Çin, insanlığın ilerlemesine en büyük katkıyı yapan ülkelerden biridir. Dünya nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Çin, yaptığı buluşlarla insanlığın kaderini derinden etkilemiştir. Peki bu çok önemli buluşlar nelerdir? Bazı önemli buluşları burada sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sizde yorumlarınızla katkı sağlayabilirsiniz.
Çin’in Buluşları
1- Barut: Çin denilince ilk akla gelen buluş baruttur. Barut potasyum, nitrat, kömür ve kükürtün karışımıyla elde ediliyormuş. Barut, ilk olarak Zeng Goliang tarafından 1040 yılında derlenen En önemli Askeri Teknikler Koleksiyonu’nda anlatılmış. Barutun daha erken zamanlarda keşfedildiği biliniyor ama bu önemli buluşun nasıl yapıldığı sır olarak uzun süre Çinliler tarafından saklanmıştır. Günümüzde havai fişeklerde, tabanca ve tüfek mermilerinde mermi çekirdeklerini fırlatmak için barut patlatılıyor. Bazı Çin efsanelerine göre barut, Çinli araştırmacılar tarafından ölümsüzlüğü ararken yanlışlıkla bulunmuş. Ölümsüzlük peşnde koşarlarken barutun keşfi ile ölümü daha da yakınlaştırmışlardır. Barutun keşfiyle savaşlar daha ölümcül olmuştur. Dünyanın en ölümcül buluşlarından biridir.
2- Pusula: Navigasyon cihazlarının buluşuyla birlikte pusulanın öneminin azaldığını düşünebilirsiniz. Ama pusula icat edilmiş olmasaydı günümüzdeki medeniyetler bu düzeye kadar gelişemezdi. Çinliler pusulayı ilk defa icat ettiklerinde, pusulanın iğnesi güneyi gösteriyordu. Çünkü Çinlilere göre ana yön kuzey değil güney yünüydü. İlk pusulalar milattan önce 4. yüzyılda mıknatıs taşından yapılmıştı. Pusulanın bulunmasında dönüm noktası olan mıknatıs taşının keşfi şans eseri olmuştur. Çakmaktaşının üstüne yıldırım düşünce, içinde manyetit denen oldukça güçlü bir manyetik mineral oluşur.
3- Kağıt: Cai Lun ilk kağıdı icat etmeden önce Çinliler bambu ve ipek üstüne yazıyorlardı. Milattan sonra 105 yılında Cai Lun odun lifi ve suyu karıştırıp dokuma kumaşının üstüne bastı. Kumaşın dokuması rutubetin yumuşak karışımın içine sızmasına izin verince ortaya sert kağıt çıktı. Bu buluş sayesinde dünya hızlı bir gelişme sürecine girdi.
4- El Arabası: Çinliler el arabasını bularak tüm dünyadaki insanların sırtındaki yükü azaltmıştır. Han dönemi boyunca yaşamış olan Jugo Liang milattan sonra 2. yüzyılda ağır eşyaları taşımaya yarayan tek tekerlekli el arabasını tasarlamıştır. Jugo’nun tasarımında tutma yerleri yokmuş, daha sonra eklenmiş. Çinliler el arabasını Avrupalılardan yaklaşık bin yıl önce bulmuşlardır. El arabası Çin ordusunda kullanılmıştır. Diğer icatları gibi bu icatlarını da yüzyıllar boyu gizli tutmuşlardır.
5- Sismograf: Çin İmparatorluğu astronomu Chang Heng milattan sonra 2. yüzyılın başındaki Han döneminde sıradan büyüleyici güzellikte bir sismograf yapmış. Heng’in sismografı dış yüzeyinde ağızları aşağıya doğru bakan 9 ejderha bulunan ağır bronz bir kazandan ve ejderhaların tam altında ağızlarını açmış yukarıya doğru bakan 9 kurbağadan oluşuyor. Kazanın içinde hassas bir sarkaç bulunuyor. Eğer bir sarsıntı olursa sarkaç hareket ederek kazanın içindeki mekanizmayı hızlı bir şekilde harekete geçiriyor. Sarkacın hareketi depremin merkez üssünü gösteren tarafta bulunan ejderhanın ağzındaki topun hemen altında bulunan kurbağanın ağzına düşmesine neden oluyor.
6- Alkol: Alkol kadar insanlara acı ve zevk veren pek az icat vardır. Milattan önce 3. yüzyılın başlarından itibaren Çinliler damıtma ve mayalama tekniklerini kullanarak sirke ve soya sosu gibi ürünleri arıtmayı öğrenmişler. Son arkeolojik çalışmalarda Henan ilinde bulunan 9000 yıllık kırık çömlek parçalarında alkol izlerine rastlanmıştır.
7- Askılı Planör: İlk uçurtmayı bulan Çinliler, milattan sonra 6. yüzyılda ortalama bir insanın ağırlığını kaldırabilecek günümüzde planör olarak bilinen yere bağlanmamış uçurtmalar yapmıştır. Bu uçurtmalar adrenalin keyfi uçuşları için kullanılmadı. İmparatorlar düşman esirlerini planörlere bağlayıp kayalıklardan aşağı atmayı daha eğlenceli bulmuş olmalı ki birçok suçluyu bu şekilde cezalandırdılar. Zayıf bir kişi yere güvenle inmeden önce 3 kilometre uçuyordu.
8- İpek: İpekböceği üretimini kontrol edildiği yöntem 4700 yıl öncesine dayanır. Milattan önce 3300’den 2200’e kadar süren Liangzhu dönemine ait bir mezarda bulunan bir el yazmasında ipek üretimi üzerine bir makale vardı. İpeğe talep çok fazlaydı. Bu kaliteli kumaş Çin’in dışarıdaki dünyayla iletişiminde önemli bir rol aldı. Bu değerli kumaş, meşhur İpek Yolu’nun Akdeniz’e, Afrika’ya, Orta Doğu’ya ve Avrupa’ya kadar uzanmasını sağlıyordu.Çinliler bu değerli ve güzel ipeğin kaynağını çok uzun süre kimseye söylemedi. Çok uzun yıllar bu sırrı sakladı. Bu sırrın kontrolünü ancak Avrupa’dan gelen keşişler ipekböceği yumurtalarını alıp Avrupa’ya geri götürdüğünde kaybettiler.