iyimi boyle bilgi sitesi

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Sağlık 19 Aralık 2016
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Kısa dönemli D vitamini eksikliğinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak devam eden D vitamini eksikliğinde birçok hastalığın kapısı aralanır. Dünya genelinde yetişkin nüfusun %20’sinden fazlasının bu vitaminin eksikliğini yaşadığı düşünülmektedir. Yaşlı kadınlarda ise bu oran %50’lere kadar çıkmaktadır. Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği biliniyor. Bu yüzden D vitamini eksikliğinin habercisi olan D vitamini eksikliği belirtilerini bilmekte fayda var.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

1- Depresyon: Günümüzde en yaygın görülen sorunlardan biri de depresyondur. D vitamini eksikliğinde görülen depresyon çok şiddetli olmayabilir. Beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesi sonucu kişide depresyon görülmeye başlar.

2- Kemik Ağrıları: Bildiğiniz üzere kemik sağlığı için D vitamini oldukça önemlidir. Özellikle kış aylarında D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrısı görülme riski artar. Bu kemik ağrıları eklem ağrılarından farklı olarak tüm vücut genelinde hissedilebilir. Kişiler genellikle her yerim ağrıyor ve yorgunum derler. D vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerinden biridir.

3- Soğuk Algınlığı: Çocuğunuz sık sık hasta oluyorsa bunun nedeni D vitamini eksikliği olabilir.

4- Yorgunluk: Sürekli kendini yorgun hissetme D vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir.

5- Başın Terlemesi: Başın normalden fazla terlemesi hem çocuklarda/bebeklerde hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir.

6- Kasların Zayıflaması: D vitamini eksikliği vücudumuzdaki iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir. Kas krampları da D vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir.

7- Kilo alma: Su içsem yarıyor diyenler bir de D vitaminine baktırabilirler.

8- Konsantrasyon eksikliği: D vitamini eksikliği bir konuya odaklanmayı zorlaştırabilir.

D Vitamini eksikliğinin Yol Açtığı hastalıklar ve Sorunlar

Kalp Hastalıkları: D vitamini kan basıncının düzenlenmesi, damar tıkanıklığına bağlı (aterosklerotik) kalp hastalıklarının önlenmesi, kalp krizi ve felç riskini düşürmek için son derece önemli bir vitamindir. Yapılan araştırmalara göre D vitamini eksikliği olan kişilerde çeşitli kalp hastalıklarının görülme oranının %50’ye kadar artabildiğini ortaya koyuyor.

Kanser: Yetişkin erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri D vitamini eksikliği yaşayan kişiler arasında daha fazla görülür. Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre D vitamini meme kanseri riskini önemli oranda azaltıyor. Tersi durumda, yani D vitamini eksikliğinde ise meme kanseri riski artıyor.

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Sık sık hasta olma, özellikle sık üst solunum yolu hastalıkları, D vitamini eksiklğinin belirtilerindendir. D vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. D vitamini eksikliğinde, merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık olan MS (multipl skleroz) ve diğer bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların görülme riski artar.

Bunama: Düşünme ve problem çözme yeteneğinin zayıflaması, davranış bozuklukları, hafızanın zayıflaması, Alzheimer hastalığı gibi problemlere zemin hazırlar.

D Vitamini Eksikliğin zemin hazırladığı diğer hastalıklar: Parkinson hastalığı, kronik ağrılar, obezite, hipertansiyon, diyabet, osteoartrit, gut, kısırlık, fibromiyalji, diş eti hastalıkları, sedef hastalığı.
Ne Kadar D Vitamini Almamız Gerekiyor?

ABD Merkezli Gıda ve Beslenme Kuruluna Göre Günlük D Vitamini İhtiyacı Bilgileri

0-12 ay: 400 IU
1-13 yaş: 600 IU
14-18 yaş: 600 IU
19-70 yaş: 600 IU
70 yaş üzeri: 800 IU
Hamilelik ve emzirme dönemi: 600 IU

Not: Kişinin D vitamini ihtiyacı sağlık koşullarına göre değişebilir. Bu nedenle sizin için en uygun günlük D vitamini tüketimi bilgisini ancak bir uzmandan alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.