iyimi boyle bilgi sitesi

İnsan Beyni Hakkında 10 İlginç Bilgi

İlginç Bilgiler 7 Ağustos 2015
İnsan Beyni Hakkında 10 İlginç Bilgi

İnsan beyni karmaşık yapısı ile gizemini korumaya devam ediyor. Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün beynimiz hakkında yeni bilgiler öğreniyoruz. İnsan beyni hakkında bilmediğimiz çok şey var; ama bildiğimiz ilginç gerçeklerden bazıları bu yazımızda paylaşacağız.

1- Beyne giden ve gelen sinir sinyallerinin hızı saatte yaklaşık 273.5 kilometredir. Bu muhteşem hız sayesinde çevremizde gelişen olaylara çok hızlı tepkiler verebiliriz. Örneğin elimize bir iğne battığında bu acıyı anında hissederiz.

2- İnsan beyni uyku esnasında yaklaşık 15 Watt’lık bir ampul kadar enerji tüketir.

insan-beyni-hakkinda3- İnsan beyni müthiş bir bilgi deposudur. Doğal sabit diskimiz olan beyin, 10000 ile 2.5 milyon arasında müzik konserini depolayabilir. Beynimizin hafıza kapasitenin 3 ile 1000 Terabayt arasında olduğu düşünülüyor. Örnek vermek gerekirse 900 yıllık İngiliz Tarih Arşivi 70 Terabayt civarındadır. Bu rakamlara baktığımızda beynimizin kapasitesi gerçekten inanılmazdır. Ama bu hafızayı en iyi şekilde kullanmak için bol bol kitap okumalıyız. Çünkü kullanmadığımız her özellik zamanla gücünü kaybediyor. Örneğin günümüzde gelişen teknoloji ile hayatımıza giren bilgisayar ve akıllı telefonlar sebebi ile hafızamızı kullanmaya ihtiyaç duymuyoruz. Bilmemiz gereken bilgileri aklımızda tutmak yerine bir yerlere kaydediyoruz. Bu yüzden günümüzde en çok rastladığımız sorunlardan biri de unutkanlık ve hafıza eksikliğidir.

4-  Beynimiz kandaki oksijen miktarının yüzde 20’sini harcıyor. Aslında vücut ağırlığının sadece %2’sini oluşturmasına rağmen, bu kadar çok oksijen tüketmesi biraz şaşırtıcıdır. Ama oksijensiz kaldığımız zaman, bu eksiklikten etkilenen organların en başında beyin gelir. İnsan beyni 2 dakikalık oksijen azlığı ile karşılaşıldığında sorun yaşamaya başlar. Oksijensiz ortam 5 dakikayı geçtiğinde ise kalıcı hasarlar meydana gelmeye başlar. Bu süre uzadığında beyin ölümü gerçekleşir.

5- Beyin, gece uyurken daha az çalışır diye düşünebiliriz ama durum düşündüğümüzün tam tersidir. Beyin, gece uyuduğumuzda, gün boyunca olduğundan daha aktif çalışıyor. Mantık ile düşünüldüğünde, gündüz yaptığımız onca iş, görüntü, ses gibi kayıtları hafızaya almak sebebiyle beynimiz daha çok çalışır.

6- Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre IQ yükseldikçe daha fazla rüya görüyoruz. Sık rüya görenlerin IQ seviyesi daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Birçoğumuz gece gördüğümüz rüyaların büyük bir kısmını hatırlamıyor.

7- Beynimizdeki nöronlar, insanın hayatı boyunca gelişmeye devam ediyor. Bu bilgi son zamanlarda yapılan araştırmalar sayesinde ortaya çıkmıştır. Yıllarca, bilim adamları beyin ve sinir dokularının gelişmediğini ve bir hasar oluşumundan sonrada asla iyileşmeyeceğini düşündüler. Vücudun diğer kısımları gibi olmasa da nöronlarda gelişebiliyor. Bu bilgi sayesinde birçok beyin hastalıklarının tedavisinin mümkün olabileceği düşünülmeye başlanmıştır.

8- Beyin herhangi bir acı duygusu hissetmez. Vücudumuzda karşılaştığımızı tüm ağrı ve acı olaylarını beynimiz sayesinde algılarız. Beynin kendi üzerinde ağrı algılayıcıları olmadığı için acıyı hissetmez ama çevresinde çok fazla doku, sinirler ve damarlar var ve bunlar acıya duyarlı. Bu yüzden keskin baş ağrıları yaşarız.

9- İnsan beyninde yaklaşık olarak 90 milyar sinir hücresi bulunur. Beynin sol kısmında, sağ tarafa göre 200 milyon daha fazla sinir hücresi bulunur. İnsan beyninde sinir uyarılarını ileten aksonlar 160.000 kilometre uzunluğunda. Yani dünyanın etrafında dört tur atabilecek uzunluktadır.

10- Gri maddenin çok olması kişinin dil yeteneklerinin çok gelişmiş olması anlamına geliyor. Kadın beynindeki gri madde miktarı, erkek beynindeki gri maddeden daha fazladır. Zaten bunun ispatını günlük hayatımızda sık sık görüyoruz. İşten yorgun gelen bir erkek, eve geldiğinde kadın beynindeki gri madde fazlalığına sıkça maruz kalır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.