iyimi boyle bilgi sitesi

Karpuz Yemenin Faydaları

Güncel Bilgiler 14 Ağustos 2015
Karpuz Yemenin Faydaları

Soğuk kış günlerinin kurtarıcı meyveleri portakal ve mandalindir. Yaz aylarının kurtarıcı meyvesi ise karpuzdur. Bildiğiniz üzere kış günleri daha çok hasta oluruz. Hastalıklara karşı dirençli olmak için vitaminlere ihtiyaç duyarız. Bu yüzden kış günleri portakal ve mandalin yiyerek bu ihtiyacımızı karşılarız ve hastalıklara karşı daha dirençli oluruz. Karpuz ise yaz aylarındaki en büyük ihtiyacımız olan su gereksimini tamamlar. Karpuzun yüzde 92’si su, yüzde 6’sı şekerden oluşur. Bünyesinde bol miktarda su bulunduran karpuz, vücudumuzun su ihtiyacını en iyi şekilde tamamlar. Karpuz C vitamini, A vitamini ve betakarotenler açısından iyi bir kaynaktır. 150 gram karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24.3’ünü, A vitamini gereksiniminin yüzde 11’ini karşılar. Her mevsime özgü bir meyve vardır. Doğanın biz insanlara verdiği bu nimetler sayesinde vücudumuzun tüm ihtiyaçlarını temin ederiz.

karpuz-cekirdeginin-faydalariKarpuz ayrıca enerji üretimi için gerekli olan B, B1, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Büyük miktarı su olduğu için kalori değeri düşük olan karpuzun, 200 gramında yaklaşık 50 kalori vardır.

Karpuz Yemenin Bilinmeyen Faydaları

Karpuz vücudumuzda kanser oluşma ihtimalini düşürür: Karpuz domateste de fazlaca olduğu bilinen ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen içeriği açısından oldukça zengindir. Bu güçlü antioksidanlar vücutta biriken serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gösterirler. Karpuz zengin A,C vitamini betakaroten ve likopen içeriğiyle akciğer kanseri, prostat kanseri, kolon bağırsak kanseri, meme kanseri,  ve yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarına karşı koruyucu etki gösterir. Osteoartrit, römotoidartrit ve astım hastalıklarının bazı semptomlarını hafifletir.

Karpuz ile sağlıklı diyet yapılabilir: Karpuz oldukça az kalori içerir. Bildiğiniz üzere karpuzun yüzde 92’si sudur. Karpuz aynı zamanda lifli yapısı sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Karpuz kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür: Karpuz, kalp hastalıklarının önünü açan yüksek kolesterole bağlı damar tıkanıklığını engeller.

Karpuz suyunun faydaları: Karpuz suyu özellikle spordan sonra yaşanan kas ağrılarını hafifletiyor. Bu nedenle sporcular arasında oldukça popülerdir. Potasyum bakımından zengin olan karpuz harika bir elektrolit görevi görür. Bu özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken kasları güçlendirir. Karpuzun ağır egzersizler sonrasında yaşanan kas ağrılarını azalttığı son yıllarda yapılan araştırmalarla da tescillenmiştir.

Karpuz vücuttaki yağı atar: Karpuz sitrülin üreten yağ hücrelerindeki yağın birikmesini azaltır. Sitrülin, böbrek yardımıyla arjinine dönüşen bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile bünyede bulunan fazlalık yağı yakar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını da engeller.

Karpuz astıma iyi gelir: Karpuz tüketenlerin astım hastalığına yakalanma riski tüketmeyenlere göre daha azdır. Bol miktarda C vitamini içeren karpuz, astım ataklarının şiddetini azaltabilir.

Karpuz ve çekirdeğinin hiç bilinmeyen faydaları

karpuz yemekKarpuz gözler için faydalıdır: Karpuzda bulunan A vitamini göz sağlığının korunması için en önemli vitaminlerden biridir. A vitamini eksikliğinde göz kuruluğu, göz enfeksiyonu, görüş güçünün zayıflaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Karpuz cilt ve saç sağlığı için önemli besinler içermektedir: A vitamini karpuzda bol miktarda bulunduğu için göze fayda sağladığı kadar, cildimiz içinde oldukça faydalıdır. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlar.

Karpuz yemek halsizliği giderir: Yaz meyvesi olan karpuzun %91’i sudur. Elektrolit bakımından zengin olan bu su özellikle sıcak yaz aylarında su kaybına bağlı olarak görülen halsizliğe son derece iyi gelir. Elektrolitler aynı zamanda sinir hücrelerinin fonksiyonu, kasların çalışması ve kalp sağlığı içinde oldukça önemlidir. Aşırı terlediğiniz bir fiziksel aktivite sonrası 1 bardak karpuz suyu içmek gibisi yoktur. Futbolcular ve atletler yoğun idmanlardan sonra karpuz suyu içerler.

Karpuz meyvesinin kendisi kadar çekirdeği de çok faydalıdır. Karpuz çekirdeğinin faydaları hakkındaki yazımızı Karpuz çekirdeğinin faydaları linkine basarak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.