iyimi boyle bilgi sitesi

Hepatit B Nedir

Sağlık 5 Mayıs 2016
Hepatit B Nedir

Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde oldukça sık gördüğümüz önemli bir sağlık sorunudur. Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer iltihaplanması”na neden olan bir virüstür. “HBV” olarak kısaltılmaktadır. Virüs oldukça kolay ve hızlı bulaşır. Bazı kişiler HBV’ye karşı doğal bağışıktır. Bunun olup olmadığına kan testleriyle bakılmaktadır. Doğal bağışıklık olmayan kişilerde ise aşıyla koruma kesin olmamakla birlikte sağlanabilir. Hepatit B virüsü, karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığına sebep olur. Hepatit hastalığı çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Hepatit virüsü, karaciğeree yerleşir, orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1’i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Kuluçka süresi 2-6 ay arasında değişmektedir.

Kişinin bağışıklık sistemi kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu madde oluşur ve belirli bir düzeyde kalır, artık kişi doğal olarak aşılanmıştır ve iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B’den korunacaktır.

Hepatit B Hastalığının Belirtleri Nelerdir?

1– Deride ve göz aklarında sararma, en önemli belirtilerinden biridir.
2– İştah kaybı söz konusu olabilir.
3– Bulantı ve kusma görülebilir.
4– Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi olur.
5– İdrar renginde koyulaşma meydana gelebilir.
6– Karın ağrısı görülür.

Hepatit B’de Hedef Organ Karaciğerdir

Karaciğer, vücudu toksik maddelerden temizleyen; sindirimde görevli, safrayı sentezleyip kana veren; vücutta görevli pek çok taşıyıcı proteinleri sentezleyen çok önemli bir organdır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B, kan yoluyla ve yakın temasla (tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında Hepatit B virüsü bulaşabilir.

En önemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişkidir, çünkü ter ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla dahi geçişleri olabilmektedir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, kirli enjektörlerin kullanımı, yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, kuaförlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme işlemleri Hepatit B virüsünün bulaşmasına zemin hazırlamaktadır.

Hepatit B’den Nasıl Korunabiliriz?

Virüs vücuda girmemişse korunması kesinlikle mümkün olan bir hastalıktır. En etkili korunma yolu da aşılanmadır. Koruyuculuğu %90-95’tir. Eğer koruyucu düzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100’e ulaşır. Aşılama, taşıyıcılara veya aktif hasta olanlara yapılamaz. Aşılama kararı, doktorlar tarafından istenen belirli kan tetkiklerinden sonra verilebilir.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

hasta bakıcı 21 Eylül 2016

Mükemmel bir paylaşım sağolun