1– Sivillerinde hedef alındığı en ölümcül savaşlardan biridir. Birinci dünya savaşı, tarihte ilk defa sivillerin hedef alındığı bir savaş oldu. Dünya’da sivil yerleşim birimlerine yönelik ilk bombardıman, Alman zeplinlerinin 1915 yılında İngiltere’ye saldırmasıyla başladı. Zeplinlerden atılan bombalar, pek çok masum insanın hayatına kaybetmesine sebep oldu.
2– Birinci Dünya Savaş’ı 1914-1918 arasında yapılmış ve 4 yıl sürmüştür. 1. Dünya savaşında birçok ülke birbirleriyle savaşmıştır. Savaşta ittifak kuvvetleri ve itilaf kuvvetleri olarak 2 güçlü devletler topluluğu savaşmıştır.
İttifak Devletleri: Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı’dan oluşmaktadır.
İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa, Rusya, Japonya, ABD, Yunanistan, Romanya, Portekiz ve İtalya’dan oluşmaktadır.
3– Savaş çok hızlı başladı ve yayıldı. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahdı Franz Ferdinand ve eşi, 28 Haziran 1914 günü Saraybosna’yı ziyaretinde bir Sırp tarafından öldürüldü. Bu duruma karşı Avusturya Hükümeti’nin tepkisi çok sert oldu. Fakat Rusya’yı tek başına karşısına almaya çekinen Avusturya, Almanya’dan destek istedi. Almanya’nın verdiği üstü kapalı desteğin ardından, Avusturya Sırbistan’a ağır bir nota verdi. Sırbistan bu notayı kabul etmeyince Avusturya-Macaristan, Sırbistan’a savaş açtı. Bunun üzerine Rusya 31 Temmuz’da genel seferberlik ilan etti. Daha önceden Rus Seferberliği’ni savaş ilanı kabul edeceğini açıklamış bulunan Almanlar, 1 Ağustos’ta Rusya’ya, 3 Ağustos’ta da Fransa’ya karşı savaş ilan etti. Almanya 4 Ağustos 1914 tarihinde Belçika’ya saldırdı. İngiltere de Belçika’yı korumak adına Almanya’ya savaş açtı. Olaylar o kadar hızlı gelişti ki savaş, tüm Avrupa’yı hızlı bir şekilde etkisi altına aldı.
4– Birinci Dünya Savaşı, en çok asker katılımı olan savaşlardan birisir. Savaşta tüm ülkelerden toplam 65 milyon asker katılmış ve bunlardan 8.5 milyonu ölmüştür. Yaklaşık olarak 21.3 milyon asker yaralanmıştır. 7.7 milyon asker ise kayıp veya esir bırakılmıştır.
5– Savaş sırasında U-bot adı verilen Alman denizaltı gemileri, Atlantik okyanusundaki sivil gemileri vurmaya başladı. O dönemde dünyanın en büyük transatlantiği olan Lusitanya gemisi, 7 Mayıs 1915 günü İrlanda açıklarında bir U-bot denizaltısı gemisinin saldırısıyla batırıldı. Üzerindeki 2000’e yakın yolcudan 1195’i boğularak hayatını kaybetti.
6– Birinci dünya savaşında kimyasal silahlar da kullanılmıştır. Son derece açımasız bir savaş olan 1. Dünya savaşında kimyasal silahların kullanılması sonucunda birçok insan acı çekerek ölmüştür. 1915 yılında önce Fransızlar sonra
da Almanlar tarafından başlayan zehirli gazların kullanımı, pek çok askerin ölümüne sebep olmuştur; ölmeyenlerin büyük bir kısmınında gözlerinin kör olmasına sebep olmuştur.
7– Savaşta yüzbinlerce asker sakat kaldı. On binlerce asker kollarını ve bacaklarını savaş meydanında bıraktı. Gözü, burnu veya çenesi parçalanan o kadar çok asker vardı ki, Avrupa kentlerinde bu insanların kullanımı için özel maskeler üretilmeye başlandı.
8– Bu acı savaştan ölmeden ve sakat kalmadan kurtulanlar ise savaşın olumsuz psikolojik etkisinden kurtulamamıştır. “Bomba şoku” denen ve savaş gazileri arasında çok yaygın görülen bir travma, hastaların şiddetli korku ve titreme nöbetleri geçirmesine sebep olmuştur. 4 yıl boyunca her gün yaşadıkları bomba korkusu, belleklerine silinmeyecek biçimde kazınmıştır. Bazı askerler için, sadece bomba kelimesinin söylenmesi bile, korkuya
kapılıp saklanmalarına yeterli olmuştur.
9– Birinci Dünya Savaşı’nın en büyük asker kaybını Almanya vermiştir. Savaşta 2 milyonunun üzerinde Alman ölmüştür. Osmanlı İmparatorluğu’nun kaybı ise 325.000 olmuştur. Savaşta en az kaybı veren ülke ise 300 kayıp ile Japonya olmuştur. Japonya 1. Dünya savaşında az kayıp yaşamasın olmasına karşın, 2. Dünya savaşında atılan atom bombalarında etkisiyle 2 milyonun üzerinde kayıp vermiştir.
10– Savaşın sonuçları bazı ülkeler için yıkıcı olmuştur. Bazı ülkeler ise bu savaştan güçlenerek çıkmışlardır. Savaştan en karlı devlet İngiltere çıkmış ve Avrupa’nın en güçlü devleti olmuştur. Taraf değiştiren İtalya, Avusturya’dan toprak almış ve Oniki Adalar’a hakim olmuştur. Fransa ise Almanya’nın etkisinden kurtularak ikinci güçlü devlet haline gelmiştir. Rusya imparatorluğu, Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı imparatorlukları yıkılmış ve yeni milli devletler kurulmuştur. Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Yugoslavya, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan, SSCB kurulan yeni devletlerdir. Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren antlaşmalar, II. Dünya Savaşı’nın zeminini hazırlamıştır.