Bağışıklık sistemimiz için büyük öneme sahip olan faydalı bakteriler, bağırsaklarda koloni halinde yaşar. Zamanla sağlıksız beslenme ve antibiyotik kullanımı gibi sebepler ile bu faydalı bakterilerin sayısı azalır. Bu azalan probiotik bakterileri tekrar yerine koymamız için takviyeler yapmak gerekir. Bağırsaklarımızda bakteriler fermentasyon sayesinde çoğalır. Örneğin, süt yoğurda dönüşürken fermentasyon olur ve yoğurttaki bakterilerin sayıları milyonlardan milyara hatta trilyonlara yükselir. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri de bu şekilde çoğaltabiliriz.
Bu fermentasyonun sağlanması için probiotiklere, işlenmemiş karbonhidratlar gerekir. Dirençli nişastalar olarak adlandırdığımız Prebiotik lif içeriğindeki bu karbonhidratlar probiotik bakteriler tarafından, bir kısmı midede ve ince bağırsaklarda, geri kalanlarının tamamı da kalın bağırsaklarda fermentasyon ile dönüştürülürler.
Kompleks yapıda olan, işlenmemiş ve rafine edilmemiş tüm bitkisel kaynaklı karbonhidratlar sağlıklıdır diyebiliriz. Örneğin; bulgur, makarna, baklagiller, tüm meyveler ve sebzeler bizim için sağlıklı besin kaynaklarıdır.
Sağlıklı bir hayat için sağlıklı bir faydalı bakteri florasına sahip olmalısınız. Daha ayrıntı bilgi için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Mide ve Bağırsaklarımızda Yaklaşık 100 Trilyon Probiotik Bakteri Yaşıyor