Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı derecede yağ toplanmasıyla meydana gelen ciddi bir sağlık sorunudur. Oldukça sık karşılaşılan karaciğer yağlanması sorunu, toplumda görünme oranı ortalama olarak yüzde 20 civarındadır. Uzman diyetisyenlere göre karaciğer yağlanmasına karşı önerdiği besinler şunlardır.
1-Enginar: Karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir. Beyaz sebzelerin hepsi karaciğer dostudur. Yaz günlerinin bu güzel sebzesini mutlaka tüketmenizi öneririz.
2-Sarımsak: İçeriğindeki sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda birçok faydası olan sarımsak mutlaka beslenme öğünlerimizde yer almalıdır.
3-Soğan: Karaciğer dostu bir madde olan sülfür yine soğanda da bol miktarda bulunur. Yemeklerinizde bol bol soğan kullanmanızı tavsiye ederiz.
4-Yağsız süt ürünleri: Vücudun ihtiyacı olan proteinler sütte oldukça bol miktarda bulunur. Günlük protein ihtiyacını düzenli olarak sağlamak karaciğer sağlığımız için önemlidir. Süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir.
5-Mor renkli meyveler: Beyaz renkli sebzelerden sonra mor renkli meyvelerde karaciğer yağlanmasına karşı süper etkili bir besin grubudur. Böğürtlen, mor üzüm ve yaban mersini gibi meyveleri taze buldukça tüketmek gerekir. Antioksidan açısından zengin olan bu meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. AST ve ALT gibi kan değerleriniz için olumlu etki eder. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi mor meyveleri öğünlerde bulundurmak gerekir.
6-Tam buğdaylı tahıllar: Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengindir. Tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan sağlıklı bir beslenme programı için vazgeçilmezdir.
7-Kurubaklagiller: Karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerden biri de kurubaklagil gurubudur. Kurubaklagiller, bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek olması ve doymuş yağ içeriğinin düşük olması gibi özelliklerinden dolayı mutlaka beslenme programınızda yer almalıdır. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi sağlıklı besinlerden tüketmek gerekir.
8-Kırmızı renkli meyveler: Karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyveler antioksidan yönünden oldukça zengindir. Bu meyvelerde bol miktarlarda likopen ve C vitamini bulunur.
9- Kırmızı renkli sebzeler: Domates, en sağlıklı sebzelerden biridir. Hormonsuz mevsiminde toplanan domatesler soframızda mutlaka bulunmalıdır. Domates yaz aylarında kışlık tüketim için buzdolabında uygun bir şekilde saklanmalıdır.
10-Su ve diğer sağlıklı içecekler: Karaciğer detoksu için hergün 2-2,5 lt su içmeye özen göstermelisİniz. Su sağlıklı bir karaciğer ve vücut için çok ama çok hayati bir içecektir. Günlük ihtiyacınız su miktarını mutlaka almanız gerekir. Ayrıca suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir vb. tüketerek sıvı alımına destek olunmalıdır. Ayranda karaciğer yağlanmasına karşı oldukça faydalıdır. Hatta yaz aylarında sarımsak ve salatalıkla hazırlanan cacık mutlaka sofralarda yerini almalıdır.
Karaciğeri temizleyen 7 mucizevi bitki hakkında yazımıza “Karaciğeri Temizleyen 7 Mucizevi Bitki” linkinden ulaşabilirsiniz.
Karaciğeri temizleyen 10 gıda hakkında yazımıza “Karaciğeri Temizleyen 10 Gıda” linkinden ulaşabilirsiniz.