iyimi boyle bilgi sitesi

Çocukların Canları Neden Hep Sıkılır

Anne ve Çocuk 27 Temmuz 2017
Çocukların Canları Neden Hep Sıkılır

Çocuğu olan anne ve babaların en çok merak ettiği ve bir türlü çözemediği sorunlardan biri de canları sıkılan çocuklardır. Peki bu çocukların neden hep canları sıkılır neden bir şeylerden haz alma duygusu çabuk söner. Neden hep bir memnuniyetsizlik içerisindeler. Ebeveynler bu konuda sürekli çözüm arayışı içindedir. Bu dönemde her şeye imkan varken, bolluk varken, sosyal aktiviteler varken, neden mutsuz bu çocuklar. Halbuki bizim dönemimizde öyle miydi az oyuncak ile saatlerce oynardık. Hatta kendi oyuncaklarımızı kendimiz yapardık. Yakar top, ip atlama, birdir bir atlayıp kahkahalar atardık, çok keyifli anlar yaşardık ve mutlu olurduk. Annelerimiz o dönemde hadi gel birlikte sinemaya gidelim, tiyatroya gidelim, birlikte etkinlik yapalım, gibi bir takım sunumlarda bulunmamalarına rağmen arkadaşlarımızla oyunlar oynayıp o anın tadını çıkarırdık. Bayramdan bayrama alınan yeni ayakkabıları ve yeni kıyafetleri giyme heyecanını yaşardık. Şimdiki çocuklar ise değil bayramdan bayrama almak neredeyse her ay kıyafet alır olduk. Ama çocuklarımız yinede bir memnuniyetsizlik içerisindeler. Yeni nesil çocuklarını acaba biz mi böyle yaptık, yoksa 21. yüzyıl mı bizi bu hale getirdi bilemiyorum.

Peki Günümüzdeki Çocukların Canları Neden  sıkılıyor?

-Anneler olarak acaba çocuklarımızın dediklerini çok fazla mı  yapar olduk. İyi giyinsin, güzel vakit geçirsin, yüzü gülsün, aman ağlamasın derken sanırım ipin ucunu kaçırıyoruz. Birde çalışan anneler olarak bırakıp gittiğimiz çocuklarımıza karşı vicdanlarımızı rahatlatmak için, sürekli oyuncaklar alıyoruz. Sürekli olarak onları bir yerlere götürme çabası içindeyiz. Çocuklarımıza her istediklerini önlerine sunduğumuz için, belli bir süre sonra bir hevesleri kalmıyor. Bence ona karşı yapabileceğiniz  en iyi davranış,  ona sevgi ve ilgi gösterin. Konuşurken gözlerinin hizasına inip dinleyin, güzel sözlerle başını okşayın, onu gıdıklayın ve onu önemsediğinizi kendisine hissettirin.

-Bilgisayar ve telefon çocukların sosyal hayatlarını çok fazla etkiliyor. Birlikte vakit geçirmek yerine sosyal medya üzerinde görüşmeyi tercih ediyorlar.

-Arabada ve restoranda teknoloji kullanımını engelleyin. Bunun yerine konuşarak ve oyunlar oynayarak beklemelerini sağlayın.

-Çocuklarınıza sınır koymaktan asla korkmayın. Çocuklar mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümek için sınırlara ihtiyaç duyarlar. Önlerine her istediklerini gümüş tepsi ile sunarsanız, ilerideki hayatında kendi ayakları üzerinde durmaktansa hep başkalarından medet umarak yaşarlar.

-Küçük yaşlardan itibaren monoton işler yapmayı öğretin. Bu gelecekte “çalışabilir” olmanın temelidir. Oyuncakları toplamak, kıyafetleri asmak, çamaşırları katlamak, yatağını düzenlemek gibi bir takım işlerde bulundurun. Bu işleri  yaptırırken de sıkıcı bir iş olarak yaptırmayın. Bu işleri eğlenceli bir hale getirin ki beyinleri bunları pozitif olarak algılasın.

-Bazende çocuklar hiç bir şey yapmak istemezler. Yalnız kalmak istediklerinde de canım sıkılıyor ifadesini kullanıyorlar. İç dünyalarını anlama fırsatını verip, onları yapmak istemedikleri şeylere zorlamamalıyız. Kendi halinde bırakıp baskıcı tutumlarda bulunmayınız.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.