iyimi boyle bilgi sitesi

Evcil Köpeklerde Hastalık Belirtisi

Güncel Bilgiler 24 Ocak 2017
Evcil Köpeklerde Hastalık Belirtisi

İnsanların en sadık dostları olan köpekler bazen hasta olabilirler. Hasta olduklarını söyleyemeyen bu sevimli dostlarımızın hasta olup olmadığını anlamakta bize düşüyor. Bu konuda oldukça kapsamlı bir içerik üretmeye çalışıyoruz. Sizlerde deneyim ve bilgilerinizi yorum olarak yazabilirsiniz. Böylelikle köpeklerimiz hasta olduğunda onlara yardım edebiliriz.

1- Köpek gençlik hastalığı : Bu hastalık köpeğin solunum, mide, bağırsak ve sindirim sistemini etkiler. Hastalığın sebebi ise oldukça bulaşıcı bir virüsdür. Hava ya da hasta bir hayvanla veya katı sıvı dışkıyla temas yoluyla evcil köpeğinize geçer. Bu hastalık ölümcül olabilir. Genellikle yavru köpekler bu hastalığa yakalanır. Bu hastalık için aşılama tek etkili yoldur. İlk aşılara 6 haftalık olduğundan itibaren bir dizi halinde başlanır. Yıllık olarak yapılan 2. dozlar bunu takip eder. Köpek gençlik hastalığı aşıları genelde diğer hastalıkların aşıları ile birlikte yapılır.

Köpek gençlik hastalığının belirtileri: Öksürme, aksırma, burun ve gözde sızıntı, ateş, iştahsızlık, kusma, ishal ve nöbet.

2- Köpeğiniz sürekli saklanıyorsa:  Köpeğiniz sizinle iletişimi kesip evde saklanacak yerler buluyorsa bir hastalığı olabilir. Köpekler rahatsızlığını hırılılar çıkararak bir şekilde belirtir. Boşaltım sistemi ile ilgili hastalıkların belirtisi olabilir.

3- Bulaşıcı karaciğer hastalığı : Bu hastalık adenovirus olarak da bilinen bir virüsden kaynaklanır. Hasta hayvanlarla, katı yada sıvı dışkı yoluyla ya da salya ile temas sonucunda geçer. Bu hastalık karaciğer, böbrek ve kan damarlarındaki hücreleri etkiler. Bu hastalıktan korunmak için aşılama mükemmel bir çözümdür. İlk aşılara 6-8 haftalık olduğundan itibaren bir dizi halinde başlanır. Yıllık olarak yapılan 2. dozlar bunu takip eder. Bulaşıcı karaciğer hastalığı için olan aşı genellikle, köpek gençliği hastalığı ile birlikte yapılır.

Bulaşıcı karaciğer hastalığının belirtileri: Yüksek ateş, susuzluk, burun ve ağızda iltihap, ishal, karın ağrısı, hassaslık, karaciğer tahribatı, iştahsızlık, kanama ve depresyon.

4- Leptospirosis Hastalığı: Oldukça yaygın bulaşıcı bir bakteri hastalığıdır. Burun salgısı, hasta hayvanların sıvı dışkısı veya salyayla bulaşma olur. Teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Aşılama leptospirosis hastalığı için koruyucudur. İlk aşılara 6 haftalık olduğundan itibaren bir dizi olarak başlanır. Yıllık olarak yapılan 2. dozlar bunu takip eder. Leptospirosis aşıları genelde köpek gençlik hastalığı ve bulaşıcı karaciğer hastalığının aşıları ile birlikte yapılır.

Leptospirosis hastalığının belirtileri: Ateş, ishal, kusma, iştahsızlık ve cansızlığa neden olabilir. Bu hastalık karaciğer tahribatı meydana getirebilir.

5- Kanlı İshal: Özellikle yavru köpekler için öldürücü olabilmektedir. Kanlı ishal hastalığına virüsler sebep olur. Hasta bir köpeğin kanıyla, dışkıyla ya da kusmayla geçer. Bu virüs içinde aşı vardır. İlk aşılara 6 ile 20 haftalık olduğundan itibaren bir dizi halinde, yıllık dozlarla başlanır.

Kanlı ishalin belirtileri: Şiddetli kusma, ateş, kanlı ishal, iştahsızlık ve su kaybı.

6- Köpeğiniz kuyruğunu ayaklarının arasına sık alıyorsa: Köpek, anormal pozisyonlarda duruyorsa, dikkatle gözlemlenmelidir. Kuyruğunun ayaklarının arasında olması, çok acı çektiğinin göstergesidir. Buna benzer davranışlar köpeğinizin böbrek taşı hastalığına yakalanmış olabileceğini gösterir.

7- Kuduz hastalığı: Merkezi sinir sistemini etkileyen bir enfeksiyon sonucu gelişir. Kuduz hastası olan köpeklerde  Felç ve ölüm görülme ihtimali çok yüksektir. Kuduz, çoğunlukla hasta bir hayvanın ısırmasıyla bulaşır. Bilindiği üzere kuduz için en koruyucu tedavi aşılamadır. İlk aşılara, köpek 3 aylıkken bir dizi halinde başlanmalıdır. Yıllık olarak yapılan 2. dozlar bunu takip etmelidir.

Kuduzun belirtileri: Aşırı heyecan seviyesi, tahrik edilmediği halde ısırma ve gürültüye karşı duyarlılık. Ayrıca felç, kramp ve yutma güçlüğü.

8- Coronavirus enfeksiyonu: Köpeğin mide ve bağırsak bölgesini etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın kaynağı virüslerdir. Bu virüsler oldukça bulaşıcıdır. Bu hastalık da mikrop bulaşmış kan, dışkı ya da kusmak yoluyla bulaşır. Diğer hastalıklar gibi aşı bu hastalığın önlenmesinde oldukça önemlidir. İlk aşılara, köpeğiniz 6 haftalıkken başlanmalıdır. Yıllık olarak yapılan 2. doz bunu takip eder.

Coronavirus enfeksiyonunun belirtileri: Zaman zaman kanlı olabilen ishal, kusma, ateş ve su kaybıdır.

9-Köpek nezlesi: Bu hastalığın sebebi yine virüslerdir. Köpeklerde öksürük görülebilir.  Bu hastalık solunum sistemine ciddi bir şekilde hasar verebilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Köpek nezlesi için koruyucu aşı uygulanır. İlk aşılara, köpeğin 6 haftalık olmasından itibaren bir dizi halinde başlanır. Yıllık olarak yapılan 2. dozlar bunu takip eder.

Köpek nezlesinin belirtileri: Kuru öksürük, iştahsızlık, depresyon, burun ve göz akıntısıdır.

10- Lyme hastalığı: Hem insanları hem de hayvanları etkileyen bir hastalıktır. Dikkatli olunması gereken bir hastalıktır. Köpeğinizin risk durumuna göre bir aşılama yapılabilir.

Lyme hastalığının belirtileri: Köpekte, ani ciddi acı ve topallık başlar. Aynı zamanda köpekte ateş, iştahsızlık, depresyon ve uyuşukluk görülür.

11- Enfeksiyonlu bronşit: Solunum yollarında oluşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bordetella virüsüne karşı köpeğinizin aşı ihtiyacını veterinere sormanız gerekir. Aşılar %100 etkili olmasa da birçok hastalık ve komplikasyonlarını önlemektir. Aşı, iğne ya da nasal applikatör ile yapılmaktadır.

Enfeksiyonlu bronşitin belirtileri: Devamlı öksürme, aksırma, burun akıntısı hastalığın en önemli bulgularıdır.

12- Köpek nefes darlığı yaşıyorsa: Eğer evcil köpeğiniz nefes darlığı yaşıyorsa, bunun sebebi yorucu oyunlar oynaması veya çok hareketli olması değildir. Köpeğiniz kalp hastası veya aşırı stresli olabilir. Hemen veterinere götürüp nedenini öğrenin.

13- Kemik üzerinde şişkinlik veya kabartı varsa:  Köpeğinizi severken vücudunu iyice kontrol edin. Buz kabartısı gibi şişkinlik varsa dikkatle inceleyin. Bu basit bir yara da olabilir, ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.