iyimi boyle bilgi sitesi

Enürezis (Alt Islatma) Nedir

Anne ve Çocuk 18 Mayıs 2016
Enürezis (Alt Islatma) Nedir

Enürezis nedir?

Enürezis, çocuklarda idrar kontrolünün beklendiği yaştan sonra gece ya da gündüz yatağına veya giysilerine istem dışı idrar kaçırması durumudur. Enürezis başlangıcı ve seyrine göre primer veya sekonder olarak değişebilir.

Birincil (primer) Tip Enürezis: Uykuda alt ıslatma bazı çocuklarda doğuştan beri olabilir. Bu duruma birincil tip, bir diğer deyişle primer enürezis adı verilir.

İkincil (sekonder) Tip Enürezis: Bazı çocuklarda ise, bir süre verilen(en az 6 ay) tuvalet eğitimi sağlanmış olabilir fakat bir süre kuru kaldıktan sonra tekrar birdenbire uykuda alt ıslatma başlayabilir. Bu duruma ise ikincil tip yani sekonder enürezis denir. Bu durum genellikle 5 ile 8 yaşları arası çocuklarda görülür. Ayrıca gece uykuda alt ıslatma durumuna nokturnal enürezis, gündüz uyanıkken alt ıslatma durumuna ise diurnal enürezis adı verilir.

Yetişkinlerde az, çocuklarda ise 4 ile 15 yaş arasında yaklaşık %10-15’i belli zamanda yataklarını ıslatır. Yatağını ıslatmaya yatkın özel bir çocuk tipi var olduğu söylenmese de bu durum erkek çocuklarda kız çocuklardan daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalar, kız çocukların mesane kontrolünün erkek çocukların mesane kontrolünden daha önce geliştiğini göstermektedir.

Alt Islatmanın Nedenleri

Psikolojik nedenler:

– Tuvalet eğitimine erken dönemde başlanması
– Derin uyuma
– Gün içinde korkulu rüya görme
– Yeni bir kardeşinin olmasından kaynaklı kıskançlık
– Sevdiği birisinin kaybedilmesi
– İlgi çekmek isteme
– Okula başlama dönemi
– Okulda yada çevresel korkulu bir olay sonucu
– Aile içinde şiddet, korkutma, baskıcı davranma, inatlaşma
– Aile içinde anne baba arasında geçimsizlik, anne babanın ayrılması
– Ailenin aşırı hoşgörülü tutumu ve koruyucu davranışlarla çocukta bebeksi kalma eğilimi

Fiziksel nedenler:

– Genetik nedenler; ailede herhangi birinde alt ıslatma olması
– Mesane tam gelişmemişse, sinir-kas kontrolünün gecikmesi
– Ayakların ve bel kısımlarının üşütülmesi
– İdrar yollarında enfeksiyon olması
– Gece yatmadan önce sıvı yiyecekler ve içecekler tüketilmesi
– Aşırı yorgunluk

Alt Islatmada Çözüm Önerileri

İlk önce böyle bir sorun varsa, ailenin ilk yapacağı şey çocuğu doktora götürmek olmalıdır ve alt ıslatmanın nedenleri araştırılmalıdır. Eğer sebebi fizyolojik sorundan kaynaklı ise tıbbı tedaviye başlanmalıdır. Fizyolojik değil de psikolojik ise çocuklara ona göre daha temkinli yaklaşmalıyız. Çocuklarda kas kontrolü 2 yaşından önce gelişmediğinden, bu dönemden önce tuvalet eğitimine başlanmamalıdır. Çocuğunuza ilk önce tuvalet yapma eylemini özendirmelisiniz. Ona neden tuvalete yapılması gerektiği aşamalı şekilde anlatılmalıdır. Asla tuvalet eğitimine başlarken baskıcı, zorlayıcı ve korkutmacı şekilde davranmamalıyız. Altına kaçırdığı durumlarda alaycı, aşağılayıcı ve kıyaslayıcı olumsuz tavır ve davranışlarda bulunmamalıyız. Çocuğun geceleri kuru kaldığı günlerde küçük ödüller verirsek veya ona yüreklendirecek sözler söylersek daha iyi sonuçlar elde edebiliriz. Her şeye rağmen altını ıslatma konusunda sonuç alınamıyorsa, bir uzmandan yardım alınması önerilir.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.