Amilaz insan tükürüğünde ve pankreas salgılarında bulunan önemli bir enzimdir. Amilaz değerinin yükselmesi oldukça önemli bir konudur. Sindirimde görevli olan amilaz, nişasta gibi karbonhidratları parçalayarak sindirmeye fayda sağlar. Tükürük bezlerinde ve pankreasta bulunmasına rağmen ince bağırsak, karaciğer, plasenta, yumurtalıklar, fallop tüplerinin yapısında da az miktarda bulunur. Amilaz, en yüksek tükürük bezi ve pankreasta, en düşük ise, testisler, overler, fallop tüpleri, bağırsaklar, iskelet kası ve yağ dokusunda bulunur.
Amilazın Normal Değerleri
Amilaz seviyesinin normal değer aralığı 23-85 U/L’dir. Bazı sonuçlarda üst değer 140’a kadar çıkabilir. Ancak bu değer kişiden kişiye değişebilir.
0-30 gün: 0-6 U/L
31-182 gün: 1-17 U/L
183-365 gün: 6-44 U/L
1-3 yaş: 8-79 U/L
4-17 yaş: 21-110 U/L
18 yaş ve üzeri: 26-102 U/L
Amilaz Yüksekliği Nedir?
Amilaz idrar ve kan içerisinde belli oranlarda bulunur. Amilazın az miktarda yükselmesi çok büyük bir sorun değildir ama yüksek oranlarda yükselirse bu yükseliş ciddi sorunlara sebep olabilir. Kanda bulunan amilazın üçte biri pankreas, üçte ikisi ise tükürük bezlerinden üretilir.
Kan testinde 450 U/L’den fazla çıkan amilaz pankreas bezinde bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Bu durum insülin salgılanmasında sıkıntı yaratarak şeker hastalığı belirtilerini ortaya çıkarır.
Amilaz Yüksekliğinin Neden Olur?
1– Pankreas enzim üretimi arttıran ve pankreas salgısını uyaran ilaçlar
2– Aspirin, bazı doğum kontrol hapları, kortikosteroitler, asparajinaz ve bazı diğer kemoterapi ilaçları, pilokarpin, neostigmin ve bazı diğer kolinerjik ilaçlar, bazı idrar söktürücüler
3– Pankreas kanalında bulunan kasta işlevsel bozukluk
4– Kronik pankreatit, pankreas, safra kesesi ve tükürük bezi taşları,
5– Akrep sokmasına bağlı olarak yükselebilir
6– Safra kesesi taşları veya Safra kesesi iltihabı durumlarında
7– Mide ve bağırsak delinmesi ya da bağırsak tıkanması durumlarında
8– Şiddetli şeker koması
9– Şiddetli yanıklar
10– Hamilelik
11– Böbrek nakilleri veya böbrek yetmezliği durumlarında
12– Kodein ve morfin içeren ilaçların ve maddelerin kullanımı
13– Aşırı kilolu olmak
14– Pankreas, tükürük bezi, yutak, prostat, akciğer, yumurtalık ve göğüs tümörleri
15– Kandaki trigliserid seviyelerinin yüksek olması
16– Çok fazla alkol tüketmek
17– Kabakulak
18– Rüptüre olmuş dış gebelik durumlarında
Amilaz Yüksekliğinin Tedavisi Nasıldır?
Amilaz değeri yüksekliğinin birçok nedeni olabileceği için muayene olduktan sonra Amilaz yüksekliğinin sebebi bulunmalıdır. Amilaz yüksekliğine sebep olan rahatsızlığa yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Beslenme alışkanlığınızı düzeltmelisiniz. Aşırı ve hızlı yemek yenmemelidir. Fazla kilolardan kurtulmalısınız. Bol bol yürüyüş ve spor yapmalısınız.