Probiyotik kelimesini birçoğunuz duymuşsunuzdur. Probiyotik kelimesi Yunanca’da ‘pro bias‘ yani yaşam
için olan anlamına gelmektedir. Probiyotikler, bağırsaklarımızda da doğal olarak bulunan faydalı canlılardır. Probiyotikler, canlı bakteri ve mayaları içerir. Probiyotikler, bağırsaklarında bulunan faydalı bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve bileşenleri tanımlamaktadır. Probiyotik bakteriler gram pozitif, sporsuz, çomakçık şeklindedirler. En önemli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium türleridir. Probiyotikler, zararlı canlıların bağırsak duvarlarına tutunmasını engelleyerek sağlığımız üzerinde olumlu faydalar sağlıyorlar. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve sindirim için probiyotiklerin önemi çok büyüktür. Vücudumuzdaki probiyotiklerin sayısı zamanla azalabilir. Özellikle antibiyotk kullanımı bağırsak florasını olumsuz yönde etkiler.
Probiyotikleri Nereden Alabiliriz?
Probiyotikler ev yapımı yoğurtlarda, bazı bebek besinlerinde, bazı dondurmalarda ve bazı kapsül şeklinde ilaçlarda bulunuyor. En doğal probiyotik kaynağı ise kefir ve yoğurttur. Probiyotik yoğurtlar sağlık faydası sunan özel yoğurtlardır. İçerisinde vücudunuza zarar verebilecek maddeler ve katkı maddeleri yoktur. Siz probiyotik yoğurtları kullandıkça, mayalarındaki probiyotikler ile vücudunuzdaki probiyotik seviyesini desteklemiş olursunuz. Probiyotik yoğurtlar da bildiğimiz yoğurt gibi süt ve mayadan yapılıyor, ancak, probiyotik yoğurtların içerisinde normal yoğurdu mayalarken kullandığımız mayaya ek olarak probiyotikler bulunuyor. Düzenli bir sindirim sistemi için probiyotik besinleri tüketmenin yanı sıra dengeli ve yeterli beslenmeye, düzenli spor yapmaya da özen göstermelisiniz.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir
Probiyotik mikroorganizmaların bazı hastalık ve semptomlar üzerinde yararlı etkiye sahip olduğu bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Probiyotik mikroorganizmaların başlıca faydalarından bazıları şunlardır.
-İshalin hafiflemesinde etkilidir.
-Laktoz sindiriminin düzeltilmesinde etkilidir.
-İdrar atımının düzeltilmesinde etkilidir.
-Bağışıklık sisteminin uyarılmasında etkilidir.
-Candida enfeksiyonlarının tedavisinde önemi büyüktür.
-Kabızlık sorunlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir.
-Karaciğer rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
-Üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.
-Ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları ve önlenmesinde etkilidir.
-Kan kolestrol seviyesinin kontrol altına alınmasında etkilidir.
-Alerjik şikayetlerin azaltılmasında etkilidir.
-Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının tedavisinde etkilidir.
-Kolon kanseri riskinin azaltılmasında önemi çok büyüktür.