Fibromiyalji halk arasında kas ağrısı olarak bilinmektedir. Yaygın vücut ağrılarıyla kendini gösteren ve tüm bedeni etkileyen bir hastalık türüdür. Nedeni bilinmemekle birlikte bu hastalığın en belirgin rahatsız edici özelliği ensede ve sırtta oluşan ağrılardır. Bacak, kol, bel, kalça gibi eklem ve kaslarda da ağrılar görünmektedir. Bu ağrılardan dolayı hastanın yaşam kalitesi düşmektedir. Amerika’da yapılan istatistiklere göre; iş gücünü etkilediği için, maliyeti en yüksek hastalıklar sıralamasında yer almaktadır. Fibromiyalji, ekonomiyi, iş hayatını ve günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen çağımızın hastalığı olmuştur. Fibromiyalji, 20-50 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda görülme sebebi ise; evde aşırı temizlik yapmaları, sık sık ev eşyalarının yerlerini değiştirmeleri, vücutlarına fazla yüklenmeleri gibi etkenler fibromiyalji hastalığına zemin hazırlıyor. Ayrıca aşırı soğuk-sıcak gibi çevresel faktörler de hastalığı tetiklemektedir. Unutmayın! süper kadın diye bir şey yoktur, mükemmelliği yakalamak için kendi sağlığınızdan olmayın. Sizinde dinlenmeye ve kendinize zaman ayırmaya hakkınız olduğunu unutmayın.
Fibromiyalji Hastalığının Belirtileri
En belirgin özelliği vücut ağrıların yanında halsizlik belirtisidir. 3 aydan fazla süren vücut ağrıları görünmektedir. Bu belirtilerin beraberinde getirdiği bazı şikayetler ise şunlardır:
- Uyku bozuklukları.
- Sabahları vücutta tutukluk hissi, yorgunluk, gerilim, migren tipi baş ağrısı gibi şikayetler ilerleyen saatlerde de görülmektedir.
- El, kol, bacaklarda, ayaklarda ve yüzde hissizlik ve karıncalanmalar olur.
- Bacak, ayak, bel, sırt, omuz, boyun ve kalça da ağrılar görülür.
- Konsantrasyon güçlüğü olabilir.
- Adet öncesi gerginlik, ağrılı adet sancısı görülebilir.
- Kabızlık, şişlik, karın ağrısı, ishal mide- bağırsak sistemiyle ilgili şikayetler görülebilir.
- Depresyon, anksiyete gibi ruhsal bozukluklar.
Fibromiyalji Hastalığının Tedavisi
Hastanın eğitimi tedavide birinci adımdır. Hasta ile doktor işbirliği içerisinde olmalıdır. Hastaya ağrının şiddetli olabileceğini ancak sakatlığa sebep vermediği anlatılmalıdır. Tedavi süresinin uzun olacağı anlatılmalıdır. Hastalığı tetikleyen faktörleri belirleyip, önlemler alınmalıdır. Tedavide ilaçları kullanmanın yanı sıra fizik tedavi ve egzersizler uygulanmalıdır. Bölgesel masaj uygulamaları da ağrıyı gidermektedir. Ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçların yanı sıra, tedavide daha çok antidepresan ilaçlar kullanılır. Antidepresan ilaçları hastanın daha rahat uyumasını sağlar, ayrıca santral ağrı kesici etkileri nedeniyle tercih edilmektedir. Fibromiyalji gibi kas ağrılarına etkili diğer bir yöntem ise kuru iğne yöntemidir. Kas yapısı bozulmuş bölgeyi kuru iğneyle tedavi etmek mümkündür. Kuru iğne tedavisi yan etkisi olmayan, alerjik reaksiyon göstermeyen, tedavi amaçlı, uzman doktor tarafından uygulanan bir yöntemdir. Yapılacak bölgenin kalınlığına ve boyuna göre iğneler seçilip, kaslara batırarak uygulanır.