Trigliserid, kandaki yağ çeşitlerinden bir tanesidir. Kolesterol ise yağ benzeri bir maddedir; hücre duvarında, hormonların yapımında kullanılır. Trigliserid ise yağın kendisidir ve vücudun primer enerji kaynağıdır. Trigliserid de kolesterol gibi damarlarınızda dolaşan yağlardan biridir. Vücudun belirli bir miktarda trigliseride ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir insanın kanında trigliserid seviyesi 150 mg/dl.civarındadır. Kandaki trigliserid miktarı 200 mg/dl yi geçmeye başladığında kandaki trigliserid vücuda zarar vermeye başlar. Yediğimiz besinlerden aldığımız yağlar karaciğere taşınır. Karaciğerin görevlerinden biri de, şeker, et ve alkolden aldığımız fazla enerjiyi trigliserid’e, yani yağa çevirmektir. Karaciğer trigliseridi gerektiğinde kullanılmak üzere kendisinde depolar. Bu, karaciğerin kendisinde toplanan yağdır. Yüksek trigliserid oranı karaciğer yağlanmasına işaret eder. Trigliserid aynı zamanda vücut tarafında ihtiyaç halinde kullanılmak üzere karaciğerin dışında hücrelerde de depolanır. Karaciğer gereğinden fazla trigliseridi depoladığı zaman trigliserid düzeyi yükselmeye başlar. Yüksek trigliserid seviyeleri damarlarda plak oluşumu ve tıkanmayı kolaylaştırıyor. Bu da kalp krizi ve felç geçirme riskimizi önemli ölcüde arttırabiliyor.
Kandaki Trigliserid Seviyesinin Normal Değeri Kaç Olmalıdır
Vücutta olması gereken normal trigliserid değeri 150 mg / dl altında olmalıdır. 200 mg / dl ye kadar olanlar hafif yüksek, 200 mg / dl değerinin üzerinde olan kişiler yüksek risk sınıfındadır. Bu kişilerde damar tıkanıklığı nedeniyle felç geçirme ihtimali % 30 oranında artar. Bu yüzden kolesterol trigliserid değerleri mutlaka normal seviyelerde tutulmalıdır.
Trigliserid Neden Yükselir
1– Sağlıksız beslenme alışkanlıkları: Cips ve çikolata gibi abur cupur yiyecekleri fazla tüketmek
2– Alkol tüketmek
3– Margarin, hamur işi, ekmek ve tatlıyı fazlaca tüketmek
4– Spor yapmamak
5– Karbonhidratlı besinleri fazlaca tüketmek
6– Şekerli besinleri fazlaca tüketmek
7– Sebze ve meyveleri az tüketmek
8– Kilolu olmak, bazı nedenlerle kilo alan, göbeği büyük, bel çevresi geniş, şişman kişilerde de trigliserid yüksekliği görülür.
9– Bel ve göbek çevresinde yağlanma olmasının sonucunda trigliserid yükselir
10– Genetik yatkınlık
11– Metabolik sendromlu veya diyabetli kişilerde trigliserid yükseliği olabilmektedir.
12– Tiroid bezi tembelliği ve bazı böbrek hastalıklarının da trigliserid yükseliği olabilmektedir.
Trigliserid Seviyesini Düşürmek İçin Ne Yapmalıyız
1– Şeker ve şekerli besinlerden uzak durmalısınız.
2– Her gün mutlaka yürüyüş ve spor yapmalıyız
3– Hamur işi ve ekmekten mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız
4– Alkol kullanmamız gerekiyor
5– Cips, kızartma, hazır meyve suları, gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmalıyız
6– Zayıflayın ve normal kilonuza inin.
7– Margarinden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.
8– Sebze ve meyve tüketiminizi artırın. Özellikle domates, havuç, pırasa, sarmısak, soğan, lahana, semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri ve kiraz, çilek, elma, erik, limon gibi meyveleri tüketebilirsiniz.
9– Omega-3 yönünden zengin besinler tüketin. Somon balığı, ton balığı, uskumru gibi balık ürünleriyle beslenebilirsiniz.
10– Ceviz, badem, fındık gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
11– Trigliserid seviyesini düşüren çaylar ve bitkilerden faydalanabilirsiniz. Örneğin; adaçayı, ardıç, buğday çimi, karabaş otu, kekik, kuşdili, nane, çavdar, keten tohumu yağı trigliserid seviyesini düşürür.
12– Trigliserid yüksekliğini azaltmak için “Gemfibrozil” ve benzeri “fibrik asit” türevleri içeren ilaçlar oldukça etkililer ama önce beslenme modelinizi gözden geçirip yanlışlarınızı değiştirmeniz, toplam kalori kazanımını azaltarak her gün düzenli spor yaparak fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekiyor.