapılabilecek yerler ve tesisler de mevcuttur. Arsuz nehri(Haçahmetli Deresi) bu şirin ilçeden denize dökülmektedir. Arsuz nehrinin kenarındaki balık lokantalarında balık yiyebilirsiniz. Örneğin ben kaya balığı yemiştim, çok lezzetliydi. Ama sıra ödemeye geldiğinde biraz zorlanmıştım. 1 kiloluk bir kaya balığı için 130 tl para ödemiştim. Ama ailece 5 kişi doymuştuk. Bu yüzden arsuz nehri kenarında balık yemenizi tavsiye ederim.
Arsuz ve çevresi lüks otelleriyle, kafe ve lokantalarıyla turizme tamamen açıktır. Bu bakımdan turizm alanında bir çok etkinliğe uygun yerlerden biridir. Çok sayıda tarihi eser, kale, cami, kilise, ve tertemiz plajları ile turizm cennetidir. Amanos (Nur) dağlarındaki yüksek alanlar doğa yürüyüşü (trakking), yamaç paraşütü, av turizmi, yayla turizmi için ideal bir yerdir. Sıcak deniz sevenler için burası bir cennet. Akşam Muhtar’ın Yeri’nde yemek yiyebilirsiniz. Malum Antakya mutfağı dillere destan. Geleneksel yemekleri humus. Yemekler çok lezzetli ama benim favorim künefe. Başka hiçbir yerde bu kadar güzel künefe bulamazsınız. Eğer sizde benim gibi künefe seviyorsanız, burada mutlaka künefe yemelisiniz. İskenderun sahil kısmında Antakya künefe ve Kral künefe bu bölgenin en iyi künefe mekanlarıdır. Bir de öz limon denen buz gibi bir içeceği var, içine votka da konulabiliyor.
Arsuz’da St. Tropez’yi aratmayan bir gece hayatı var. Bir arkadaşımız “Miami gibi” diyor. Pool 676 diye bir lounge-bar var. Müzik daha bangır bangır olsun derseniz işte o zaman doğru adres: Garaj. Dilediğiniz gibi dans edeceğiniz bir yer.
Ulaşım için, THY’nin İstanbul ve Ankara’dan Hatay uçuşları var. Oradan otomobil kiralayarak Arsuz’a gidebilirsiniz. Konaklama konusunda Arsuz ilçesinde birçok otel ve pansiyon var. Mütevazı tesisler bunlar. Yemek içinse Hatay’a gidip bu yörenin özel mutfağını keşfetmenizi öneririz. Arsuz ilçe merkezinden bağlı mahalle ve köylere ulaşım minibüs ve dolmuşlar vasıtasıyla sağlanmaktadır. İlçe merkezinden günün her saatinde köylere dolmuş ve minibüs bulmak mümkündür. Arsuz ilçesine ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. İskenderun ile Arsuz ilçe yolu 35 km’dir. Hatay ile Arsuz otoyolu ise 87 km’dir. Arsuz’un 10 km güneyinde Konacık köyünde şuan balıkçı barınağı olarak kullanılan Arsuz Limanı bulunmaktadır. Arsuz ilçesine ulaşmak için birçok yol vardır, ister Kara veya deniz yolu ile, ister hava yoluyla gidebilirsiniz.
Hatay Arsuz Plajları
İskenderun’a en yakın konumda bulunan Karaağaç mahallesindeki Arsuz Karaağaç Plajı, Arsuz’da denize girilen yerlerin başında gelmektedir. Biraz daha güneye doğru giderseniz Büyükdere köyü dolaylarında Yalıkent sitesi önünde İssos otel’in bulunduğu yerlerde denize girmek mümkündür. Dahada güneye devam ederseniz, Gülcihan köyü dolaylarında Gülcihan Halk Plajı ve Kıyıkent Sitesi plajları mevcuttur. Arsuz belde merkezi dolaylarında bulunan TCDD, Maliye ve Özel İdare kampları, Gümüşkent sitesi ile Arsuz Oteli ve Halk Plajı, Palm Beach ve Rhossus Beach de diğer alternatifler olarak öne çıkan plajlardır.
Arsuz ilçe merkezinde bulunan ve dünyanın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilen Maryo Hanna Kilisesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Arsuz’a bağlı Hacıahmetli köyü yakınlarında Meryem Ana’nın banyo yaptığı yer olduğu tahmin edilen Meryem Ana Havuzu bulunmaktadır. Buraya kadar gelmişken Arsuz Kalesi’ni gezebilirsiniz. Ancak kale bakımsız, harap, çökmüş ve yıkılmış durumdadır. Ancak kalenin kalıntıları görülebilmektedir. Arsuz ilçesinin 30 km güneyinde Kale köyünde Selçuklular zamanında yapıldığı tahmin edilen kale, denize paralel olarak yüksekliği 10 metre olan bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Kale denizden gelebilecek saldırılara karşı büyük bir beton duvarla üstü kapatılmıştır. Tarihi boyunca ” Rhosus”, “Rhopolis”, ” Port Panel” , “Kabev” ve “Arsous” gibi isimlerle anılan bu güzel ilçenin tarihi ve kültürel varlıklarını da ziyaret etmenizi öneririz.