Alıç, genellikle dağlarda, ormanlık alanlarda ve çalılıklarda yetişir. Alıç, ortalama olarak 10 metreye kadar uzayabilen dikenli bir ağaçtır. Meyveleri olgunlaştığında sarımsı ve kırmızı bir renk alır. Hafif ekşimsi hoş bir tadı vardır. Eylül ve Ekim aylarında meyveleri olgunlaşmaya başlar. Alıç C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Alıç bitkisinin diğer adları: Ekşimuşmula, Barutağacı, Yemişen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine.
Alıcın faydaları: Oldukça faydalı bir meyve olan alıç üzerinde bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Örneğin, kalp yetmezliği olan 1110 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada hastalara 150 gün boyunca günde 2 kez alıç karışımı verilmiştir. Bu süreç sonunda hastaların kalp yetmezliği hastalığının gerilediği gözlemlenmiştir. Alıcın en önemli faydalarından birisi de kalp krizini önlemesidir. Alıç meyvesi damarlardaki tıkanıklığı açarak kanın daha rahat dolaşmasını ve organlara daha çok oksijen gitmesini sağlar. Kalp ve damar sağlığı için önemi çok büyüktür. Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı korur. Yapılan diğer araştırmalar sonucunda da alıcın insan sağlığına birçok alanda faydası olduğu saptanmıştır.
Alıcın başlıca faydalarını sıralamak gerekirse;
- Kalp krizi riskini azaltıcı etkisine sahiptir.
- Kalp atışlarını düzenler.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Sinir bozuklarını yatıştırır ve sakinleştirir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Spazm çözücüdür.
- idrar söktürür.
- Hafızayı güçlendirir.
- Cinsel gücü artttırır.
Alıcın Kullanımı : Alıcın hem meyvesi hem de yaprağı kullanılır. Alıcı dalından koparıp afiyetle yiyebileceğiniz gibi çay olarak da hazırlayıp içebilirsiniz. Alıç çayı hazırlarken önce ağaçın yapraklarını ve meyvesini toplayın. Alıç ağacının çiçekleri Nisan ve Mayıs aylarında açmaya başlar. Bu dönemde alıç ağacının çiçeklerini toplayıp kurutabilirsiniz. Alıç ağacının kalbe en etkili olan kısmı çiçeğidir. Eylül ve Ekim aylarında gelindiğinde Alıç ağacının yaprağı ve meyvesini toplayıp kurutabilirsiniz. Böylelikle alıç ağacının tüm faydalı ürünlerini toplamış olduk. Şimdi şifalı alıç çayımızı hazırlayabiliriz.
Bir tatlı kaşığı kadar ezilip ufalanmış alıç yaprağı, çiçeği ve meyvesinden oluşan karışımı, kaynamış bir bardak sıcak suda 10-15 dakika bekletin. Sürenin sonunda karışımı süzün ve için. İsteğe bağlı olarak balla tatlandırabilirsiniz.
Günde 2-3 bardak her seferinde taze olarak demlemek şartıyla aç karnına veya öğün aralarında sıcak olarak içebilirsiniz.
NOT: Gebelik ve emzirme döneminde çay içilmemelidir. Kalp ilaçları kullananlar alıç çayını tüketirken mutlaka doktora danışmalıdırlar.