iyimi boyle bilgi sitesi

Glüten İntoleransı Nedir

Güncel Bilgiler 22 Ekim 2017
Glüten İntoleransı Nedir

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Çölyak hastalığı aslında buzdağının görünen küçücük bir parçasıdır. Bir de glüten intoleransı denilen bir hastalık tablosu var ki buna çölyak hastalığının hafif bir şekli denilebilir. Aslında Glüten İntoleransı, buzdağının görünmeyen büyük parçasıdır. Glüten intoleransında, çölyak hastalığında olduğu gibi büyük bir bağırsak tahribatı yoktur. Kandaki çölyak testleri negatiftir. Fakat çölyak hastalığında görülen hastalıklar Glüten intoleransında da görülür. Glüten intoleransı, çölyak hastalığından çok daha yaygındır. Bu konuda yapılan araştırmalara göre glüten intoleransının toplumun en az %7’sinde olduğunu gösteriyor. Hatta bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünenlerde var.

Glüten İntoleransının Neden Olduğu Semptomlar ve Hastalıklar

-Şişmanlık
-Diyabet
-Ataksi (dengesizlik)
-Periferik mononörit
-Davranış bozuklukları ve depresyon
-Dikkat dağınıklığı ve intihar eğilimi
-Mültipl skleroz
-Eklem iltihapları (artrit) ve Eklem ağrıları (atralji)
-Kas ağrıları
-Deri döküntüleri
-Kronik baş ağrısı

Çölyak hastalığı ve glüten intoleransının son yıllarda çok aşırı artmasının nedenleri neler olabilir?

1– Glüten sadece ekmekte bulunmaz. Ekmek dışında da aşırı glüten içeren hazır gıdalar vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; pasta, hazır çorba, soslar, gofretler vb.

2– Günümüzde yediğimiz buğdayın melezleştirme yolları ile glüten içeriğinin artması. Zaten insan vücudu glüten evrimde çok yeni. Gluten hayatımıza 10,000 yıl önce hayatımıza girmiş. Vücudumuzun gluten için bu kadar zorlanmasının sebeplerinden biri de budur. Glüten sindirimi oldukça zor olan bir moleküldür. Bu yüzden hamur işi yediğinizde uykunuz gelir ve üstünüze bir ağırlık basar.

3– Modern rafine gıdaların bağırsak düzenimizi bozması sonucu faydalı bakterilerin azalması ve buna bağlı olarak da buğday proteini olan glütenin yeteri kadar sindirilmeden kana geçmesi.

Glüten İntoleransına Karşı Neler Yapabiliriz

1– Yediğimiz ekmeği iyice azaltalım. Özellikle beyaz ekmeği ağzınıza sokmayın.

2– Sebze, süt ürünü, et ve yumurta miktarını artıralım.

3– Ekmeksiz yapamıyorsanız, yiyeceğiniz ekmek ekşi hamurdan yapılmış tam tahıl ekmeği olsun. Köy ekmekleri, Trabzon ekmeği, Vakfı-Kebir ekmeği, İstanbul Halk ekmeğin organik ekmeği ekşi hamurdan yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.