Çocuklarının sağlıklı ve mutlu büyümesi anne ve babalar için çok önemlidir. Anne ve babalar bunun için ellerinden geleni yaparlar. İyi niyetle iyi şeyler yapmak isteyen anne ve babalar, yanlış şeylerde yapabiliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, anne ve babaların yanlış bildiği ve yanlış uyguladığı bazı deneyimlerini bizlerle paylaştı.
1- Çocuğum üşürse hasta olur: Çocuğum üşümesin mümkün olduğu kadar kalın giydirmeliyim. Çocuklar üşüdükleri için değil, solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan mikroplar soğuk havada daha çabuk çoğaldığı için hasta oluyor. Kalın giydirmekle terlemenin artacağını söyleyen doktorlar, asıl bu şekilde hastalıklara davetiye çıkardığımızı belirtiyor. Çünkü çocuk kalın kıyafetler içinde terli bir şekilde dış ortama çıktığında daha çok üşüyor. Bu nedenle bebek ve süt çocuklarına sizin giydiğinizden bir kat fazlasını, daha büyük çocuklara ise sizin giydiğiniz kalınlıkta giydirin.
2- Kışın çocuğum çok sıkılıyor: Kış günleri evde sıkılan çocukları genellikle alışveriş mağazalarına ve kapalı oyun parklarına götürüyoruz. Kışın kapalı ortamlarda kalabalık halde bulunduğumuz için mikroplar daha hızlı yayılıyor. Çocuklarımız sıkılmasın derken hasta ediyoruz.
3- Çocuğun eli-ayağı soğuk diye üst üste giydirmeyin: Çocukların eli ile ayağı vücut ısılarına göre daha soğuk olur. Vücut ısılarını en iyi enseden, gövdeden anlayabilirsiniz. Elleri veya ayakları soğuk diye kat kat giydirmeyin.
4- Zayıf çocuk daha çok hasta olur: Bu yanlış bir düşüncedir. Çocuğunuz büyüme-gelişme eğrisine paralel gelişiyor ve doktorunuz gelişimini normal buluyorsa, fazla yemeye zorlamanızın hiçbir faydası yok tam aksine son derece zararlı. Önemli olanın çocuğun çok kilo alması değil dengeli beslenmesidir. Özellikle çocukların sebze, meyve, kırmızı et, yoğurt, yumurta tüketmesini sağlanmalıdır. Ara öğünlerde cips, hazır gıda, çikolata, şeker verilmemelidir.
5- Bağışıklık sistemini güçlendirici şurup vermeliyim: Dengeli besleniyor ama yine hastalanıyor. O zaman hemen şurup aklımıza gelir. Çocuğun bağışıklık sistemini sadece bir şurup ile güçlendirmek mümkün değil. Çocuğun uyku, oyun ve yemek saati belli bir düzen içinde olması daha önemlidir.
6- Kışın çocukları evden çıkmamalıdır: Bu düşüncede son derece yanlışdır. Soğuk havada hasta olur düşüncesi günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Özellikle güneşli havalarda çocukları dışarı çıkarmalıyız ama kapalı mekanlara değil açık alanlara.
7- Banyo yaparsa hasta olur: Soğuk havalarda çoğumuz banyo yapan çocuğun hastalanıp üşüteceğine inanırız. Oysa banyo yapmak çocukları rahatlatıyor, burun tıkanıklarını açıyor ve enfeksiyonları vücuttan uzaklaştırıyor. Banyo sonrası çocuğunuz mışıl mışıl uyur çünkü rahatlar. Eğer eviniz soğuk değilse, yattığı odada hava akımı yoksa çocuğunuzu yazın her gün, kışın haftada 3-4 kez banyo yaptırabilirsiniz.
8- Kışın dondurma yerse hasta olur: Genelde dondurma ülkemizde sadece yaz aylarında tükettiğimiz bir yiyecektir. Çocuklarımıza da kışın dondurma yenmeyeceğini öğütleriz. Oysa sağlıklı koşullarda üretilmiş dondurma, çocuklar için iyi bir süt ürünü ve kalsiyum kaynağıdır. Ancak buzlu değil sütlü dondurma tercih edilmeli. Ayrıca çocuğa yalayarak küçük miktarlar halinde yemesi öğretilmeli ve sonrasında ılık su içmesi sağlanmalı.”
9- İyileşmesi için ateşini düşürmeliyim: Ateş, aslında öksürük gibi vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Mikroplarla vücudun savaşabildiğinin bir göstergesi olan ateşi düşürmek enfeksiyonu tedavi etmiyor aksine daha da zorlaştırıyor. Çocuğu sirke, alkol, soğuk su ile yıkamak ateşi ilk önce hızla düşürse de, sonra daha fazla yükselmesine sebep olur. Normal banyo sıcaklığındaki ılık suda oturabilir ya da ılık bezlerle vücuduna kompres yapılabilir.
10- Ateşi var ve çocuğum hasta o halde antibiyotik kullanmalıyım: Her hastalıkta antibiyotiğe koşmak, çocuğunuza yapılabilecek en büyük kötülüklerden bir tanesidir. Çocukların kış enfeksiyonlara yakalanması, aileleri bazen fazlasıyla endişelendirip gereksiz antibiyotik kullanımına neden olabiliyor. Oysa her gribal enfeksiyonda antibiyotiğe sarılmak, gereksiz ve sakıncalıdır. Çocukların geçirdiği enfeksiyonların çoğunun virüslere bağlı olduğunu unutmayın. Virüsler için antibiyotiğin hiç bir etkisi yoktur.
11- Çocuk hasta oldu, vitamin vermem gerekiyor: Bağışıklık sistemi için önemli olan vitaminler, bizim olduğu gibi çocuklarımızın da hastalıklara karşı savunma sistemini destekliyor. Ancak ilaç şeklinde almak yerine doğal sağlıklı ve mevsiminde olan meyvelerden almak daha iyi olacaktır. Hasta olduktan sonra vitamin yüklemesi yapmanın bir faydası yok.
12- Çocuğumun öksürüğünü durdurmam gerekiyor: Yapılan en büyük yanlış öksürük kesen şuruplar kullanmaktır. Öksürük vücudumuzun savunma mekanizmalarından biri. Çocuğu rahatsız eden kuru öksürüklerde doktor kontrolünde şurup kullanılabilir ancak balgamlı öksürüğü durdurmamak gerekiyor. Çocuklarda balgamın ağız yoluyla atılması gerekiyor. Çocuk öksürdüğünde balgam akciğerinden çıkar, ağızdan çıkaramazsa yutar ve dışkı ile atar. Bu yüzden öksürdüğünde balgamını ağzından çıkarması için zorlamayın ve bol sıvı almasını sağlayın ki daha rahat atabilsin.