C vitamini sağlığımız için en önemli vitaminlerden bir tanesidir. C vitamini ısıya ve ışığa karşı oldukça duyarlı bir vitamindir. Bu nedenle sebzelerin serin bir yerde saklanması C vitamini kaybının önlenmesinde çok önemlidir. C vitamini alımı tüm mevsimlerde önemlidir ama özellikle kışın yeterli miktarda alınmalıdır. Kışın günlük tüketilmesi gereken C vitamini açısından yüksek bir değere sahip olan portakal, mandalina gibi turunçgillerden tüketmek gerekir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Enfeksiyonlara karşı daha dirençli olursunuz.
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
-Diş eti kanamaları ve diş etinde şişkinlik, renksizlik oluşması
-Yorgunluk ve güçsüzlük
-Kas ve eklem ağrıları
-Vücutta kolayca morluk oluşması
-Ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktalar oluşması
-Kuru cilt
-Burun kanamaları
-Yaraların zor iyileşmesi
-Enfeksiyonlara kolay yakalanma ve bunların uzun zamanda iyileşmesi
-Kilo kaybı
-Eklemlerde şişme
-Uzun vadede C vitamini eksikliğinde vücut kolajen yapamaz hale gelir. Bu da vücuttaki çeşitli dokuların yıkılmaya başlamasına ve doku tamirinin sekteye uğramasına neden olur.
-Anemi
-Demir emiliminin azalması
-Bağışıklı sistemi zayıflığı
-C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına neden olur. İskorbüt semptomları kolay morarma, kendiliğinden kanama, eklem ve kas ağrılarıdır.
C Vitamini Kaynakları
Turunçgiller, kuşburnu, kivi, çilek, brokoli, kırmızı ve yeşilbiber, kavun, yeşil yapraklı sebzeler, domates, karnabahar ve patates C vitamini açısından en zengin besinler arasında.
C Vitamini Emilimini Artırmak İçin Neler Yapmalıyız
Besinleri dondurmak ya da donma noktasına yakın ısılarda saklamak vitamin kayıplarına yol açabiliyor. Besinleri ince ince doğramak, dilimlemek de yiyeceklerdeki C vitamini azaltıyor. Çünkü sebze ve meyvenin büyük bir yüzeyi havayla, ışıkla veya kaynatılırsa suyla karşı karşıya kalıyor. Bu hava temasını mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. Bunun için meyve ve sebzelere metal değdirmemek, el ile koparıp fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor. Ayrıca meyvelerin kabuklarının soymak da vitamin kayıplarına yol açıyor. Tüm bunlarla birlikte sigara kullanımı, ağır stres ve travma da C vitamini seviyelerini düşürebiliyor.
C Vitamini Günlük Olarak Ne kadar Alınmalıdır
-1-11 yaş arasındaki çocuklar için gereken günlük C vitamini miktarı en az 30 mg
-12-14 yaş arasındaki çocuklar için gereken günlük C vitamini miktarı en az 35 mg
-15 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için gereken günlük C vitamini miktarı en az 40 mg’dır.