Hatmi çiçeği denildiğinde her ne kadar yabancı bir bitki olarak sanılsa da, aslında çok yakından bildiğimiz bir bitki türüdür. Halk arasında Deve gülü, Fatmacık çiçeği olarak bilinmektedir. Genellikle bahçede, tarlada, boş arazilerde, yol kenarlarında kolaylıkla karşımıza çıkabilecek bir bitkidir. Boyu ise 1-2 metre yüksekliğine kadar uzanabilir. Tüylü, iri renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Ağustos ve Eylül aylarında yetişir. Yapraklar çiçek açma süresi bitiminde toplanır. Havadar ve gölge yerlere sererek kurutulmalıdır. Çiçeğin içerisinde sakkaroz, yağ, galaktoz, aspargan, nişasta, C vitamini ve mineraller bulunmaktadır. Hatmi çiçeğinin birçok faydası vardır.
Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Öksürüğe İyi Gelir: Özellikle kış aylarında sürekli karşımıza çıkan kuru öksürükler için birebirdir. Öksürük başlar başlamaz, hastalık çok ilerlemeden hatmi çiçeği çayını tükettiğinizde hem öksürüğü keser hemde tahriş olmuş boğazınızı yumuşatır. (ben birde içine ilave olarak 1-2 dilimlenmiş elma atıyorum.)
Yumurtalık ve Rahim Kanserini Önlüyor: Evet yanlış duymadınız. Söktürücü etkisi ile vücutta oluşan her türlü iltihabı ve toksinleri dışarı atıyor. Yumurtalık ve rahim kanserini önlemek için de hatmi çiçeği çayını belirli dozlarda tüketerek rahatsızlığın önüne geçmiş olursunuz.
Erkeklerde Sperm Sayısını Arttırır: Yetersiz sperm sayısından dolayı çocuk sahibi olamama durumunda hatmi çiçeği çayı içebilirsiniz. Hatmi çiçeğini tüketerek sperm sayısını arttırabilirsiniz.
Adet Söktürücü: Genellikle bayanların en büyük sıkıntılarından birisi de adet gecikmeleridir. Hatmi çiçeğini tüketerek adetinizin kolay bir şekilde sökülmesini sağlarsınız hem de adetiniz düzene girmiş olur.
Diş Eti İltihabına İyi Gelir: Özellikle diş eti çekilmelerinde ve diş iltihaplarına iyi gelmektedir. Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile yapılan gargara sonucu diş ağrılarında azalma ve rahatlamalar görülür.
Hatmi Çiçeği Çayının Hazırlanışı
İlk önce çaydanlığa bir su bardağı kadar su koyup kaynatalım. Ocağın altını söndürüp suyun içerisine bir tutam hatmi çiçeği ilave edip kapağını kapatalım. Hatmi çiçeğinin bu şekilde iki ya da üç dakika demlenmesini sağlayalım. Fazla bekletmeden sıcak olarak tüketelim. Günde 2-3 bardaktan fazla tüketmeyiniz. Sıcak olarak içilmesi ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir. Tüketildikten sonra yarım saat boyunca herhangi bir gıda ve içecek içmeyiniz.
Hatmi Çiçeğinin Zararları: Hatmi çiçeğinin henüz tespit edilmiş bir zararı bulunmamaktadır. Ancak Hatmi çiçeği çayını fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Hatmi çiçeğinin faydalarını görebilmek için çayın doğru hazırlanması da önemlidir. Hiçbir bitkisel çay, bebek ve çocuklarda doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.