Üveit, gözün içindeki uvea(gözün damar tabakası) isimli bölgenin iltihaplanması sonucu meydana gelen bir göz hastalığıdır. Uvea tabakası, göze gelen ve gözden giden kanı taşıyan kan damarlarını (atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar) barındırır. Retina gibi gözdeki bir çok dokunu beslenmesini sağlar. Üveit rahatsızlığı yetişkinlerde daha çok görülmektedir. Üveit birçok sebepten dolayı gelişebilir. Kişiden kişiye değişen farklı belirtiler görülebilmektedir.
Üveitin Sebepleri
Tüm vakaların %30 oranında hastalığının sebebi bilinememektedir. Bu yüzden nedenini araştırılmalı, onunla ilgili tahliller istenilmelidir. Üveit, Virüs, parazit ve mantar gibi etkenlerle oluşabileceği gibi vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Romatizma hastalığı, behçet hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları ve ülseratif kolit gibi çeşitli sistemik hastalıklar eşliğinde de üveit görülebilir.
Üveitin Belirtileri Nelerdir?
-Aşrı göz ağrısı
-Bulanık görme
-Baş ağrısı
-Işığa karşı hassasiyet
-Gözde kamaşma
-Gözde kanlanma
-Göz yaşarması
-Göz bebeğinde küçülme
-Görmede azalma
-Görme alanında lekelerin oluşması
Üveitin Tedavisi
Öncelikle erken tanı ve erken tedavi çok önemlidir. Aksi takdirde geç kalındığında 2- 3 yıl içerisinde kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Ayrıca hastalık ilerledikçe, göz bebeğinde şekil bozukluğu, katarakt ve göz tansiyonun gibi rahatsızlıklara sebep vermektedir. Hastalar, göz doktoru tarafından düzenli olarak takip altında olmalıdır. Tedavide genellikle steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar kullanılmalıdır. Gözdeki damarlarda oluşan enfeksiyonların giderilmesi için doktor tarafından uygun ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Işığa karşı hassasiyetten dolayı koyu camlı gözlükler kullanılabilir.