iyimi boyle bilgi sitesi

Pamukçuk Nedir ve Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır

Anne ve Çocuk 19 Ocak 2017
Pamukçuk Nedir ve Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır

Pamukçuk aslında bir mantarın sebep olduğu ağız içi iltihabıdır. Pamukçuğun bilimsel adı “Oral Kandidiyaz” ya da “Monoliazis” olarak geçmektedir. Etken olarak mantarlardan ilk olarak  “ Candida Albicans” mantarı görülmektedir.
Bu enfeksiyon ağız içi mukozasında meydana gelir.

Pamukçuğun Bebeklerde Daha Sık Görülme Sebebi Nedir?

Pamukçuk daha çok bağışıklık sistemi baskılanmış olan insanlarda görülür. Bu sebeple bebeklerde bağışıklık sistemi daha yeni gelişmeye başladığı için daha çok görülür. Pamukçuk bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda daha çok görülür.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin dilinin üzerinde beyaz, krem renkli benek halinde lezyonlar olarak karşımıza çıkar. Dilinin üzerinde olduğu gibi yanak içinde ve damakta da olabilir. Benekler elle hissedilir, bunlar ağrısızdır. Eğer bunlara dikkat etmezseniz bebeğinizde yutma güçlüğü gelişebilir. Siz bunu bebeğin her emmesinde ya da her biberonla mama almasında ağlama olarak görürsünüz.

Pamukçuk tedavi edilmezse ne olur ve tedavi edilmesinin önemi nedir?

Bu enfeksiyonlardan korkulmasının sebebi enfeksiyonun yemek borusuna (özofagus) buradan da akciğere yayılmasıdır. Bu sebeple yukarıdaki pamukçuk belirtilerini bebeğinizde gördüğünüzde ilk olarak zaman kaybetmeden hekiminizden tanı ve tedavi için görüş alınız.

Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk tedavisi için bebeğinizin dilini steril bir spançla “İngiliz Karbonat’ı” ile günde en az 2 defa çok bastırmadan siliniz. Pamukçuğun birkaç günde azaldığını ve kaybolduğunu göreceksiniz. Bazen silince bu lezyonlarda hafif kanamalar ya da dil üzerinde hafif kızarıklıklar olabilir. İngiliz karbonatı aslında bildiğimiz yemek sodasının eczanelerde satılan şeklidir. Eğer İngiliz karbonatı bulamazsanız yemek sodası da kullanabilirsiniz.

Ancak pamukçuk lezyonları yukarıdaki tedavi ile geçmezse pediatri hekimlerince temizlik için önerilen antimikotik solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunların kullanım dozu ve kullanım şekli için “ Lütfen Doktorunuza Başvurunuz”.

Pamukçuğu Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

1-En önemli şey pamukçuk tedavisindeki kısır döngüdür. Pamukçuk olan bebekler süt emerken enfeksiyonu annelerine geçirebilirler ve siz her ne kadar bebeğinizin dilini temizleseniz de pamukçuğun devam ettiğini görürsünüz. Böyle bir durumda pamukçuk olduğu dönemde anne de özellikle emzirmeden önce meme uçlarının temizliğini yapmalı ve kurumasını bekledikten sonra bebeğini emzirmelidir. Ayrıca anne her emzirmeden sonra da meme ucunu temizlenmelidir. Böylece pamukçuğun azaldığını ve birkaç günde tamamen geçeceğini göreceksiniz

2-Pamukçuk olan ve sizin tedavi etmeye çalıştığınız dönemde bebeğinizin ağzına götürdüğü biberon, emzik vs. gibi her şeyi sterilize etmek gerekir. Sterilizasyon için 60 derecede bu ürünleri yıkamanız yeterlidir.

Not: Bebeğiniz de pamukçuk olabilecek bir lezyon gördüğünüz zaman kaybetmeden tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.