NEU kanda bulunan olgun (gelişmiş) bir beyaz kan hücresidir. Nötrofiller, bir yaralanma ya da enfeksiyon halinde, etkilenen bölgeye ilk gelen hücrelerdir. Nötrofiller, bazı bakteri türlerini, atıkları, yabancı maddeleri ve diğer hücreleri yok edip yok ederek vücudu hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumada önemlidir. NEU ayrıca nötrofil ya da neut olarak da isimlendirilmektedir. Beyaz kan hücrelerinin yaklaşık% 50 ila% 70’i neu’dur. Nötrofiller, beyaz kan hücresinin en yaygın türüdür. Nötrofiller kemik iliğinde üretilir. Yaşam süreleri çok kısadır. Ortalama olarak bir günden az yaşam süreleri vardır.
Nötrofil Hücresinin Özellikleri
1– Dolaşan lökositlerin sayı olarak en büyük bölümünü oluştururlar (%50-%55)
2– Erişkin bir insanda hergün 100 Milyar Nötrofil üretilir.
3– Dolaşımda yaklaşık 6 saat ömürleri vardır.
4– Mikroorganizmalarla karşılaşan hücrelerdir.
5– Yüzeyindeki çeşitli reseptörlerle mikroorganizmaya(virüs ya da bakterilere)bağlanır ve fagosite(imha) ederler.
bağlanır ve fagosite ederler.
6– Nötrofil, 12-15 mikron boyutlarındadır.
7– Myeloblast, Promiyelosit, Myelosit, Metamyelosit, Band Nötrofil ve Matür Nötrofil evrelerinden geçerek olgunlaşırlar.
Neu Normal Değerleri Kaç Olmalıdır
Nötrofil sayısı yetişkinlerde bir mikrolitre kanda 1.500 – 8000 aralığındadır. Yüzde olarak ise beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 50 – % 70 arası neu’dur. Hangi aralığın normal olduğuna karar vermek için daima kan testi raporunda basılan normal aralığı kullanın.
Neu Neden Artar
NEU sayısının artışına nötrofili denir. Nötrofil (neu) yüksekliği genellikle enfeksiyon varlığından ve stresten kaynaklanır.
1- Stres: Duygusal stres, hamilelik ya da aşırı egzersiz kandaki nötrofil sayısında artışa sebep olabilir. Örneğin aşırı fiziksel efor sarfediyorsanız, nötrofil seviyeniz sekiz kat artabilir. Hücreler dokulara vardıklarında, kaslara besin sağlamak için ölürler, bu da nötrofil sayısının artmasına neden olur.
2- Enfeksiyon: Nötrofiller, vücuda giren virüs ve bakteri gibi yabancı maddelere karşı vücudun ilk savunma sistemidir. Vücudunuza yabancı bir madde girip iltihaba yol açtığında, nötrofiller, diğer bağışıklık hücreleri ile birlikte etkilenen bölgeye olay yerine giderler.
3- Tiroid İltihabı: Kronik lenfositik tiroid iltihabı, haşimato hastalığı olarak da bilinir ve bağışıklık sisteminin tiroid bezlerine saldırmasına sebep olur. Bu saldırı iltihaba ve tiroid bezinin az çalışmasına neden olur. Bu hastalık genellikle yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerler ve tiroid hormonu seviyesini azaltır. Tiroid iltihabının belirtileri arasında, şişmiş yüz, kuru ve soluk deri,kabızlık, soğuğa karşı aşırı duyarlılık, uyuşukluk ve bitkinlik sayılabilir.
4- İlaçların Etkisi: Bazı belli ilaçlar da nötrofil yüksekliğine yol açabilirler. Lityum karbonat ve kortikosteroidler neu yüksekliğine sebep olabilirler.
5- Romatizmal Ateş: Streptokok boğaz enfeksiyonunun tedavi edilmediği ve iltihaplandığı durumlarda ortaya çıkar. Romatizmal ateş, tüm yaşlarda görülebilir ama daha çok 5 ile 15 yaş arası çocuklarda görülür. Nötrofil yüksekliğinin yanı sıra, romatizmal ateş kalıcı kalp hasarına (kalp yetmezliği ve kalp kapakçığı hasarı) sebep olabilir.
6- Miyelojen Lösemi: Kanı ve kemik iliğini etkileyen bir kanser türüdür. Yaygın belirtileri arasında anormal kanama, sık yaşanan enfeksiyon, soluk ten, nefes darlığı, bitkinlik, uyuklama, kemik ağrısı ve ateş sayılabilir. Miyelojen Lösemi varlığında NEU artış gösterir.
7- Akut Böbrek Yetmezliği: Böbreklerin birden bire kanı filtrelemeyi bırakması ile ortaya çıkar. Böbrekler kanı filtrelemeyi bıraktığında kanda tehlikeli boyutlara varabilecek bir atık birikintisi olur ve kanın kimyasında dengesizliğe yol açar.
8- Gebelik Zehirlenmesi: Nadir olarak ortaya çıksa da, gebelik zehirlenmesi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Gebelik zehirlenmesi hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkan ve aniden yükselen tansiyon, ödem ya da idrarda aşırı miktarda protein bulunması ile kendini belli eden bir durumdur.
9- Romatoid Artrit: Elleri ve ayakları, özellikle de bu bölgedeki küçük eklemleri etkileyen kronik bir iltihaplı hastalıktır. Artritin kompleks bir türü olan gut hastalığı da nötrofil sayısında artışa neden olabilir.
10- Ketoasidoz: Nötrofil yüksekliğinin sebeplerinden biridir. Bu durum yaşandığı zaman vücut keton üretir (zehirli kimyasal madde ve asit). Bu ketonlar, vücudun yağları sindirmekte zorlandığı zamanlarda üretilir.
11- Hemolitik Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretildiğinden daha hızlı bir şekilde yok edilesi sonucu ortaya çıkar.
12- Polisitemi Vera: Başka bir kan hastalığı olup kemik iliğinin aşırı miktarda kırmızı kan hücresi üretmesine sebep olur. Bazen bu hastalık neu hücrelerinin aşırı miktarda üretilmesine sebep olur.
13- Miyeloid Metaplazi: Nötrofil yüksekliğinin diğer bir sebebi de miyeloid metaplazidir. Bu durum, kemik iliğinin vücutta olmaması gereken yerlerde büyümesi ile ortaya çıkar.
Neu Neden Düşer
Nötrofil sayısı anormal derecede düşük olduğunda (1500’den az), bu durum nötropeni olarak bilinir. Nötropeni, nötrofillerin azalan bir üretiminden kaynaklanabilir.
1– B12 veya folik asit eksikliği
2-Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar
3-Dalak büyümesi(Hiperslenizm)
4-Prelösemi ve lösemi: Lösemi bir kanser türüdür.
5– Genetik faktörler
6– Otoimmün hastalıklar: Bu, vücudun antinötrofiller oluşturup asıl yararlı nötrofillere zarar vermesi durumudur. Yani bağışıklık sistemimiz kendisiyle savaşır. Buna örnek Lupus hastalığıdır.
7– Aşırı kansızlık
8– Felty sendromu: Bu sendrom bir grup anormal hücre değişimlerine neden olur ve genellikle eklem iltihabı da buna eşlik eder.
9– Kanser tedavileri
10– İlaç etkileri: Kusma, psikoz, alerji gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar nötrofil sayısında düşüşe neden olur.
11– Diyaliz
12– Kardiyopulmoner Bypass
Nötrofil Düşüklüğü Tedavisi
Neu düşüklüğü mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Öncelikle NEU düşüklüğünün sebebi bulunmalıdır. Sonrasında soruna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bu tedavilerden bazıları şunlardır;
1– Akyuvar sayılarının takibi: Kan testleri yardımıyla takip edilmelidir.
2– Antibiyotikler: Güçlü enfeksiyonlara karşı uygun antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
3–Granülosit nakli: Granülositler çok çekirdekli bir akyuvar çeşididir. Bu nakil sistemdeki nötrofil sayısını arttırır.
4– Kortikosteroid tedavisi: Glukokortoid ve mineralokortoid olmak üzere iki tür hormon vardır. Böbrek üstü
bezlerinde üretilir. Nötrofil sağlığı için önem taşır.
5– Intravenöz Immunglobulin: Bağışıklık sistemine bağlı nötropeni tedavisinde kullanılır.