MPV testi, hastanelerde en çok istenen testlerden biri olan hemogram (tam kan sayımı) testinin içinde otomatik olarak yapılan testlerden biridir.MPV, ortalama trombosit hacmi anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Mean Platelet Volume) baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma ile isimlendirir. Trombositler, kemik iliğinde üretilen ve kan pıhtılaşmasında görev alan önemli kan hücrelerinden biridir. Yapımı kemik iliğinde başlayan trombositler, ortalama olarak 7,5 gün yaşayabilmektedir. Trombositler, kanın içeriğinde bulunan en küçük hücre özelliğindedirler.
MPV testi, kan dolaşımında bulunan trombositlerin boyutları hakkında hekimlere net fikirler verir. Bu hücrelerin boyutlarında meydana gelen değişiklikler çeşitli hastalıklarla ilişkili olabilir. Bu yüzden MPV testi önemli bir kan testi sonucudur.
MPV’nin Normal Değeri Nedir ?
Büyüklerde 7.3 – 10.5 (fL) arasında olması beklenir.
MPV Yüksekliği Nedir ve Neden Yükselir
Yetişkin bir kişide MPV değerinin 10.5 fL ve üzerinde ise bu durumda trombositlerin boyutları artmıştır. Yüksek MPV düzeyi kişide kan pıhtılaşması daha fazla olabilir. Bu durumda, kan damarları içinde oluşabilecek bir pıhtı, damar tıkanıklığına sebep olabilir. Damar tıkanıklığının meydana geldiği organa göre; inme, felç, kalp krizi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Mutlaka mpv değerinin yüksekliğinin sebebi teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.
MPV Yüksekliği Neden Olur?
1– Sepsis (halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen durum) MPV yüksekliğine sebep olabilir.
2– Diabetes mellitus (şeker hastalığı) sebebiyle MPV yüksekliği görülebilir.
3– İmmün trombositopeni (bağışıklık sisteminin kişinin kendi trombositlerini yabancı olarak kabul eden ve yok etmek için parçaladığı oldukça tehlikeli bir hastalık) sebebiyle MPV değeri yükselmiş olabilir.
4– Preeklamsi (hamilelik sırasında kan basıncının yüksekliği ile ilişkili ciddi bir durumdan dolayı MPV yüksekliği olabilir)
5– Hipertiroidizm (tiroid bezinin fazla çalışması) durumlarında MPV yüksektir.
6– Kronik myeloid lösemi (kan dolaşımındaki akyuvarların artışı ile karakterize bir hastalık) sebebiyle MPV yüksekliği görülebilir.
7– Yakın zamanda ameliyat olmuş hastalarda MPV yüksekliği görülebilir.
8– Valvüler kalp hastalıklarında MPV yüksekliği görülebilir.
9– Çok miktarda kan kaybı durumunda MPV yüksekliği görülebilir.
10– B12 vitamini veya folat yetmezliği durumlarında MPV yüksekliği görülebilir.
MPV Düşüklüğü Nedir ve Neden Düşer ?
Yetişkin bir kişide MPV değerinin 7,2 fL’nin altında olmasıdır. MPV düşüklüğü olan kişilerin trombositleri normalden çok daha küçüktür. Düşük MPV düzeyine sahip olan hastalarda kanamalarıın pıhtılaşması zorlaşır. Bu kişilerin kanamalar açısından kontrol altında olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımında dikkatli olması gerekir.
MPV Düşüklüğü Neden Olur?
1- Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyonlar MPV düşüklüğü yapabilir.
2- İltihabi hastalıklar: MPV düşüklüğü yapabilir.
3- Kemoterapi: Kanser ile mücadelede uygulanan ilaçlar MPV düşüklüğü yapabilir.
4- Aplastik anemi: Kemik iliğinde bulunan tüm kan hücrelerinin sentezinin azalması ya da durması durumunda görülür.
5- Kronik böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliklerinde MPV düşüklüğü görülebilir.
6- Kanser: Bazı kanser türlerinde MPV değeri düşük olabilir.