iyimi boyle bilgi sitesi

Evde Çocuk Güvenliği

Anne ve Çocuk 15 Ağustos 2015
Evde Çocuk Güvenliği

Evler çocuklarımızın en çok zaman geçirdiği yaşam ortamlarıdır. Özellikle 1 yaşın üstündeki çocuklar en hareketli dönemlerini evde yaşarlar. Ev ortamı onlar için oyun ve macera ortamıdır. Çocuklar çevrelerinde gördükleri her şeyi araştırmak ve tanımak ister. Ama bu masum canlıların bir şeyden haberleri yoktur. Tamamen eğlence ve macera unsuru gördükleri evlerde onları birçok görünmez tehlike bekler. Anne ve baba olarak çok sevdiğimiz çocukları korumak bize düşer. 1-4 yaş grubu çocuk ölüm nedenleri arasında kazalar 4. sırada yer alıyor. 112 Acil servise bildirilen çocuklarla ilgili aramaların yüzde 80’i ev kazaları ile ilgilidir. İyi haber ise bu yaralanmaların çoğunun öngörülebilir ve önlenebilir olduğu. Bundan dolayı görünmez kazaları en aza indirmek için önlemler alarak çocuklarımız için güvenli ortamlar yaratabiliriz. Aşağıda sizler için araştırdığımız ve derlediğimiz önlemleri tek tek okuyarak uygulamanızı öneririz. Ayrıca bu yazıyı sosyal paylaşım sitelerinden paylaşarak tüm çocukların güvenliği için anne ve babalara yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar için Mutfakta Alınacak güvenlik önlemleri

1- Çatal, bıçak, kaşık, makas gibi delici ve kesici malzemeleri koyduğunuz dolap ve çekmeceleri mutlaka kilitli tutun. Eğer kilitleme imkanınız yoksa bu tür malzemeleri çocukların kolayca ulaşamayacağı bir yerde saklayın. Bu sayede çocuğunuzun bir yerlerini kesmesini ve kendini yaralamasını önlemiş olursunuz.

2- Çakmak ve kibrit gibi yakıcı materyalleri ortalık yerlerde bırakmayın. Bu tip materyalleri çocukların asla ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Böylelikle çocukların ateşle oynayıp kendilerine zarar vermesini önlemiş olursunuz.

3- Dolapları kilitli tutun. Özellikle temizlik malzemelerinin bulunduğu dolapları her zaman kilitli tutun. Kimsenin üzerinde durmadığı ama en çok rastlanan sorunlardan biri olan kimyasal madde zehirlemeleri ne yazık ki bu maddenin atlanması sebebiyle yaşanıyor. Örneğin birçok evde bulunan ve temizlik malzemesi olarak kullanılan klorak veya diğer bilinen isimleri ile çamaşır suyu, tuz ruhu gibi kimyasalları, bu masum çocuklar tatlarını merak ettikleri için bilmeden içerler.

4- Hepimizin evinde buzdolabının üzerinde bulunun küçük mıknatıs süslerini ortadan kaldırın. Bu tip şeyler çocukların dikkatini fazlasıyla çeker. Bu nesneler oyuncak değildir, çocuklar bunlarla oynarken yutma girişiminde bulunabilirler.

5- Buzdolabının içinde veya dolap ve çekmecelerde bulunan cam kapları ve şişeleri çocukların ulaşamayacağı şekilde üst raflara yerleştirin. Çocuklar bunları düşürüp kırabilir ve cam kırıkları ile yaralanabilirler.

6- Ocağınızın üzerinde sıcak tencere ya da kap bırakmamaya özen gösterin. Ama yemek yapıyorsunuz ve ocağı mecburen kullanmak zorundasınız. Bu durumda tencereyi veya çaydanlığı duvara yakın olan bölüme ateşe koyun. Böylelikle bir çarpma veya sarsıntı durumunda etrafınızda koşan çocuğunuzun bu sıcak şeylerin üzerine düşmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca sofrada otururken de sıcak olan yiyecek veya içecekleri çocuğunuza en uzak güvenli noktaya koyun. Masa kenarlarına hiç bir şey koymayın. Ayrıca sıcak kapları asla çocuğunuzun üzerinden geçirerek taşımayın.

7- Plastik torbaları kolayca ulaşılamayacak bir yerde muhafaza edin. Plastik torbalarla oyun oynamak isteyen bazı çocuklar, bunları kafalarına geçirebiliyor ve nefessiz kalabiliyorlar. Bu şekilde boğulan çocuklar oluyor.

8- Mutfaklar her ne kadar önlem alsak da çocuklar için en güvensiz yerdir. Bu yüzden mutfağın kapısında kilit olmasına özen gösterin, özellikle etrafta hiç kimsenin olmadığı durumlarda çocukların içeri girmesini engellemek için kapıyı kilitleyin.

9- Buzdolabında saklanan ilaçlar çocukların ulaşamayacağı en üst raflara konulmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına hiçbir zaman ilaçların şekere benzediğin ve tadının şeker gibi olduğunu söylememelidir. Anne ve babalar ilaçlarını çocukların önünde almamalıdırlar.

Çocuklar İçin Banyo ve Tuvaletlerde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri

1- Çocuğunuzun duş suyunun sıcaklığını mutlaka kontrol edin. Suyun sıcaklığı 48°C‘den fazla olmamalıdır. Çocuğunuzu çok kısa bir süre dahi olsa asla banyoda tek başına bırakmayın. Ev içinde küvet ve kovalarda su bekletmeyin.

2- Deterjan ve diğer temizlik malzemelerini banyonuzda bulunduruyorsanız bu ürünlerin bulunduğu dolap ve çekmeceleri mutlaka kilitli tutun. Mutfakta alınacak önlemler kısmında yazmıştık.

3- Şofben ya da diğer ısıtıcıların kablolarını çocukların kolayca ulaşılamayacağı yerlerde muhafaza edin. Ayrıca saç kurutma makinesi ve saç düzleştirici gibi cihazları ortalıkda bırakmayın.

 

4- Özellikle kız çocukların çok ilgisini çeken parfüm, makyaj malzemeleri gibi ürünlerin bulunduğu dolapları mutlaka kilitli tutun. Çocuklar bunları yiyebilir, soluk borusuna kaçırabilir.

5- Klozet içine düşmemesi için klozet kapak kilidi kullanılmalıdır. Klozet kapağınızı her zaman kapalı tutun ve imkanınız varsa bir kapak kilidiyle kilitleyin. En garanti yöntem olarak ise, banyo potansiyel birçok tehlike barındırdığı için sürekli kilit altında tutulmalıdır.

evde cocuklar icin guvenlikÇocuklar İçin Yatak Odasında Alınacak Güvenlik Önlemleri

1- Çocuğunuzun yattığı karyolananın içine karyola ölçülerine uygun bir yatak yerleştirin. Bu yatağın karyolanın içinde hareket etmediğine emin olun. Karyolanın içine konulan yatak çok yumuşak olmamalıdır.

2- Karyolanın yanlarında bulunan korkuluklarının çok geniş olmamasına özen gösterin. Çünkü çocuklar kafalarını bu korkuluklarının arasına sokarak oyun oynamayı çok severler. Bu sebepten dolayı çocuk karyolasının korkuluklarının açıklığı 6 cm’den fazla olmamalıdır. Karyola uygun standartlarda olmalı. Örnek vermek gerekirse, konstrüksiyonu sağlam olmalı ve Kurşun bazlı boya kullanılmamış olmalıdır. Köşelerinde çıkıntı olmamalı ve karyolanın çevresine konulan koruyucunun ipleri 16 cm’den uzun olmamalıdır.

3- Çocuğun yatağını pencere yanına ya da altına yerleştirmeyin, eğer başka seçeneğiniz yoksa pencerelerin kapalı ve kilitli olduğuna emin olun. Pencere yanında olan yataklarda çocuk açık penceren aşağı atlayabilir. Sadece yatak için değil evin tüm pencere altlarının boş olmasına ve çocuğun tırmanarak ulaşamayacağı bir şekilde olmasına dikkat edin. Bu madde en önemli maddelerden biridir.

4- Gece lambası ve diğer eşyalara ait kabloları kolayca ulaşılamayacak bir yerde tutun. Elektrik prizleri ve kablolar çocuklar için ciddi bir tehlikedir. Özellikle prizler için koruyucu aparatlar alın ve kullanın. Çocuklar ellerindeki metal bir nesneyi elektrik prizlerine sokabilirler. Aynı şekilde elektrik kablolarını keserek elektriğe maruz kalabilirler. Hatta bazı vakalarda çocukların elektrik kablosunu ısırması sebebiyle ciddi ölümcül durumlar yaşanmıştır. Bu gibi istenmeyen durumları önlemek için küçük elektrikli ev aletlerinin fişlerini çekip kordonlarını derli toplu olarak çocuklardan uzak tutun.

5- Çocuğunuzu asla odaya kilitlemeyin. Tek başına yalnız kalan çocuk kendine zarar verebilir. Psikolojik olarak da bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Çocuklar İçin Evin Diğer Noktalarında Alınacak Güvenlik önlemleri

1- Çocuğunuz emeklemeye başlamadan önce merdivenlerin üst ve altına özel güvenlik kapısı takılmalıdır. Merdivenlerin geçiş kısmına sıkıştırmalı güvenlik kapısı kullanabilirsiniz. Fakat merdiven üstlerine mutlaka vidalı güvenlik kapısı kullanmalısınız. Kapıları kapamaya başladığında, kapanmalarını önleyen lastik malzemeler kullanılmalıdır. Anahtarlar kapı üzerinde bırakılmamalıdır

2- Elektrikli ev aletlerinin kablolarına dikkat. Salon ve diğer odalarda dahil olmak üzere evdeki tüm aydınlatma armatürlerini ve elektrikli ev aletlerini kablolarından çekip devirmemesi için gerekli fiziksel önlemler de alınmalıdır.

3- Evin içinde çocuğun nefes borusuna kaçabilecek nesneleri güvenli bir şekilde saklayın. Bebekler objeleri ağzına alarak onları tanımaya ve keşfetmeye çalışır. Gördüğü her şeyin tadına bakmak ister. Bazen bu nesneler çocuğun nefes borusuna kaçabilir. Bu yüzden etrafta bu tip objeler bırakılmamalıdır. Örnek vermek gerekirse; Tuvalet kağıdı, naylon torbalar, plastik ve mukavva parçaları, madeni para, bilyeler, düğmeler, çerez, küçük taneli yiyecekler,  çöp kutularında kullanılan plastik torbalar, çöp kutusunun içindeki atıklar, balonlar, çekirdekli meyvelerin çekirdekleri ve daha birçok burada sayamadığımız şeyleri sıralayabiliriz

4- Sivri masa ve sehpa köşelerini koruyucularla kapatın. Bu sivri köşeler ciddi travmalara sebep olabilir.

5-  Evinizdeki düşme veya devrilme riski taşıyan her şeyi sabitlemelisiniz. Örnek olarak kitaplık, televizyon, giysi dolabı vb.

6- Acil durumlarda gerekebilecek telefon numaralarını evin bir noktasına asın. Acil durumlar için bir ilk yardım çantası hazırlayın.

evde cocukSon olarak Bebeğiniz gibi düşünün

Tüm bunları yaptıktan sonra bebeğinizin seviyesine inin. Bir yetişkin olarak, her ne kadar çocuğunuzu gözlemleseniz de onun dünyayı nasıl gördüğünü anlamayabilirsiniz. Bu yüzden dizlerinizin üzerinde onun gibi davranarak evinize bakın. Bu şekilde onu bekleyen tehlikeleri daha rahat görebilir ve anlayabilirsiniz. Herkese sağlıklı bir çocuk büyütme dönemi diliyoruz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.