Vida
Bir silindir çubuğun etrafına sarılmış eğik düzlemden oluşur. Cisimleri birbirine tutturmak amacıyla kullanılır. Bir çivinin bir noktadan içeri girmesi için oldukça büyük bir kuvveti çekiçle uygulamak gerekir. Ama vidada çivideki kadar büyük kuvvete ihtiyaç olmaz. Çünkü vida eğik düzlem ile aynı prensiple çalışır. Yani etrafındaki vida adımları yolu uzattığı için yoldan kayba kuvvetten kazanca sebep olur. Vida üzerine uygulanan kuvvet, vida adımı boyunca içeri girmeyi sağlayan daha büyük bir kuvvete dönüşür.
Vida 1 tam kez döndürüldüğünde vidanın aldığı yola vida adımı denir ve a ile gösterilir. Bu nedenle n kez döndürülen bir vidanın ilerleme miktarı X = N. a
Kama
İki eğik düzlemin birbirine yapıştırılmasıyla oluşur. Maddeleri kesmek, delmek, parçalamak amacıyla kullanılır. Kama, ucu sivriltilmiş ağaç veya demirden yapılmış bir çeşit eğik düzlemlere kama denir. Eğik düzlemde yük kaldırılırken eğik düzlem sabit, yük hareketlidir. Kamalarda ise cisim sabit, eğik düzlem hareketlidir. Makasın kesici kısımları, keski, bıçak, iğne ve balta kamaya örnektir.