Son günlerin en popüler oyun araçlarından biri olan slime, çocukların büyük ilgisini çekiyor. Sosyal medya aracılığı ile dünya çapında büyük ilgi gören slime, çocukken oynadığımız oyun hamurunun şimdiki versiyonudur. Slime, halk arasında zıp zıp hamuru diye de nitelendirilmektedir. Slime, Amerikalı bir oyuncak şirket tarafından üretilerek çocukların eğlenceli dünyasını renklendiren bir oyun hamuru olmuştur.
Slime, her ne kadar günümüzde ortaya çıksa da aslında tarihçesi 1920 yılına kadar dayanmaktadır. Nobel ödüllü Alman Kimyacı Hermann Staudinger tarafından sentetik polimerler üzerinde çalışırken bu ilginç oyun hamurunun temelleri atılmaya başlandı. Hermann Staudinger’in yarı akışkan maddeler üzerindeki yaptığı araştırmalar sonucu slime keşfedilmiş oldu. Slime, polimer yapısında bir çok molekülün tek bir molekül durumunda bulunduğu bileşiktir. Slime, yarı yapışkan ve yarı akışkandır. Slime, Tutkal, su ve boraks birleşimiyle elde edilen stres atıcı bir oyun hamurudur. Oyuncakçılarda hazır halinde satıldığı gibi, isterseniz evinizde de çok rahatlıkla yapabileceğiniz bir üründür.
Evde Slime Yapılışı
Malzemeler
-1 Bardak ılık su
-1 Bardak oda sıcaklığında su
-Su bazlı Polimer K-10 Tutkal
-Çay kaşığı ucu kadar gıda boyası
-İsteğe bağlı sim ilave edebilirsiniz
-Çay kaşığının ucu ile borak (borax)
Boraks nedir: Beyaz renkte, toz şeklinde, zararsız, doğal bir mineraldir. Son zamanlarda Amerika’da ve ülkemizde çamaşır yıkamada da kullanılmaktadırlar. Eczanelerden, aktarlardan ve İnternet sitelerinden temin etmek mümkündür.
Slime’nin Yapılışı: Bir bardak ılık suya, çay kaşığı ucu ile boraks ve yine çay kaşığı ucu ile istenilen renkteki gıda boyasını ekliyoruz. Kıvamı gelinceye kadar karıştırıp bekletiyoruz. Diğer yandan bir kaseye, bir çay bardağı kadar su bazlı tutkalı koyup ardından bir bardak oda sıcaklığındaki suyu ilave ederek karıştırın. Sonra, ilk önce hazırladığımız borakslı gıda boyalı karışımı, tutkallı karışıma yavaş yavaş karıştırarak ilave ediyoruz. Kıvamı gelinceye kadar karıştırıyoruz. İsteğe bağlı sim ilave edebiliriz. Hazırladığınız slime karışımı, kaba yapışmaz hale geldiğinde eğlenceli oyun hamurunuz olmuş demektir. Eğer karışım koyu olursa ılık su ilave edebilirsiniz.
Boraksız slime yapılışı: İlk önce tutkalı kaseye dökün. Sıvı çamaşır deterjanını azar azar ilave ederek kıvamını oluşturun. Not: Bulaşık deterjanı ile olmaz.