iyimi boyle bilgi sitesi

Saklıkent Kanyonu

Gezi 8 Ağustos 2015
Saklıkent Kanyonu

Antalya ve Muğla arasındaki sınırı çizen Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu kanyondur. 200 bin yıl önce oluştuğu düşünülen Saklıkent kanyonu Türkiye’nin en uzun kanyonudur. Kanyonun yüksekliği ise 300 metredir. Suyun kolayca aşındırabileceği kalkerli arazide fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur. 06.06.1996 tarihli resmi gazeteyle Saklıkent Kanyonu ve çevresi Saklıkent Milli Parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. saklikent-kanyonu-hakkinda

Saklıkent Kanyonu Nasıl Keşfedilmiştir?

Saklıkent kanyonu yakın zamana kadar bilinmeyen bir yerdi. Bulunuşu ise ilginç bir hikayeye sahip. Bu kanyon öyle gezelim görelim, araştıralım bulalım şeklinde keşfedilmemiştir. Rivayetlere göre bir çobanın keçisini buraya kaçırması sonucunda keçisinin peşinden gitmesiyle keşfedilmiştir.

 

Saklıkent Kanyonu’nda Gezmek

fethiye-saklikent-kanyonuSiz de bu güzel kanyonu keşfetmek ve gezmek istiyorsanız, buz gibi sudan geçmek zorundasınız. Kaygan kayalıkların ve buz gibi suların ardında saklanmış bu güzel kanyonu mutlaka gezmelisiniz. Oldukça şiddetli bir akış gücüne sahip olan buz gibi dereden geçmek ise hiç de kolay değil. Derenin akış gücüne kapılmadan geçmenizi sağlamak için bir ip kullanılmıştır. Bu ipe sıkıca tutunarak soğuk dereden dikkatli bir şekilde geçebilirsiniz. Yaklaşık 10 metrelik bu geçiş size bir ömür kadar uzun gelebilir. Soğuk sudan donan ayağınızı bir süre sonra hissetmeyebilirsiniz. Ama bu dereyi geçtikten sonraki güzelliği görünce buna değdiğini göreceksiniz. Soğuk dereyi geçtikten sonra kanyonda ilerlerken kendinizi geçmişte hatta taş devrinde hissedebilirsiniz. Yüzleri kil maskeli adamlar göreceksiniz, hiç korkmayın. Çünkü birazdan siz de bu kil maskesini merak ederek yüzünüze süreceksiniz. Peki bu kil maskesini nasıl elde edebilirsiniz? Kayaların üzerine biraz su damlattığınızda kayanın üzerinde bir çamur tortusu oluşmaktadır. Bu çamur tortusunu yüzünüze sürdüğünüzde zamanla kuruyup gri bir renk alacaktır. Saklıkente gelen insanlar bu çamurun faydalı olduğunu düşündükleri için vücutlarının her yerine itina ile sürerler. Bende gittiğimde yüzüme bol miktarda sürmüştüm. Kanyonda ileriye doğru gittikçe içinde yürüdüğünüz suyun ısındığını göreceksiniz. Bu arada başınızı yukarı kaldırıp baktığınızda nasıl bir çılgınlık içinde olduğunuzu göreceksiniz. Dik kayalıklardan oluşan dev bir kanyonun içindesiniz. Başınıza bir kaya bile düşebilir. Bu yüzden isteyen ziyaretçilere kanyon girişinde baret kiralanmaktadır. Bu arada bu kanyonda yürürken mutlaka suya ve kaygan kayalıklara karşı dayanaklı bir ayakkabı giymeyi unutmayın.

 

Fethiye Saklıkent’e nasıl gidilir?

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Saklıkent Kanyonu ile Fethiye merkez arası yaklaşık 40 kilometredir. Eğer yolunuz Fethiye’ye düşmüşse mutlaka bir gününüzü Saklıkent’i gezmek için ayırın. Arabanız ile gidecekseniz Saklıkent levhalarını takip etmeniz durumunda kolaylıkla bulabilirsiniz. Ama arabanız yoksa da üzülmeyin. Fethiye otogarının önünden Saklıkent dolmuşları geçer. Bu dolmuşlarla bir saatte Saklıkent’e ulaşmanız mümkündür. Saklıkent’i gezmek için en uygun mevsim ise yaz mevsimidir. Sıcak yaz günlerinde serin bir kanyonu gezmek gibisi yok.

Saklıkent’e giderken yanımızda neler bulundurmalıyız?

Kıyafet olarak içinize mayonuzu, üstünüze sadece bir tişört giyin. Eğer sonbahar aylarında giderseniz kısa bir şort da giyebilirsiniz. Ama size tavsiyemiz kesinlikle yaz aylarında gitmeniz yönünde olacaktır. Yanınıza mümkünse sadece boynunuza asacağınız küçük su geçirmez bir çanta ve içinde fotoğraf makinenizi alın. Çünkü çamurlu ve hızlı akan suda bastığınız yeri göremediğiniz için düşebilirsiniz.

saklikent-kanyonu-restoranSaklıkent’te rahat gezmek için, sağlam ve altı sert deniz ayakkabılarına ihtiyacınız olacak. Bu gezideki en önemli şey ayakkabı seçimidir. Hem taşlarda rahat yürümek için, hem de çamurlu suyun kayganlaştırdığı kayalardan kaymamak için deniz ayakkabısı çok önemlidir. Eğer yanınızda yoksa üzülmeyin. Saklıkent girişinde uygun bir fiyata ayakkabı kiralayabilirsiniz. Bu arada size bu sudan kolay geçmenin bir püf noktasını vereyim: Yürürken ayaklarınızı yerden kaldırmayın, sürükleyerek ilerleyin. O zaman akan suya karşı dengenizi korumak çok daha kolay oluyor. Ama yağmurlu günlerde Saklıkent’e uğramayın bence; çünkü sel tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saklıkent Rafting Turu

Saklıkent Karaçay Nehri’nden şişme botlar ile rafting yapabilirsiniz. Eğer rafting macerası arıyorsanız Saklıkent Karaçay Nehrini size tavsiye ederiz. Yaklaşık 3 kilometre boyunca Karaçay’ın serin suyunda heyecan yaşabilirsiniz. Bir grup halinde yapılan rafting turunda, ister tek kişilik botlar ile, ister daha fazla sayıda kişi alabilen botlar ile rafting yapabilirsiniz.

saklikent-yemekleriSaklıkent Yemekleri

Karaçay Nehri kenarına yerleştirilen köşklerde yemek yiyerek dinlenebilirsiniz. Bu köşklerin manzarası da çok güzel. Önünüzde şırıl şırıl akan buz gibi bir nehir akarken siz köşkünüzde sımsıcak bir çayı yudumlayabilirsiniz. Burada enfes gözlemeler ve balık menüleri sizi bekliyor. Ben her ikisini de denemiştim; özellikle alabalık çok lezzetliydi.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.