Bu gezegende sadece insanlar çok zeki değil. Hatta bazı hayvanlar birçoğumuzdan daha zeki. Bu yazımızı dünyayı birlikte paylaştığımız ama onları görmezden geldiğimiz dostlarımıza ayırıyoruz.
Dünyadaki En Zeki Hayvanlar
1- Yunuslar: Dünyanın en gizemli ve cana yakın hayvanlarından olan yunuslar, çok zeki hayvanlardır. Discovery News’a göre yunusların oldukça büyük beyinleri vardır. Bu beyin sadece büyük olmakla beraber, insan beyninden daha kompleks bir yapıdadır. Emory Üniversitesi’nden yunus uzmanı Lori Marino’nun Discovery News’a yaptığı açıklamaya göre “ Eğer insanlardaki zeka seviyesi hayvanlarla kıyaslanırsa yunusların insanların zeka seviyesine çok yakın olduğu görülebilir.” demiştir.
2- Fareler: çağlar boyunca insanların kabusu olmuştur. Her ortama çok çabuk adapte olan bu akıllı yaratıklar dünyanın en eki hayvanlarından biridir. Guelph Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre farelerin insanlar gibi konular üzerinde düşünüp, karar verdiği ortaya çıktı. Düşünerek zekice planlar kuran fareler, stratejiler oluşturarak hedeflerine ilerledikleri söylenmektedir.
3- Domuzlar: Açıkcası domuzların en zeki hayvanlar listesinde yer almasına bende şaşırdım ama bilim adamlarına göre domuzlar çok zeki hayvanlarmış. New York Times’a göre domuzlar yemeklerini bulmak için ayna kullanabiliyorlar. Aynayı kullanarak diğer domuzları kandırıyorlar. Buldukları fazla yemekleri saklayıp sonra afiyetle yiyorlar. Aynı zamanda çok hızlı öğrenip, düzenli ve planlı bir şekilde öğrendiklerini uygulayabiliyorlar.
4- Kuzgunlar: Bende bu listede uçan hayvanlardan neden bir tanesi yok diye düşünüyordum. Neyse ki varmış. Kanadalı ve İskoçlu bilim adamları, kuzgunların mantık çerçevesinde düşündüklerini tespit etti. Kargalar da kuzenleri kuzgunlar kadar akıllı. Fakat kuzgunlar etraflarını anlama ve buna göre davranış sergileme konusunda uzak ara öndeymiş. Kargaların ve kuzgunların ne kadar zeki olduğuna dair birçok video izleyebilirsiniz.
5- Bonobos: Bir maymun türü olan bonobolar, şempanzelerin kuzenidir. Diğer maymunlar gibi bonoboların da kendilerine ait bir dilleri ve işaret alfabeleri var. National Geographic’te yayınlanan bir habere göre; Bonobo Kanzi kendisiyle iletişim kurmak için çizilen sembollere karşılık veriyor ve açık bir şekilde iletişim kuruyor. Bu maymunlardan korkulur zaten.
6- Ahtapotlar: Bu hayvan için denizlerin beyni takma adı kullanılmıştır. denilmektedir. Okyanus altındaki gizemli dünyanın omurgasızları arasında en büyük ve en karmaşık merkezi sinir sitemine sahip olan canlılardan biridir. Ahtapot beyni, dikey ve kıvrımlı olan 10 adetten fazla lobdan oluşur. Bu lobların öğrenilmiş davranışları saklamak için kullandığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar bu hayvanların sade bir hafıza ve öğrenme kabiliyetlerinin olduğunu gösteriyor. Ahtapotlar üzerinde birçok araştırmalar yapılmıştır. Örneğin bir labirentten çok kolay bir şekilde çıkabilmektedir.
7- Ördekler: Şaşırmış olabilirsiniz ama ördekler de çok zeki hayvanlarmış. Yapılan araştırmalara göre anne ördek kendi yavrularını tüylerindeki desenlerden ayrıt ediyor. Bu da objeler arasındaki farkları anladıkları anlamına geliyor. Yapılan deneye göre birkaç farklı şekilde obje ile bir ördeği aynı odaya koyduklarında ördeğin objelerin arasındaki farkı ayırt ettiği ve buna göre davrandığı anlaşıldı. Deney yapılan odadan çıkarılan ördeğin daha sonra aynı objeleri tanıdığı gözlemlendi.
8- Filler: Dev hayvanlardan biri olan filler, zekasıyla bizleri hayrete düşürüyor. Hafızlarının güçlülüğüyle bilinen filler, kendilerine kamuflaj yaparak vadi aralarındaki muz ağaçlarında kendilerine ziyafet çekiyorlar. Filler vücutlarını kil ve toprağa bulayarak üzerini etraftan topladıkları dallar ve çalılarla örtüyor. Geceleri çiftçi tarladan uzaklaştığında gelip muz bahçelerini talan ediyorlar. Koskoca filler çiftciler göremiyor. Fillerde muzları afiyetle yiyor.
9- İnekler: Size geviş getirerek saf saf bakan bu hayvan aslında çok zekiymiş. Biz inekleri trene bakarken düşündüğümüz için onların zeki olduğu hiç düşünmedik. Belkide trene bakarken bizim görmediğimiz başka bir şeyleri görüyorlardır. İneklerin duygusal dünyası tahmin edildiğinden çok daha karmaşıkmış. The Times’ın haberine göre bilimadamları ineklerin arkadaşları ve düşmanları olduğu sonucuna ulaşmış. İnekler bazı zamanlarda duygusal anlamda acı çektikleri, korktukları ve hatta anksiyete geçirdikleri tespit edildi. İnekler trene bakarken gelecek kaygısı çekiyor olabilirler. Biz insanların nasıl doğayı kirlettiğimizi izliyor olabilirler. Sadece sütlerinden ve etinden faydalanmak yerine birazda akıllarından faydalansak iyi olabilir.
10- Arılar: Tek bir arı üzerinden arı zekasını değerlendirmek doğru olamadığı için bir grup arı davranışına bakarak bazı araştırmalar yapılmış. Yapılan araştırmalara göre arılar bir yöne doğru gitmek istediklerinde buna demokratik bir şekilde karar verip gidecekleri yönü bu şekilde belirliyorlar. Yok artık demokrasiyle de arılardan mı öğreneceğiz yoksa.
11- Sincaplar: Yemek bulmaya çıkacak olan bir sincap, öncelikle etrafını çok iyi bir şekilde izler. Diğer sncapların yemek bulmak için kullandıkları yolları gözetler. Bu yollar güvenliyse ve diğer sincaplar sağ salim dönüyorlarsa bu akıllı sincapta aynı yolu kullanır. Yolu aynı şekilde izler. Sincapların, taklit ve idrak etme yetenekleri ileri seviyededir.